Американката Ша`Кари Ричардсън спечели най-голямата победа в кариерата си, след

...
Американката Ша`Кари Ричардсън спечели най-голямата победа в кариерата си, след
Коментари Харесай

Ша'Кари Ричардсън спечели спринта на 100 метра от Диамантената лига по лека атлетика в Доха

Американката Ша`Кари Ричардсън завоюва най-голямата победа в кариерата си, откакто триуфмира в спринта на 100 метра за дами в първия старт от сезона на Диамантената лига по лека атлетика в Доха (Катар).

23-годишната Ричардсън измина дистанцията за 10.76 секунди, което е най-хубав резултат в света за годината и връх на шампионата.

Последните две международни шампионки на 200 метра Шерика Джаксън (Ямайка) и Дина Ашър-Смит (Великобритания), които приключиха надлежно втора с 10.85 секунди и трета с персонално достижение от 10.98 секунди.

На финала американката победи четири свои сънароднички, в това число Туаниша Тери, която завоюва международната купа с щафетата 4 по 100 метра през 2022 година. Тя е единствената жена в Съединени американски щати, която преодолява границата от 10.80 секунди от началото на 2017-а и го е правила пет пъти.

През 2021 година Ричардсън завоюва олимпийските квалификациите в Съединени американски щати, само че беше дисквалифицирана след позитивен тест за марихуана, която е неразрешена в спортни допинг проби, само че не и в извънсъстезателни. Миналата година тя отпадна в първия кръг на 100 метра на националния шампионат.



Световният първенец и олимпийски вицешампион на 100 метра Фред Кърли (САЩ) победи на 200 метра при мъжете в Доха с 19.92 секунди. Американецът изпревари своя съотечественик и сребърен медалист от Токио 2020 в дисциплината Кенет Беднарек, който приключи втори с 20.11, до момента в който канадецът Арън Браун остана трети с 20.20 секунди.

Канадецът Андре де Грас, олимпийски първенец и сребърен медалист от Доха 2019, остана шести с персонален връх за сезона от 20.35 секунди.

Индиецът Нирадж Чопра и кенийката Фейт Кипиегон, настоящи олимпийски първенци надлежно в хвърлянето на копие за мъже и 1500 метра за дами, започнаха отбраната на купите си в Диамантената лига с победи.

Чопра стартира ужасно и още в първия си опит направи 88,67 метра, което е най-хубаво време в света за сезона. Чехът Якуб Вадлех, който завоюва сребро в Токио, още веднъж приключи втори, на четири сантиметра по-малко от Чопра. Двамата бяха единствените, които минаха границата от 88 метра, а Андерсън Питърс от Гренада приключи трети с 85.88.



В последната дисциплинираност за вечерта Кипиегон стана петата атлетка, сложила водещо време в света, откакто приключи 1500 метра за 3:58.57 минути и победи представителките на Етиопие Дирибе Велтеджи и Фревейни Хайлу.

Олимпийската и международна шампионка Кейти Нейджиът (САЩ) завоюва на пастирски скок с 4,81 метра, което е най-хубавото достижение в света този сезон.

Педро Пичардо от Португалия победи на финала на троен скок, включващ тримата мъже, които взеха медалите на Олимпиадата в Токио и на Световното състезание в Юджийн 2022. Пичардо, олимпийски и международен първенец, записа 17.91 метра.

Американецът Крисчън Тейлър, олимпийски първенец от 2012 и 2016 година, който пропусна Игрите в Токио поради раздран ахилес, остана девети.

Винфред Яви от Бахрейн завоюва бягането на 3000 метра стипълчейз за дами с 9:04.38 минути, а международната рекордьорка Беатрис Чепкоеч от Кения финишира четвърта.

В бягането на 400 метра с трудности при мъжете Рай Бенджамин (САЩ), олимпийски и международен сребърен медалист, изпревари сънародника си Си Джей Алън и завоюва за 47.78 секунди. По-късно Бенджамин написа в Туитър, че е имал КОВИД-19 през предходната седмица. В надпреварата не взеха присъединяване олимпийският първенец Карстен Вархолм от Норвегия, който нормално открива сезона по-късно напролет, и международният първенец Алисон дос Сантос от Бразилия, който е отвън пистата за неопределен срок поради травма на дясното коляно.

Олимпийската шампионка Джасмин Камачо-Куин (Пуерто Рико) заслужи златото на 100 метра с трудности за 12,48 секунди, побеждавайки сребърната медалистка от Съединени американски щати Алайша Джонсън (12.66) и международната шампионка от 2019-а Ниа Али (12.69).





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР