American Express (AXP), една от най-добрите компании за кредитни карти

...
American Express (AXP), една от най-добрите компании за кредитни карти
Коментари Харесай

Как Бъфет се сдоби с 20% дял в American Express

American Express (AXP), една от най-хубавите компании за кредитни карти в света, също от дълго време е любимец и на изпълнителния шеф на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет.

" Не можете да създадете различен American Express ", сподели Бъфет пред Bloomberg през декември.

" Бих могъл да основа различен магазин за обувки. Бих могъл да основа друго бизнес издание. Бих могъл да върша всевъзможни неща със стотици милиарди долари. Но не мога да вкарам в съзнанието на хората какво мислят за American Express. "

Към 29 септември 2022 година Berkshire има 151 610 700 акции на AmEx, или 20,29% от общия брой акции на сдружението. В края на 2021 година AmEx беше най-големият дял в скъпи бумаги на Berkshire по тегло и третият максимален дял по пазарна капитализация, с дял, оценен на 24,8 милиарда $ — който набъбна до 26,1 милиарда $ до 29 септември 2022 година
 Най-голямата капиталова неточност на Бъфет и какъв брой му е коствала тя
Най-голямата капиталова неточност на Бъфет и какъв брой му е коствала тя

Легендарният вложител признава за неудачната си инвестиция, станала преди години

През 2022 година Berkshire закупи дял от най-малко 20,2% от Occidental Petrleum (OXY) и получи регулаторно утвърждение за закупуване на до 50% от елементарните акции на петролния колос.

Така че, до момента в който AmEx може към този момент и да не е най-големият холдинг на Berkshire по тегло, цената на компанията за Berkshire е огромна.

" Това е нещо като щемпел на утвърждение за положително домакинство ", сподели неотдавна пред Yahoo Finance основният изпълнителен шеф на American Express Стивън Скуери.

" Уорън и Berkshire са емблематични вложители и да го накараш да приказва за марката и за компанията, и да приказва за посоката, в която вървим е толкоз ентусиазиращо и значимо. "

През 2020 година, когато удари пандемията, акциите на AmEx паднаха до едвам 66 $, защото блокировките и възбраните за пътешестване понижиха облагите с 39%. Но Бъфет резервира каузи си в компанията, макар че продаде акции на самолетни компании и банки.

AmEx съумя да се възвърне, откакто устоя на икономическия спад, провокиран от Коронавирус, и доближи най-високата си цена от десетилетия при 196 $ за акция през 2022 година

Този подтик се придвижи и през 2023 година: последните тримесечни резултати на AmEx демонстрираха лек пропуск за четвъртото тримесечие, само че компанията уточни, че остава позитивна във връзка с вероятностите си за остатъка от годината.
 И тази година Уорън Бъфет изпревари пазара
И тази година Уорън Бъфет изпревари пазара

Акциите на холдинга на огромния вложител бележат растеж, до момента в който S&P 500 се е свил на годишна база

Въпреки че марката на AmEx излезе от пандемията в позиция на мощ, това не постоянно е било по този начин. Интересът на Бъфет към AmEx стартира през 60-те години на предишния век, по време на първата вълна на потребителските заеми посредством банките. За American Express това не мина без несъгласия.

През 1963 година Антъни Де Анджелис, създателят на Allied Crude Vegetable Oil Company, употребява инвентара на своята компания като поръчителство за заеми от повече от 50 компании, в това число AmEx.

Де Анджелис употребява тези заеми, с цел да увеличи цените на пазара на соево масло и да усили цената на Allied. В последна сметка се появи осведомител, който сподели, че Allied подвежда AmEx да получи повече заеми, като цялостни резервоарите за нефт с вода.

Това се оказа правилно и Де Анджелис подаде молба за фалит и отиде в пандиза за седем години. Неуместността на дейностите, стана известна като " абсурда със салатно олио " и породи опасения на Уолстрийт, защото AmEx трябваше да заплати сметката на Allied.

" Всеки тръстов отдел в Съединените щати изпадна в суматоха ", сподели Бъфет за абсурда. " Спомням си, че Continental Bank държеше над 5% от компанията и внезапно те освен видяха, че доверителните сметки ще имат акции на стойност нула, само че не може да бъдат оценени.

Акциите просто се изпариха. Разбира се, и пазарът стана леко неефикасен за къс интервал от време. " Бъфет употребява опцията да придобие 5% от AmEx за почти 20 милиона $. Бумът на кредитните карти през 70-те и 80-те направи AmEx водещ състезател на пазара.

До края на 90-те две трети от американските семейства имаха кредитна карта. Сега Бъфет можеше да направи всичко допустимо и да направи първия си огромен дял в компанията през 1991 година с 300 милиона $.

В рамките на седем години Бъфет има повече от 50 милиона акции на компанията. Berkshire Hathaway не е купувал никакви акции на American Express от края на 90-те години на предишния век, само че делът му в AmEx продължава да се усилва вследствие на противоположното изкупуване на акции.
 Най-известните препоръки на Бъфет, който навърши 92
Най-известните препоръки на Бъфет, който навърши 92

От топ вложителя несъмнено има още какво да се научи

Между 1998 година и 2005 година делът на Berkshire се увеличи от 11,2% на 12%. През 2020 година AXP стана най-големият холдинг на Berkshire по %. И макар че AmEx имаше мъчно финансово начало на 2016 година, Бъфет застана зад инвестицията си. " Сега притежаваме 20% от American Express ", сподели Бъфет на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway за 2022 година

Едно от най-големите преимущества на American Express е възприемането му като знак на статуса, което устоя след поредност от старания за ребрандиране. Компанията има елементарен модел на доходи: Повечето от нейните доходи се генерират от лихви от салда и такси от картодържатели и от търговци.

Търговците се таксуват повече от съперниците на AmEx като Visa (V) или Mastercard (MA), защото картодържателите на AmEx нормално са по-богати и харчат повече, което е от изгода за търговците надолу по линията.

AmEx също събира доходи от данните, които събира за разноските на картодържателите, които се употребяват за ориентиране на маркетинга и даване на предложения на клиентите.

Това от своя страна оказа помощ на AmEx да притегли интереса на потребителите от поколението на милениалите и поколението Z през последните години, защото компанията се разви от обичаен снабдител на първокласни кредитни карти до снабдител на цифрови заплащания.

AmEx ребрандира платинената си карта като " карта за метод на живот ", като усили таксите и бонусите за дома и се насочи към услугите за електронна търговия и доставка на храна посредством увеличение на премиите.

Откакто стратегическите промени влязоха в действие, компанията удвои броя на притежателите на платинени карти, като клиентите от поколението на милениалите и поколението Z съставляват почти 60% от целия растеж на притежателите на нови потребителски карти.

И защото пандемичните ограничавания бяха отстранени, AmEx усили световния си обсег с нови преимущества за пътешестване. Те предложиха повече награди, точки и нов първокласен салон на летище Centurion.

Методът на заплащане на AmEx към този момент се приема на множеството уеб страници в над 178 страни, съгласно Statista. Главният изпълнителен шеф на AmEx също по този начин акцентира, че Бъфет " се оправя чудесно " като най-големия акционер в AmEx.

" Той схваща, че марката AmEx е специфична ", сподели той. " Той ми споделяше това от самото начало. И двамата сме съгласни, че потребителската база е специфична. Всеки, който има Уорън като максимален акционер, би бил много благополучен. "

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР