AMD представи Alveo MA35D – специализиран ускорител на видео съдържание.

...
AMD представи Alveo MA35D – специализиран ускорител на видео съдържание.
Коментари Харесай

AMD анонсира Alveo MA35D – специализиран ускорител за работа с AV1 видео

AMD показа Alveo MA35D – профилиран ускорител на видео наличие. Картата замества FPGA Alveo U30 на Xilinx, която бе погълната от компанията при започване на предходната година.

Alveo MA35D поддържа работа с AV1 и разполага с четири пъти по-голям брой по едно и също време работещи видеопотоци. Картата може да обработва до 32 видеопотока с резолюция 1080p при 60 фрагмента в секунда. Техният брой (потоци) варира според от определената разграничителна дарба: осем 4K потока при 60 фрагмента в секунда или четири 8K потока при 30 фрагмента в секунда.

Ускорителят е планиран по подобен метод, че да заема единствено един PCIe слот – необичайност за 2023 година В един 1U сървър могат да се конфигурират най-много осем такива ускорителя. Това дава опция за обработката на до 256 видеопотока по едно и също време.

 

Alveo MA35D се създава по 5nm софтуерен развой, като в основата на архитектурата му стоят два идентични ASIC, особено създадени за обработка на огромни количества висококачествени видеопотоци. Всеки VPU модул включва два видеокодера, поддържащи AV1, VP9, H.264 и H.265. Другите два енкодера поддържат единствено AV1.

Всеки VPU разполага с 8 GB лична памет от вида LPDDR5, а интерфейсът за връзка е PCIe 5.0 x8 (x4 за всеки модул). И двата ASIC включват четири ядра с общо предопределение с RISC-V архитектура.

Най-удивителното нещо в Alveo MA35D е потреблението на сила. Той изисква единствено 1 W мощ на канал, а продуктивността на спомагателния копроцесор за изкуствен интелект е доближава 22 TOPS. Този копроцесор е от значително значение за оценката на наличието въз основата на всеки кадър и за динамичното контролиране на настройките на енкодера, за може да се усъвършенства възприеманото качество на картината при най-нисък битрейт.

 

Според производителя TDP параметърът на новия артикул е единствено 50 W, макар че при нормални условия той няма да надвишава 35 W. Ето за какво за естествената работа на Alveo MA35D е нужна елементарна пасивна система за изстудяване.

AMD също по този начин декларира, че пробните доставки на картата Alveo MA35D вече са почнали, а всеобщите продажби се чака да стартират през третото тримесечие на 2023 година Препоръчителната цена е 1595 щатски $.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР