Амбициозният млад треньор Александър Захариев стартира иновативен за България проект. Специалистът

...
Амбициозният млад треньор Александър Захариев стартира иновативен за България проект.
Специалистът
Коментари Харесай

Най-популярната в света методика за подобряване на тактически знания на футболистите вече е в България

Амбициозният млад треньор Александър Захариев започва новаторски за България план.

Специалистът към този момент съставлява TACTALYSE (Такталайз) за родината ни.

Става въпрос за най-популярната в света методика за възстановяване на самостоятелните тактически познания на футболистите посредством онлайн уроци по тактичност.

ЕТО КАКВО ПИШАТ ОТ КАМПИОНИЯ:

От през днешния ден Александър Захариев публично съставлява TACTALYSE (Такталайз) за България. Смятаме, че това е една позитивна крачка в посока смяна на визиите за модерния футбол у нас. Също по този начин се радваме, че мнозина футболисти в България ще имат опция да подобрят доста тактическата си просветеност - нещо, в което очевидно изоставаме по отношение на развитите футболни страни. Хората, които наблюдават развиването на Кампиония през последните години, знаят, че когато се захванем с даден план, то го вършим с ясното схващане, че можем да променим към по-добро българския футбол.

Какво съставлява Такталайз и по какъв начин българските юноши и професионални състезатели могат да се възползват от услугите, които ще предлага Александър Захариев за България? Такталайз е най-популярната в света методика за възстановяване на самостоятелните тактически познания на футболистите. Накратко - това са онлайн уроци по тактичност . Платформата е основана преди 6 години в Холандия oт Лоран Вриелинк. Услугите на Такталайз употребяват играчи от целия свят: бранителят на Интер (Милано) Стефан де Врай, състезатели на Твенте и Фейенорд, юноши на Аякс, футболисти от немската Бундеслига, Висшата лига на Англия и така нататък Някои от тях даже съзнателно не желаят да споделят, че се образоват по методиката, с цел да не стартират и техните съперници да я употребяват. Една дребна част от листата с играчи, които работят с Такталайз, може да разгледате

Ето и една фотография от взаимната работа на Стефан де Врай с създателя на Такталайз Лоран Вриелинк:

 Уроци по тактичност

Ще споделим с вас и едно любопитно видео от Висшата лига на Англия по време на дуел сред Манчестър Сити и Нюкасъл. Състезателят на свраките Джетро Вилемс се образова по методиката на Такталайз дълго време. Когато отбелязва гол в мача, при отпразнуване на попадението той благодари на Такталайз за взаимната работа, като демонстрира логото на компанията.

Тук може да видите и фотография от взаимната работа на Лоран Вриелинк и Джетро Вилемс по методиката на Такталайз:

 Такталайз - уроци по тактичност

Същността на методиката на Такталайз се базира върху фундаменти. Фундамент назоваваме оптималното и най-правилно деяние в дадена игрова обстановка. Всичко това е разграничено на 6 позиции - крайни бранители, централни бранители, опорни халфове, офанзивни халфове, крила и нападатели. Всяка позиция има свои присъщи фундаменти и обстановки, с които се сблъскват най-често играчите на избран пост.

Няколко детайла, които ще ви оказват помощ да разберете по какъв начин тъкмо се ползва Такталайз и по какъв начин ще може футболистите в България да се възползват от тези услуги:
Такталайз не е методика, която наложително се ползва в тимове. Да, тимовете може да се възползват от услугите й, само че фокусът е върху развиването на самостоятелната тактическа подготовка на състезателите. Може да се каже, че това са самостоятелни тренировки по тактичност. Работата се състои в дребни групи от най-много 5 индивида, играещи на една позиция. Футболът е екипен спорт, само че развиването на гения от дълго време е обвързвано с доста самостоятелна работа. С Такталайз работят професионални футболисти, само че и юноши. Минималната възраст, с която ще работи Александър Захариев са 12 годишни състезатели. Процесът на работа се състои главно в разглеждането и анализирането на голям брой футболни обстановки, които имат честа повторяемост. Играчите се учат да разпознават фундаментите и по този начин да взимат най-верните решения в дадена обстановка. Всичко това става посредством гледане на видеа, особено подбрани от Такталайз. Всичко се случва онлайн. Дадена сесия трае към час и се работи по авансово избрани 2 фундамента. В рамките на този онлайн урок по тактичност се преглеждат към 30 особено подбрани видеа, които показват фундаментите в деяние. Видеата са от мачове във Висшата лига, Серия А, Ла Лига, Шампионска лига и така нататък Разглеждат се дейностите на някой от най-хубавите футболисти в света - какво вършат, за какво го вършат, по кое време го вършат. Посочват се верни, само че и неверни решения. Получава се спор, по тази причина е и лимитът от най-много 5 футболиста по време на урок. Чрез структуриран разбор Такталайз прави невидимото - очевидно и усъвършенства тактическата просветеност на футболиста. Визуализирайки повтарящи се игрови моменти, се основава високо равнище на осъзнатост. Така играчите стартират все по-бързо да разпознават дадена обстановка на терена и в следствие съумяват да вземат вярното решение. Професионални футболисти и юноши от цяла България могат да се възползват от услугата. Достатъчно е да имат преносим компютър, смарт телефон и интернет връзка. Могат да почиват у дома на дивана след тежка подготовка, до момента в който получават в допълнение познания за тактическите фундаменти във футбола.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР