Амбициозен проект за масово засаждане на дървета стартира в Кипър.

Амбициозен проект за масово засаждане на дървета стартира в Кипър. ...

Кипър стартира масово засаждане на дървета.


Амбициозен проект за масово засаждане на дървета стартира в Кипър. Набиращата сила и подкрепа гражданска инициатива, без партии и неправителствени организации, бе предприета като част от борбата с климатичните промени, които вече сериозно засягат и заплашват средиземноморския остров, предаде БНР.

Първата обявена акция бе под надслова „300 000 дървета в Никозия”– по 1 дърво за всеки жител на кипърската столица, обясниха идеята си инициаторите. Към нея вече се присъединиха и другите градове в страната - за 300 000 дървета в Лимасол, по 100 000 дървета в Ларнака и Пафос. Така проектът вече включва общо 800 000 дървета за засаждане, по 1 за всеки жител на Кипър, чието население е около 850 000 души.

Целта на организаторите е да се мобилизира цялото кипърско общество на всички нива - местни власти, отдела по горите, университети, училища и други институции, за по-зелен остров и да предотвратят превръщането му в пустиня. За такава опасност предупреждават проведени международни научни изследвания за въздействието на климатичните промени върху Кипър и района на Източното Средиземноморие.

Източник: fakti.bg