Алуминият се изкачи до най -високото ниво за повече от

...
Алуминият се изкачи до най -високото ниво за повече от
Коментари Харесай

Световните пазари пощуряха. Алуминият рекордно скъп заради Гвинея

Алуминият се изкачи до най -високото равнище за повече от десетилетие след политическите безредици в Гвинея, които подхранват терзанията по отношение на доставките на боксит, нужната суровина за производството на метала.

Военните през вчерашния ден завзеха властта и анулираха Конституцията, а ръководителят на метежниците полковник Мамади Дъмбуя прикани армията да го поддържа.

Това раздруса международните пазари на алуминий още в понеделник сутринта. Цените в Лондон доближиха 10-годишен връх, а фючърсите в Китай се повишиха до най-високите си стойности от 2006 г, защото политическата неустойчивост усилва опцията за спиране на доставките на боксит от основния международен снабдител.

Гвинея е втори в света експортьор на боксит след Австралия и държи повече от 50 % от целия импорт на суровината в Китай.

Гвинея е произвела 88 милиона тона боксит предходната година съгласно статистиката на министерството на мините.



 

Пазарът „ може да бъде съществено разтърсен “ от обстановката, предизвести притежателят на най-голямата съветска алуминиева компания Rusal Олег Дерипаска в обява в Telegram.

AngloGold Ashanti, един от най-големите вложители в африканския континент, също съобщи, че златната им мина Siguiri в Гвинея работи обикновено след очевидното събаряне на дългогодишния президент на Гвинея Алфа Конде.

„ Ние следим обстановката и сме в непосредствен контакт с управлението на нашата мина в Гвинея, която работи обикновено “, се споделя в изказване на златодобивната компания. " Безопасността на нашите чиновници остава наш приоритет. "

Société Minière de Boké (SMB), най -големият производител на боксит в Гвинея към този момент не разяснява обстановката.

„ Инвеститорите са много загрижени, макар че към момента няма известия за спирания на доставките от Гвинея и бъдещите котировки ще зависят от развиването на обстановката в тази страна, сподели Сюн Хуей, основен анализатор на алуминий от Пекин. Засега всичките  интервенции от Гвинея са естествени и има задоволително ресурси от боксити в заводите ви в Китай.

Инвеститорите обаче преглеждат и продължаващите съкращения на производството в китайската провинция Гуанси, което в допълнение стяга пазара, сподели още Хуей.

Енергоемката алуминиева индустрия е подложена на засилен надзор като част от битката против замърсяването в Пекин. Китай създава към 60% от общия размер в света, като терзанията към производството постановат някои от най -големите му топилни предприятия да се ангажират да подсигуряват доставките. Страната става все по -зависима от вноса.

Алуминият, употребен във всичко - от авточасти до кутии за питиета и домашен уреди,  сега се радва на мощно възобновление, защото потребителското търсене и икономическата интензивност се възвръщат.

В дълготраен проект металът ще се възползва от потреблението му в електрически транспортни средства и възобновима сила.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР