Алпинистът Иван Томов бе удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин

...
Алпинистът Иван Томов бе удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин
Коментари Харесай

Алпинистът Иван Томов получи посмъртно званието „Почетен гражданин на Русе“

Алпинистът Иван Томов бе почетен посмъртно със званието „ Почетен жител на Русе “. Предложението бе признато на 18 юли на съвещание на Общинския съвет. Званието се присъжда за изключителните му достижения и ослепителен принос в развиването на алпинизма.
35-годишният Иван Томов почина на 17 май 2019 година при слизане от четвъртия по височина връх в света - Лхотце (8545 м), който на 16 май изкачи без спомагателен О2.
Иван Томов се е занимавал интензивно с планинарство още през ученическите си години. Бил е член на туристическо сдружение „ Приста “, приключил е и курс за планински водачи. От 2005 година се занимава с алпинизъм, като има голям брой изкачени върхове на Балканите, в Алпите, Кавказ, а след 2009 година и в Памир, Каракорум и Хималаите.
През юни 2013 година Томов оцелява при терористичен акт в базовия лагер на Нанга Парбат (8126 м), Каракорум, Пакистан, при който гибелта си намират 11 алпинисти. По същото време той изнася багаж към Лагер 2 и това го избавя. Година по-късно, дружно с Боян Петров, покорява осемхилядника Броуд пик (8047 м). Това е и първият осемхилядник, изкачен от русенски планинар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР