Алжир става най-големият доставчик на газ за Италия, благодарение на

...
Алжир става най-големият доставчик на газ за Италия, благодарение на
Коментари Харесай

Италия подписа голяма газова сделка с Алжир

Алжир става най-големият снабдител на газ за Италия, с помощта на договорката, която министър председателят Марио Драги подписа с президента Абделмаджид Тебуне в понеделник. Така Рим фрапантно ще понижи доставките от Русия. 

Русия доставя към 40% от природния газ, употребен в Италия, само че тази взаимозависимост в този момент се преглежда като опасност за икономическата непоклатимост на страната, разяснява осведомителният уебсайт Рolitico.  „ Веднага след нашествието разгласих, че Италия ще работи с бързи темпове, с цел да понижи зависимостта от съветския газ. Това съглашение е значим отговор на тази стратегическа цел. Ще има и други “, разгласи Драги след подписване на съглашението. Съгласно него алжирската Sonatrach ще достави 9 милиарда куб. м газ на италианската Eni до 2024 година

През 2021 година Италия е внесла почти 29 милиарда куб. м газ от Русия и 22,5 милиарда куб. м – от Алжир, съгласно Министерството на икономическото развиване.  Ако договорката бъде доказана, Алжир ще размени Русия като главен източник на газ в Италия през идната година.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо и шефът на Eni Клаудио Дескалци търсят и други различни доставки от Азербайджан, Мозамбик, Република Конго, Катар, Ангола и Алжир. „ За страдание закъсняваме, трябваше да диверсифицираме доста по-рано, само че имаме доста сътрудници и другари по целия свят “, посочи Ди Майо. Според формален представител се разискват визити на Драги в Мозамбик, Ангола и Конго през идващите няколко седмици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР