Алжир чака извинение от Франция за колониалната окупация на северноафриканската

...
Алжир чака извинение от Франция за колониалната окупация на северноафриканската
Коментари Харесай

Алжир очаква от Франция извинение за колониалното минало

Алжир чака опрощение от Франция за колониалната окупация на северноафриканската страна, разгласи президентът и изрази вяра, че Еманюел Макрон ще награди предложенията за помиряване , осведоми Агенция Франс Прес.

Убийството на чернокожия американец Джордж Флойд от бял служител на реда през май в Съединени американски щати провокира световно преосмисляне на историята на колониализма и всеобщи митинги.
 Алжир поряза френския език и го заменя с британски в университетите
Алжир поряза френския език и го заменя с британски в университетите

Досега формалните документи бяха на арабски и френски

" Ние към този момент имаме половин опрощение . Необходима е идната стъпка...чакаме я ", означи алжирският президент Абделмаджид Тебун в изявление за телевизия Франс24.

" Вярвам, че с президента Макрон ние можем да стигнем по-далеч в помирителния развой. ..той е доста почтен човек, който желае да усъвършенства обстановката ", добави президентът.

132 година френско колониално ръководство на Алжир и бруталната осемгодишна война, която докара до самостоятелност на африканската страна не престават да тегнат върху връзките сред двете страни.

Разглеждано като опит за възстановяване на връзките, в петък Алжир получи черепите на 24 бойци от съпротивата, обезглавени по време на колониалния интервал. Черепите ще бъдат положени в столичното гробище с мъченици Ел Алия през днешния ден - 58 година от самостоятелен Алжир.

Тебун счита, че опрощение от Франция ще помогне за стопляне на връзките и основаване на по-спокойна атмосфера за стопански и културни връзки, изключително за повече от 6 милиона алжирци, които живеят във Франция.

През декември 2019 година Макрон съобщи, че " колониализмът е огромна неточност " и прикани за превръщане на страницата на предишното . По време на президентската си акция той провокира стихия с изявлението си, че колониализмът на Франция в Алжир е " закононарушение против човечеството ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР