Алибаба показа модела си с генеративен изкуствен интелект - технологията

...
Алибаба показа модела си с генеративен изкуствен интелект - технологията
Коментари Харесай

Китай обяви "правила за социалистически изкуствен интелект" след чатбота на "Алибаба"

Алибаба " сподели модела си с генеративен изкуствен интелект - технологията зад нашумелия чатбот ChatGPT - малко преди Китай да наложи (формално да показа за обсъждане) лични правила за работа с сходни технологии.

Компанията сподели, че моделът ще бъде интегриран във всички нейни приложения в близко бъдеще, само че ще стартира от DingTalk, приложение за известия на " Алибаба " на работното място. Предстои прибавяне към гласовия помощник, Tmall Geniе.

В изкуствения разсъдък колосът, който пострада от, се конкурира и с други в сектора в азиатския колос - да вземем за пример SenseTime, която също показа артикули тази седмица. Друг софтуерен колос, " Байду ", също има неотдавна противник на неразрешения ChatGPT. Ernie Bot към този момент е пуснат за тестване.

Tongyi Qianwen е моделът на " Алибаба ", а името му се превежда като " истина от хиляди въпроси ". Във видеопрезентация той демонстрира умения да прави неща, които ChatGPT към този момент е усвоил: готви писма с предложения, възнамерява направления за пътешестване, поучава купувачи за гримове.

И облачното звено на " Алибаба " ще направи модела наличен за клиенти, които да основават лични версии, пригодени за техните потребности.

Държавата се намесва

Междувременно китайските управляващи разгласиха правила, съгласно които, въпреки Пекин да поддържа нововъведенията, генерираното наличие би трябвало да се придържа към " главните социалистически полезности ", паралелно със законите за сигурността на данните и отбраната на персоналната информация. Трябва да се заобикалят и етническа, полова и друга дискриминация. Забранено е и генерирането на " подправена информация " - обстойно разбиране в страна с еднопартийна власт и тежка онлайн цензура.

 Мъск, Харари и доста други: Спрете за малко плановете с изкуствен интелект Мъск, Харари и доста други: Спрете за малко плановете с изкуствен интелект

Който не съблюдава разпоредбите, може да бъде санкциониран или разследван, съгласно регулаторите на киберпространството. Засега разпоредбите са план и официално следва месец на публичен спор.

Alibaba unveils generative AI model known as Tongyi Qianwen, which is meant to be its own version of the tech that powers ChatGPT
— Reuters (@Reuters)

За " Ройтерс " анализаторът от 86Research Чарли Чай споделя, че тези правила имат капацитета да забавят напредъка в изкуствения разсъдък " в подмяна на по-подредено и обществено отговорно внедряване на технологията ". Освен това, по думите му, биха основали спънки за непознати компании, които желаят да дават услуги в страната.

Същевременно освен Китай търси точния си метод към ChatGPT и навлизащите сходни технологии:, а милиардерът Илон Мъск и представители на сектора приканиха за пауза в създаването на сходни системи.

И в Китай упованията за резултата от огромните езикови модели и сродни технологии са, по думите на изпълнителния шеф на " Алибаба " Даниъл Джан, че те " ще трансформират метода, по който произвеждаме, по който работим, по който водим живота си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР