Алергията към студ е рядка патология, при която тялото започва

...
Алергията към студ е рядка патология, при която тялото започва
Коментари Харесай

Студова алергия – какво е и как да се справим?

Алергията към мраз е рядка патология, при която тялото стартира да създава специфични протеини, които се възприемат от имунната система като непознати субстанции. В резултат на това се задейства патогенен имунен отговор, който предизвиква признаци на студова алергия. Това заболяване също се смята за реакция на свръхчувствителност, когато човешкото тяло е изложено на ниски температури.

Кои са аргументите и провокиращите фактори?

Към днешна дата няма тъкмо избрани аргументи за този тип алергия. Въпреки това, лекарите разпознават няколко рискови фактора, които могат да предизвикат развиването на тази патология:

1. Наследственост

Най-често болестта се среща генетично – при хора от едно и също семейство в разнообразни генерации. Рисковата група включва и тези, които са имали разнообразни алергични болести от детството, в това число бронхиална астма, уртикария.

2. Нарушения във действието на съдовата система.

Това би трябвало да включва нарушена микроциркулация в краката и дланите, утежняване на кръвообращението в лицето. Всичко това се случва с избрани болести: затлъстяване и наднормено тегло, синдром на Рейно.

3. Хронични заболявания

Заболявания на стомаха или червата, както и възпалителни огнища в региона на горните дихателни пътища, могат да предизвикат алергична офанзива заради мраз.

4. Ендокринни болести, свързани с дисфункция на щитовидната жлеза или надбъбречните жлези.

5. Висока сензитивност на кожата, както и дерматологични болести, като невродермит, екзема, псориазис.

Студова алергия върху ръцете може да бъде провокирана от непрекъснат контакт със студени предмети или работа навън. Това включва също миене на съдове, потребление на почистващи препарати, унищожаване на сняг, посещаване на басейни или открити водоеми и непрекъснато включване на сладолед или студени питиета в питателните ви привички.

Лекарите означават още, че продължителният банкет на имуностимулатори без рецепта и лекарски надзор е рисков фактор за поява на студова алергия при възрастни. Отбелязва се, че болестта нормално се развива при хора с висока пропускливост на кожата и лигавиците. Антибиотиците, мускулните релаксанти, рентгеноконтрастните средства и АСЕ инхибиторите могат да предизвикат припадък.

Симптоми

Симптомите на студовата алергия могат да варират от човек на човек. Най-често се засягат области от тялото, които влизат в контакт със леден въздух или предмети. В някои случаи може да се появи раздразнение на лигавицата, а признаците, засягащи стомаха или червата, са по-редки.

Важно е да разберете по какъв начин се демонстрират студови алергии. Най-често наподобява като уртикария, която визира кожата на лицето, устните или други елементи на тялото, които не са покрити с облекла. Има недоволства от зачервяване, отичане, мощен сърбеж по кожата. Появяват доста мехури, които сърбят мощно, а при разчесване, се покриват с неприятни, външнокървави корички.

Лезията от време на време може да прилича контактен дерматит, със зачервяване и сърбеж в лимитирана област. Мехурчетата в този случай се появяват 1-2 дни след излагане на провокиращия фактор. Те ще бъдат цялостни с течност. След отваряне на тяхно място се образуват дребни ерозии, които заздравяват без формиране на белег. Ако студовата алергия върху кожата стане хронична, тогава се развива непрекъснато зачервяване и лющене на епидермиса с появяването на пукнатини и рани, които не зарастват дълго време.

Студова алергия по лицето може да се прояви под формата на хейлит – възпалително заболяване, което визира алената граница на устните. Пациентът се оплаква от зачервяване, непрекъсната сухота, лющене и чувство за стягане на кожата в тази област. Човек би трябвало непрекъснато да облизва устните си, което утежнява обстановката.

Диагностика

Студовата алергия се диагностицира единствено откакто се снеме задълбочена анамнеза и се откри връзката сред признаците и излагането на мраз. Диагностиката се прави от кожен лекар, само че по показания може да са нужни съвещания с алерголог-имунолог, УНГ, офталмолог и други лекари. При децата се разпознава от педиатър въз основа на недоволствата, идващи от родителите. За да се потвърдят същинските алергии, а студовите не са от този вид, е належащо особено проучване с най-често срещаните алергени.

Лечение

Лечението на студовите алергии се прави благодарение на консервативни способи на амбулаторна база. За облекчение на признаците се употребяват медикаменти за мазане, които би трябвало да се ползват в тъничък пласт върху засегнатите области, споделят от аптеки Prime. Мазилата се оправят добре със сърбеж, обриви и отичане на тъканите.

Кремът срещу студова алергия може да се употребява и за укрепване на драскотини, рани и ожулвания. Тук е най-добре да изберете такива медикаменти, които съдържат пантенол или вазелин.

Съществуват и хапчета, които би трябвало да се одобряват единствено съгласно предписанието на доктор. Това нормално са известни антихистамини, които оказват помощ за облекчение на признаците на алергична реакция.

Може ли да предотвратим появяването?

Голяма роля в развиването на заболяването играе предварителната защита. Специалистите предлагат да следвате избрани правила:

1. Преди да излезете на открито през студения сезон, откритите елементи на тялото би трябвало да се намажат с мас или крем, а върху устните би трябвало да се нанесе еликсир. Не забравяйте да покривате носа, защото постоянно той остава отвън шала.

2. Покрийте откритите елементи на тялото, колкото е допустимо повече, като употребявате шапка, шал, ръкавици и други облекла.

3. У дома би трябвало да масажирате лицето и ръцете си всеки ден, което ще помогне за подсилване на кръвоносните съдове и ще предотврати бързата появява на признаци на алергия на открито.

4. И през зимата, и през лятото е целесъобразно да избягвате потреблението на студени питиета, десерти и сладолед.

5. Трябва да се храните вярно и да включите в диетата си пресни зеленчуци и плодове.

6. Използвайте козметика, която е предопределена единствено за прекомерно сензитивна кожа.

7. При мощен мраз и мразовит вятър е по-добре въобще да не сте на открито и в случай че е допустимо, да останете в топла стая.

Като се придържате към главните правила за хранене и поддържате здравословен метод на живот, можете да избегнете развиването на реакция към мраз. И в случай че се развие, би трябвало неотложно да се консултирате с доктор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР