Алергията към фъстъци е една от най-срещаните хранителни непоносимости при

...
Алергията към фъстъци е една от най-срещаните хранителни непоносимости при
Коментари Харесай

Разрешиха на майките да ядат фъстъци докато кърмят

Алергията към фъстъци е една от най-срещаните хранителни непоносимости при децата, от която страдат от ден на ден малчугани. Според данни на Световната организация по алергиите (WAO), през последните 10 години броят на децата с алергии фрапантно се е повишил, като нетърпимост към фъстъци се среща при един на всеки 50 малчугана. В някои случаи алергичната реакция може да бъде извънредно мощна, даже животозастрашаваща, а лек към момента не е открит.

Но по какъв начин един родител би могъл да защищити скъпоценната си рожба от насърчаване на алергия към фъстъци?

Ново проучване, извършено неотдавна от група канадски учени, твърди, че колкото по-рано родителите стартират да дават на децата си фъстъци, толкоз по-малък е шансът те да развият тежки алергии.

"Установихме, че въвеждането на фъстъци в хранителния режим на детето преди 12-месечна възраст е обвързвано с понижен риск от насърчаване на алергия към фъстъци на по-късен стадий. Този риск понижава още повече при децата, чиито майки са консумирали фъстъци до момента в който кърмят ", споделя доктор Трейси Пит от болница "Хъмбър Ривър " в Онтарио, която е водещ създател в проучването.

 Ето за какво проучването, оповестено неотдавна в Journal of Allergy and Clinical Immunology, предизвиква майките до момента в който кърмят да ядат фъстъци, а по-късно последователно да захранят децата си с фъстъчена паста.

Тъй като фъстъците са измежду храните, които се считат за мощни алергени, а непоносимостта към тях може да доближи в действителност страшни равнища, до наскоро доста експерти препоръчваха на майките да дават фъстъци на бебетата, с цел да не ги алергизират. Но от няколко години насам от ден на ден алерголози и медицински специалисти предлагат тъкмо противоположната процедура.

В миналогодишно проучване, извършено от откриватели от Кралския лицей в Лондон и Националния институт по алергии и инфекциозни болести в Съединени американски щати, въвеждането на фъстъците в менюто на бебета и деца под 6 годишна възраст би понижило шанса за развиването на фъстъчена алергия с до 80%.

 Настоящото проучване прави същите заключения и доближава до същите изводи, с тази разлика, че канадските експерти смъкват още повече възрастта, от която едно дете може и би трябвало да стартира да приема фъстъци.

Учените от изследователския институт към детската болница в град Уинипег, в канадската провинция Манитоба, настояват, че е доста по-добре детето да свикне с рисковата храна още през първите месеци от своя живот и по този метод да понижи шанса да развие алергия на по-късен стадий от живота си.

Веднъж развита алергия, в множеството случаи остава за цялостен живот.

Изводите на канадския екип се базират върху разбор на данни, събрани по време на 15 годишно проучване на алергиите и астмата, проследило развиването на 342 деца, родени в Уинипег и Ванкувър през 1995 година, при които рискът от развиване на алергия бил по-висок.

Оказало се, че децата, чиито майки не са се лишавали от фъстъци до момента в който са кърмели, а при зареждането са ги присъединили в хранителния им режим до навършването на 12 месеца, реакциите към алергена са най-ниски — едвам 1,7 %. Съвсем разнообразни били резултатите при деца, чиито майки нито са яли, нито са давали на децата си да пробват фъстъци в ранна възраст. Там процентът на деца, развили алергия към фъстъци скачал на 15,1%.

 Симптомите от алергията към фъстъци могат да са леки — сърбеж и хрема, само че също и остри и животозастрашаващи, при които дихателните пътища се затварят от анафилактичен потрес.

В умозаключение няма по какъв начин да не напомним, че ядките и семената са супер храна, богата на витамини, минерали и значими микроелементи, които укрепват и укрепват човешкия организъм. Те съдържат витамини А, В, С, Р, D, както и минерали като йод, фосфор, желязо и мед — все детайли, които подтикват активността на мозъка, вършат ни по-умни, наблюдателни и съсредоточени и покачват виталната ни сила. Ето за какво никога не би трябвало да подценяваме ядките и семената в всекидневието си и никога не би трябвало да лишаваме децата си от тях.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР