Алексей Навални, най-отявленият руски опозиционен лидер, почина в петък, след

...
Алексей Навални, най-отявленият руски опозиционен лидер, почина в петък, след
Коментари Харесай

Кои освен починалия Алексей Навални са останалите опозиционни активисти, хвърлени в затвора в Русия

Алексей Навални, най-отявленият съветски опозиционен водач, умря в петък, откакто изпаднал в безсъзнание в наказателната колония, където излежаваше дълга присъда, заяви затворническата администрация.

 

Агенция Ройтерс изготви лист с някои от останалите видни опозиционни деятели, хвърлени в пандиза в Русия.

Иля Яшин

Дългогодишен съдружник на Навални и някогашен водач на опозиционна партия, през декември 2022 година Яшин беше наказан на осем години и половина затвор за изказвания в канала му в " ЮТюб " (YouTube) за военни закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от съветските сили в киевското предградие Буча.

Малко откакто изпрати войски в Украйна през февруари 2022 година Русия криминализира " разпространяването на погрешна информация " за съветските въоръжени сили.

В заключителните си думи преди произнасянето на присъдата 40-годишния Яшин назова съветския президент Владимир Путин " човек, виновен за това кръвопролитие " и съобщи, че е " по-добре да прекараш 10 години зад решетките като почтен човек, в сравнение с безмълвно да потъваш в земята от позор поради кръвта, която пролива твоето държавно управление ".

Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза е опозиционен политик и някогашен асистент на Борис Немцов – опозиционер, погубен през 2015 година в центъра на Москва. През април 2023 година Кара-Мурза беше наказан на 25 години затвор за държавна измяна и по други обвинявания, които той отхвърля, сравнявайки делото против него със сталинистки демонстративен развой.

Миналия месец 42-годишният Кара-Мурза беше изместен в нова наказателна колония в Сибир, където е държан в строго изолирана килия.

Той страда от неврологично разстройство, откакто претърпява два опита за отравяне, а брачната половинка му Евгения показва опасения за живота му в пандиза.

Игор Гиркин

Виден националист, някогашен пълководец на паравоенни обединения, Гиркин, прочут и като Игор Стрелков, предишния месец беше наказан на четири години затвор за подстрекателство към екстремизъм, откакто обиди Путин.

53-годишният Гиркин обществено е обсъждал опцията да се кандидатира против Путин на президентските избори през март и е твърдял, че може да се оправи по-добре от дългогодишния съветски водач. Той отхвърля обвиняването в екстремизъм и адвокатският му екип съобщи, че възнамерява да апелира присъдата.

През юли предходната година Гиркин беше арестуван под стража, откакто сътвори " Клуб на гневните патриоти ", който да избави Русия от заплахата от систематични разтърсвания поради военни провали.

Гиркин оказва помощ на Русия да анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 година, след което провежда и командва проруски милиции, които изтръгват част от Източна Украйна от контрола на Киев.

През 2022 година нидерландски съд го осъди задочно на пожизнен затвор за ликвидиране при свалянето през 2014 година на малайзийския аероплан, правил полет MH17 на самолетна компания Малайзия Еърлайнс над Източна Украйна, при което починаха 298 души пасажери и екипаж. Тогава той отхвърли да е направил закононарушение.

Лилия Чанишева, Вадим Останин, Ксения Фадеева

Чанишева, Останин и Фадеева са някогашни чиновници на екипа на Навални или на неговия " Фонд за битка с корупцията " (ФБК).

През юни предходната година Чанишева, която ръководеше акциите на опозиционния политик в уралския град Уфа, получи присъда от седем години и половина за " основаване на екстремистка организация ".

Останин е бил началник на локалния щаб на Навални в сибирския град Барнаул и през юли беше наказан на девет години зад решетките за присъединяване си в " екстремистка общественост ".

Бившата ръководителка на ФБК в сибирската Томска област и локална депутатка Ксения Фадеева беше наказана на девет години и половина затвор през декември за управление на " екстремистка организация ".

Помощниците на Навални нарекоха преследванията им политически стимулирани.

Игор Сергунин, Алексей Липцер, Вадим Кобзев

Тези трима юристи на Навални бяха арестувани през октомври по съмнение в принадлежност към " екстремистка група ", което поддръжниците на опозиционера тогава дефинираха като опит за по-нататъшна изолираност на хвърления в пандиза политик от външния свят.

Адвокатите са упрекнати, че са употребявали достъпа си до Навални, с цел да му дадат опция да управлява екстремистката си активност от пандиза, като предават материали на поддръжниците му – изказвания, които Навални тогава отхвърли като нелепи.

Този месец министерството на вътрешните работи на Русия добави още двама юристи на Навални в листата с търсените лица – Олга Михайлова и Александър Федулов. Смята се, че и двамата са отвън Русия.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР