Александър Вучич ще е президент на Сърбия за втори мандат.Той

...
Александър Вучич ще е президент на Сърбия за втори мандат.Той
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Защо Вучич продължава да печели толкова широка подкрепа в Сърбия?

Александър Вучич ще е президент на Сърбия за втори мандат.

Той назова триумфа си исторически и го отпразнува с шампанско пред камерите.

За него са дали своят вот 59,5% от гласоподавателите, а за главния му конкурент - Здравко Понош - 17,5%. Това при преброени 87% от гласовете.

Самият Вучич беше декларирал, че победа с по-малко от този % би го направила печален и неудовлетворен.



Неговата Сръбска прогресивна партия обаче губи поддръжка - за нея са дали своят вот 43.4% от сърбите, това значи към 125 места в 250 - локалния парламент и евентуално ще би трябвало да ръководи в коалиция със Съюза на унгарците от Войводина. Опозиционната коалиция " Обединени за победа на Сърбия " - печели 13.1%.



Промяна във вота на сърбите несъмнено има, защото точно президентът Вучич свика тези предварителни избори с вярата да получи повече надзор в Народното събрание, само че не се случи по този начин. Неговата партия завоюва и ще разполага с към 120 депутати, само че в Народното събрание влизат и голям брой по-малки партии, тъй че съставът ще е пъстър.

" Мисля, че сме изправени преди доста провокации, само че най-важното за Сърбия е да има положителни връзки с страните от района, да продължим европейския си път - от една страна, само че от друга - да не разрушаваме връзките с обичайните си другари. Да не се променяме непременно.... Благодаря на всички, които ни поддържаха. И желая да кажа, че се гордея с нашата акция. Която беше най-чиста и откровена в историята на Сърбия, и по време на която не сме злословили по безстопанствен адрес. ", съобщи Александър Вучич, победител на президентските избори в Сърбия.

" Тези избори са началото на края на Сръбската прогресивна партия и Александър Вучич. Няма да чакаме още 4 години до идващите избори, или най-малко парламентарни. Не можем и не трябва да предаваме сръбските жители, които обявиха позицията си. Най-голямото достижение на тези избори е, че преодоляхме страха. Хората излязоха да гласоподават. Другото достижение е, че дадохме вяра и не трябва да губим тази вяра. ", съобщи Здравко Понош, претендент за президент на Сърбия.

Още детайлности за вота в Сърбия - предават нашите специфични пратеници в Белград Ива Стойкова и Борислава Борисова.



На тези избори се чуват повече рецензии към ръководещите, в сравнение с преди. Но за какво макар недоволството Александър Вучич продължава да печели необятна поддръжка?

" Това е по-някакъв метод предстоящо поради прекомерното медийно наличие и ресурсите, които медийно и финансово са в негови ръце. Не би трябвало да имате никакви подозрения, че е съумял да убеди своите гласоподаватели, с цел да държи толкоз устойчиво властта в Сърбия. Проблем е, че опозиционните партии не съумяват да наложат свои тематики. Нещо, което допуска смяна на политическата сцена. Да има опозиционни партии освен за декорация, за попълване на броя, а партиите в Народното събрание да способстват за развиването на Сърбия и за мястото й в Европа и света ", сподели Небойша Брадич, режисьор.

Сред най-съществените рецензии към ръководещите е точно контролът и натискът над медиите.

" Властта над медиите принадлежи на тези, които са близки на ръководещите партии и в този смисъл са затворени за други политически гледни точки. Ситуацията не е идеална и би трябвало да се работи доста, изключително при медиите с национално покритие и мрежа ", счита режисьорът.

Гражданите на Белград се усещат по-независими и по тази причина са и по-смели при избора си. Но има основна разлика сред огромните и дребните градове.

Конфликтът в Украйна в допълнение изостря чувствителността на обществото след страховете, свързани с пандемията.

Небойша Брадич има вяра, че бъдещето на Сърбия е в европейското семейство, само че изяснява за какво измежду жителите има съмнение във връзка с еврочленството.

" Моето мнение е, че Сърбия от дълго време трябваше да бъде призната в Европейски Съюз и че доста дадени обещания не бяха изпълнени. Настроенията на болшинството от жителите в този миг несъмнено не са " за " Европейски Съюз ".

Президентът Вучич завоюва втори мандат, само че партията му губи позиции. Опозицията влезе в Народното събрание. След апатията, изборната интензивност е висока.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР