Алботинският скален манастир се намира на място, пълно с енергия

...
Алботинският скален манастир се намира на място, пълно с енергия
Коментари Харесай

По пътеката към Алботинския скален манастир

Алботинският скален манастир се намира на място, цялостно с сила и история. Исторически данни сочат, че през XIV в. манастирът е бил настоящ. 

Той се намира сред селата Градец и Раброво, наоколо и до село Делейна. До него се доближава по стръмна, тясна песъчлива пътека, в чиято основа е построена Хайдук чешма. Тъй като е елементарно наличен, в по-късни времена манастирът е служел за заслон на скотовъдци и каменоделци, и е бил ограбван от иманяри и вандализиран.

 Алботинският манастир „ Възкресение Христово ” Снимка: Петър Антонов

Сега са останали единствено остатъци от манастир, построен в плитки естествени пещери и издълбани ниши в скалите. В подножието на светата обител има чешма с изворна вода, която преди години е възобновена от гражданин на Градец.

Алботинският скален манастир е обявяван за „ национална старост ” през 1927 година и за монумент на културата с локално значение през 1969 година

Архитектура

Манастирският комплекс е построен във варовиковия масив от северната страна на реката на височина към 25 метра, като са употребявани плитки естествени пещери и скални навеси, а в допълнение са издълбани пространства и ниши с религиозни и битови функционалности. Комплексът се състои от осем пространства, като манастирската черква е ситуирана в междинния бранш, в най-вдлъбнатата част от извивката на скалния масив. Тя е насочена съгласно канона от запад на изток, като южната и югозападната ѝ част са изцяло унищожени.

В северозападната си част манастирът има втори етаж, където се намира второто по размери помещение след църквата, за което се допуска, че е служело за столова. В западната част се намират другите пространства от обителта — отшелнически килии, магерница, маза, хранилища. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР