Алберт Попов записа най-високото класиране в кариерата си, след като

...
Алберт Попов записа най-високото класиране в кариерата си, след като
Коментари Харесай

Първи подиум за Алберт Попов

Алберт Попов записа най-високото класиране в кариерата си, откакто се класира на трето място в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс Тахо, който се организира при непрестанен снеговалеж.
Така той се качи за първи път на подиума в старт за Световната купа, което български играч не бе правил от 39 години насам.
Последният подиум за Световна купа за България е от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов приключва трети на слалома в Мадона ди Кампильо, Италия.
Той е и единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка в старт от Световната купа в Ленгрис, Германия, през 1980 година
Попов беше едвам 25-и след първия манш с 53,65 сек. само че с извънредно каране във втория, записа най-хубаво време от 54,06 секунди и събра 1:47.71 минута. Той раздели третата позиция с олимпийския първенец в слалома от Пекин 2022 - Клеман Ноел (Фр), който беше водач след първия манш.
Във второто втурване, в което трасето подреди треньорът Попов - Ивайло Борисов, скиорът ни беше с шести номер и поведе в класирането след съвършено каране. След него снеговалежът се ускори и изискванията станаха по-трудни.
Първото място завоюва международният първенец при младежите за 2022 година Александър Стийн Олсен (Нор) с 1:47,47 мин. (52,84 и 54.63), а втори единствено на 5 стотни от секундата приключи сънародникът му Тимон Хауган.
Попов и Ноел разделиха третото място с пасив от 0,24 сек.
Световният първенец в дисциплината от Куршевел 2023 Хенрик Кристоферсен затвърди норвежката доминация като приключи четвърти на 34 стотни от спечелилия. Вицешампионът Ей-Джей Гинис (Гър) в началото се виждаше обедител, само че 30 минути след края на надпреварата беше дисквалифициран поради пропусната врата.
В генералното класиране за Световната купа отпред е Марко Одермат (Швейц) с 1466 т., следван от норвежците Александър Омод Килде с 1080 и Хенрик Кристоферсен с 874 т. Попов е 42-и със 160 т.
За дребния бистър глобус в слалома водач е Лукас Бротен (Нор) с 466 т., пред Кристоферсен - 434, и Даниел Юл (Швейц) с 401 т. Попов е 16-и със 160 т.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР