Албанското министерство на отбраната съобщи, че двама негови войници са

...
Албанското министерство на отбраната съобщи, че двама негови войници са
Коментари Харесай

Руски диверсанти проникнаха в албански военен завод

Албанското министерство на защитата заяви, че двама негови бойци са били ранени през вчерашния ден при опит да спрат двама руснаци и един украинец, които се опитвали да влязат във боен цех в Централна Албания, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Трима жители с съветски и украински паспорти са се пробвали да влязат в завода ", се споделя в изказването на министерството, изпратено до медиите. " Служителите, които са охранявали завода, са реагирали неотложно, само че по време на напъните им да спрат тримата непознати граждани двама от нашите бойци са били ранени ", продължава изказването, като в него се прибавя, че положението на бойците е устойчиво. Министерството съобщи, че тримата непознати жители са арестувани.

Албанският министър-председател Еди Рама съобщи, че трите лица са " обвинени в шпионаж ".

Министерството на защитата сподели, че един от задържаните, разпознат единствено като съветския жител М. З., на 24 години, е влезнал на територията на завода и се е опитал да направи фотоси. Ведомството добави, че мъжът е използвал някакъв тип спрей против бойците, до момента в който се опитвал да избяга, откакто е бил спрян от защитата. Други двама души - рускиня, разпозната като С. Т., на 33 години, и украинец Ф. А., на 25 години, също са били задържани наоколо до завода.

През лятото Албания е посещавана от доста съветски и украински туристи, отбелязва Ройтерс. Военната база " Грамш " се намира на повече от 70 километра от плажовете.

По време на комунизма албанският цех " Грамш " се употребява за произвеждане на съветски автомати АК 47. По информация от уеб страницата на министерството през днешния ден заводът дава индустриални услуги за отбранителната индустрия, като не се дават повече детайлности. Албания е член на НАТО от 2009 година.

ПОЗНАТ ПОЧЕРК

На 31 юли към 4 часа сутринта бе регистриран взрив в склад за муниции на компанията " Емко " край Карнобат. Последва пожар, който бързо бе загасен. Собственикът на компанията Емилиян Гебрев изясни за БНР, че в склада е имало муниции с отпаднала нужда, които са поръчани от компании, само че не са били платени и там са складирани. " Не става въпрос за каквато и да било човешка неточност, тъй като няма човешка неточност ", разяснява Гебрев. По негови думи  “сутринта на складовия регион алармата е дала нарушаване и след даването на нарушаване няколко минути по-късно е произлязъл този гърмеж ".

Факт е, че взривените оръжия на " Емко " не са изолиран случай. Само в границите на пет дни към случая в Карнобат бяха регистрирани детонации в хранилища за муниции и в други две европейски страни – Франция и Германия. Няколко души бяха ранени при взрив в завод за произвеждане на експлозиви " Йоренко " (Eurenco) в Бержерак, Югозападна Франция. Голям пожар избухна и в една от най-големите градски гори в Берлин в четвъртък сутринта, провокиран от експлозии в склад за остарели муниции. " 100 % съм сигурен, че съветски сътрудници стоят зад гърмежа в склада ми. Няма метод това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна интервенция ", съобщи оръжейният търговец Емилиян Гебрев пред британския в. " Гардиън ".

Не за пръв път прокуратурата се сблъсква със съмнителни гърмежи в българските хранилища с оръжия, само че или не може, или не желае да установи кой стои зад офанзивите против военнопромишления комплекс. Още от 2013 година прокуратурата разполага с доказателства, че склад на оръжейната компания  " Емко "  най-вероятно е взривен съзнателно. Установено е по това дело, че детонацията на 12 ноември 2011 г. в склада в Ловнидол се дължи на „ слагане на неподготвено взривно устройство и последвалото му взривяване (най-вероятно дистанционно) ". Досъдебното произвеждане по случая е изпратено на способената Окръжна прокуратура в Габрово, която обаче го връща назад в Севлиево, оповестява " Свободна Европа ". Аргументът на горната прокуратура е – доказателствата „ не установявали откритият експлозив вид „ Пластит “ да е средство, послужило за гърмежа в складовата база “.

През 2014 и 2015 г. в България стават най-малко още шест детонации във военни производства и хранилища, за които няма публично пояснение и до през днешния ден. Две от тях – в базата на ВМЗ „ Сопот “ в село Иганово, стават през март и април 2015 година, директно преди отравянето на Емилиян Гебрев. Не е ясно какво въобще е направено по тези следствия поради това, че не доближават до основни разкрития и след това обвинявания. 

Прокуратурата се разсъни за необяснените гърмежи едвам преди година. Случи се, откакто някогашният министър председател на Чехия Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек оповестиха, че Прага ще експулсира 18 съветски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били забъркани в детонация в склад за муниции край Злин през октомври 2014 година, при която починаха двама души. Чешкият президент Милош Земан сподели още, че унищожената продукция е била благосъстоятелност на Емилиян Гебрев и трябвало да бъде в България.

Българската връзка в големия дипломатически скандал сред Русия и Чехия накара държавното обвиняване да влезе в пояснителен режим за неразследваните гърмежи у нас. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева разгласи, че най-вероятно съветското военно разузнаване ГРУ стои зад детонациите, като целта е била секване на доставките на специфична продукция за Грузия и Украйна. На 31 май 2015 година пък поражда пожар в постройката на някогашния Институт за специфична техника, при който изгарят " конфискуваните материални доказателства по делото за гърмежите в хранилища на ВМЗ " Сопот ". Тук Милева посочи, че " според заключението от назначената пожарнотехническа експертиза пожарът не е зародил вследствие на самозапалване ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР