Албанският парламент ратифицира със 77 гласа за“ споразумението с Италия

...
Албанският парламент ратифицира със 77 гласа за“ споразумението с Италия
Коментари Харесай

Албанският парламент ратифицира сделката с Италия за мигрантските лагери

Албанският парламент ратифицира със 77 гласа „ за “ съглашението с Италия за лагерите за мигранти, заяви Евронюз Албания.

При гласуването няма " срещу " или " въздържали се ".

Сделката беше подкрепена и от опозиционната Партия за правдивост, интеграция и единение, която има три места в 140-местния парламент на Албания, където ръководещата Социалистическа партия на Албания разполага със 74 места.

Споразумението, което италианският министър председател Джорджа Мелони и албанският министър председател Еди Рама подписаха през ноември, планува членката на Европейски Съюз Италия да построи напролет два центъра за мигранти в Албания – в северноалбанския крайбрежен град Шънджин и близкото до него село Джадър. В единия мигрантите ще бъдат проверявани при идването им, а в другия ще бъдат арестувани, до момента в който се обработват молбите им за леговище.

Това ще се отнася единствено до мигрантите, избавени в морето от италианските управляващи, които ще бъдат отвеждани в центровете в Албания, само че не и за тези, които са били избавени от кораби на неправителствени организации или към този момент са пристигнали в Италия.

Споразумението сред Италия и Албания е първият образец за страна отвън Европейски Съюз, която ще приема мигранти от името на страна членка на Европейски Съюз, и е част от напъните на Европейски Съюз за ограничение на незаконната миграция, отбелязва Ройтерс.

Съгласно петгодишната договорка Албания би трябвало да приютява по 3000 мигранти във всеки един миг. Тъй като обработката на молбите за леговище се чака да отнеме към месец, броят на претендентите за леговище, изпратени в Албания, може да доближи до 36 000 души годишно, пресметна Асошиейтед прес.

Двата центъра в Албания ще бъдат ръководени напълно от Италия, до момента в който страната преглежда молбите им за леговище. Италия ще остане законово виновна за мигрантите през целия развой. Тя ще ги одобри, в случай че би трябвало да получат интернационална отбрана, или ще провежда заминаването им от Албания, в случай че такава им бъде отказана.

Мигрантите, които бъдат открити в териториалните води на Италия, ще запазят правото си според интернационалното и европейското законодателство да аплайват за леговище в Италия и молбите им да бъдат обработвани там.

Еди Рама съобщи, че Албания застава до Мелони в символ на признателност от името на албанците, които са намерили леговище в Италия след рухването на комунизма в Албания през 90-те години.

Споразумението беше подложено на критика от опозицията в двете страни, както и от правозащитни организации, което докара до правосъдното му оборване в Конституционния съд в Тирана.

Съдът постанови на 29 януари, че съглашението с Италия за мигрантите не опонира на конституцията на Република Албания.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР