Албанските опозиционни депутати предизвикаха смут в парламента, опитвайки се да

...
Албанските опозиционни депутати предизвикаха смут в парламента, опитвайки се да
Коментари Харесай

Албанската опозиция се опитва да провали парламентарна сесия в знак на протест срещу управляващите социалисти

Албанските опозиционни депутати провокираха ужас в Народното събрание, пробвайки се да провалят сесия в символ на митинг против това, което съгласно тях е все по-авторитарно ръководство от ръководещите социалисти

От LLAZAR SEMINI Associated Press 2 ноември 2023 година, 11:53 ч.

ТИРАНА, Албания -- Албанските опозиционни депутати в четвъртък провокираха ужас в Парламентът се пробва да наруши съвещание в символ на митинг против това, което съгласно тях е все по-авторитарно ръководство на ръководещите социалисти.

Демократичните депутати блокираха левите социалисти на премиера Еди Рама да заемат местата си и подредиха столове един върху различен в централната зала. Демократите хвърляха димни петарди и даже блъскаха и блъскаха някои от социалистите.

По-късно обаче сесията в 140-членната камара продължи и 73 депутати социалисти гласоподаваха в интерес на 21 законопроекта.

Сали Бериша, водач на една група в мощно разграничената дясноцентристка Демократическа партия, разказа мелето в Народното събрание като „ краткотрайна стачка “ и сподели, че демократите ще продължавайте с сходни дейности, до момента в който „ срамният парламент ” продължава да оре напред.

„ Те не почетоха нашата стачка “, сподели той за социалистите.

Безредиците в Народното събрание започнаха за първи път преди две седмици, два дни преди прокурорите да обвинят Бериша от Демократическата партия в корупция поради скица за закупуване на земя, която в този момент е обект на правосъдно следствие в столица Тирана.

Прокурорите по делото настояват, че 79-годишният Бериша е предоставял финансови услуги на своя шурей, 50-г. Джамарбер Малтези. Миналия месец Бериша сподели, че прокуратурата, която дава отговор за каузи против висши длъжностни лица или значими каузи, му е наредила да не напуща страната.

Малтези е задържан за корупция и обвинявания за пране на пари. Прокуратурата твърди, че той е употребявал позицията на Бериша като министър-председател, с цел да купи земя в Тирана, благосъстоятелност на частни жители и на министерството на защитата на страната, и да построи 17 жилищни здания.

Бериша сподели, че и той, и Малтези са почтени, и твърди, че делото е политически стимулирано и че неговият конкурент Рама стои зад него.

Демократите също упрекнаха в четвъртък вътрешния министър Таулант Бала във връзки с проведената престъпност, без да оферират доказателства за изказванието си.

Опозицията съобщи, че ще радикализира митингите си, само че не даде детайлности.

Бериша беше министър-председател на Албания от 2005-2013 година и като президент от 1992-1997 година Той беше избран отново за народен представител от Демократическата партия на парламентарните избори през април 2021 година

Бериша и членовете на фамилията му бяха неразрешени от Съединените щати през май 2021 година да влизат страната, а също и Обединеното кралство през юли 2022 година поради хипотетично присъединяване в корупция. Бериша е четвъртият върховен албански чиновник, на който е неразрешено да влиза в Съединени американски щати заради хипотетично присъединяване в корупция.

Посткомунистическа Албания се бори с корупцията, която попречва демократичното, икономическо и обществено развиване на страната.

___

Следвайте Llazar Semini на https://twitter.com/lsemini

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР