Албанската полиция арестува 15 души и е започнала съдебни преследвания

...
Албанската полиция арестува 15 души и е започнала съдебни преследвания
Коментари Харесай

Арести, сблъсъци и напрежение в Албания преди ключовия вот

Албанската полиция арестува 15 души и е почнала правосъдни преследвания против 50 други, откакто протестиращите от опозицията бурно нападнаха изборни пунктове в цялата страна в опит да осуетят идното гласоподаване.
Балканската страна се сблъсква с политическа рецесия, откакто опозиционни политици всеобщо подадоха оставка през февруари, стартираха седмични митинги против премиера Еди Рама и взеха решение да бойкотират локалните избори на 30 юни, отбелязва AFP, представена от БГНЕС.
Тази седмица техни поддръжници се сблъскаха с полицията допълнително от 20 обекта в страната, където се чака да се организира гласоподаване. В северната част на Шкодра опозиционните стачкуващи се сблъскаха с полицията във вторник вечерта и възпламениха пожар в учебно заведение, което трябваше да служи като изборна секция.
Имаше и безредици в сряда вечерта в Кавая, на 55 километра югозападно от Тирана, където полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне стачкуващите, които желаеха да обхванат в център за гласоподаване, с цел да унищожат изборните материали.
" Полицията продължава да проверява произшествия от вторник в разнообразни елементи на страната и ще съобщи всички документи на съдилищата ", се споделя в изказване на управляващите.
Според локални медии 5 стачкуващи и 6 служители на реда са били ранени в сряда по време на конфликти в разнообразни градове.
Премиерът Рама осъди случаите, заявявайки, че " тези, които нападат изборните бюра, се държат като талибаните, с цел да предотвратят изборите ".
В сряда вътрешният министър Сандер Лешай предизвести, че държавното управление ще " разпусне " някои локални полицейски сили, които се опълчват на националната полиция.
Политическата драма на Албания се задълбочи по-рано този месец, когато нейният президент издаде декрет за анулация на изборите на 30 юни, базирайки се на политическите безредици. Но министър председателят Рама и ръководещите депутати от Социалистическата партия не зачитат този ход.
Междувременно опозиционният яд набъбна, откакто наскоро оповестени от медиите данни демонстрираха доказателства, че представители на Социалистическата партия са упражнили напън върху гласоподавателите в общинските избори през 2016 година
В изказване от сряда Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) съобщи, че " твърдо осъжда неотдавнашните насилствени набези против органите, отговарящи за организирането на избори в разнообразни общини в Албания ". Тя също по този начин прикани уредниците на идващия опозиционен протест, в петък вечерта, " да обезпечат кротичък митинг ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР