Албанската държава подкрепя учениците от българското национално малцинство в страната,

...
Албанската държава подкрепя учениците от българското национално малцинство в страната,
Коментари Харесай

Албания подкрепя изучаването на български език от нашето малцинство там

Албанската страна поддържа учениците от българското национално малцинство в страната, които желаят да учат български език. Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на образованието и спорта на Албания проф. Евис Куши в Тирана.


„ Ние като страна организираме политика в поддръжка на малцинствата – като се стартира от началното обучение и се стигне до всички последващи нива “, сподели министърът на образованието и спорта на Албания проф. Евис Куши.

Срещата сред двамата беше последна за нея в качеството ѝ на министър, защото от идната седмица тя ще заеме управителен пост в ръководещата партия на страната. „ За мен е огромно наслаждение, че завършвам моята работа като министър със среща с министър на доста другарска страна, с която имаме доста положителни връзки в региона на образованието “, посочи тя.

Проф. Цоков също означи, че България като страна член на Европейски Съюз постоянно е подкрепяла Албания по пътя на нейната евроинтеграция. „ Най-прекият път за положителните връзки сред страните е и поддръжка е посредством образованието и науката “, посочи той.

Миниатър Цоков уточни, че българските общности в Албания имат свои неделни учебни заведения, в които се учи български език. Необходимо е обаче тяхната активност да се разшири и образованието по български да има по-голям обсег. Има концепция учители, които имат сертифицирано право да преподават в учебните заведения в Албания, да получат спомагателна подготовка, с цел да могат да водят и часове по български език. МОН към този момент е влезнало по отношение на български университети, които могат да дадат такава подготовка на преподавателите.

Евис Куши съобщи, че албанската страна е подготвена да сътрудничи за разширението на образованието по български език. По думите ѝ страната обезпечава за възпитаници от малцинствата безвъзмездни книги и печата учебници на техните езици. С подкрепящите политики желаеме те да се усещат добре и да учат езика си, изясни тя.

Двамата министри разискаха и задълбочаване на съдействието сред България и Албания в региона на висшето обучение. Една от дискутираните тематики беше осъществяване на среща сред управленията на висши учебни заведения от двете страни. Проф. Цоков изясни, че е поел ангажимент пред ректорите на най-големите държавни университети в Албания да спомогне за нейното реализиране.

Евис Куши посочи, че главен приоритет за висшето обучение в Албания е то да стане интернационално. Затова страната окуражава университетите да вземат присъединяване допълнително интернационалните начинания като продан на студенти и преподаватели.

Тя срещна проф. Цоков и с измененията в политиката на страната по отношение на квалификацията и възнаграждението на учителите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР