Албания се очаква да посрещне над 10 млн. туристи през

...
Албания се очаква да посрещне над 10 млн. туристи през
Коментари Харесай

Албанската икономика: на вълната на туризма

Албания се чака да посрещне над 10 млн. туристи през 2023 година Хотелите се усилват с над 70% за последните 10 години. Балканската страна продължава да е измежду най-бедните в Европа. Откритията на находища от нефт и природен газ може да видоизменят стопанската система в близко бъдеще. Албания се чака да посрещне над 10 млн. туристи през 2023 година Хотелите се усилват с над 70% за последните 10 години. Балканската страна продължава да е измежду най-бедните в Европа. Откритията на находища от нефт и природен газ може да видоизменят стопанската система в близко бъдеще.
Албания е втора в обратна посока по приход на глава от население в Европа, като изпреварва само Косово съгласно МВФ, а в други ранглисти е и леко преди Молдова и Украйна. Но тази година страната чупи върхове в туризма. Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации класира страната като номер 1 по възобновяване след пандемията в света измежду страните с повече от 5 милиона туристи годишно. Само за първите шест месеца на 2023 година адриатическата страна е посетена от към 5 млн. туристи, а упованията са до края на годината цифрата да се удвои. Малко или доста Според INSTAT - националният статистически институт на Албания, сред 2018 и 2022 година през Албания са минали малко над 28 млн. задгранични туристи. За страна с под 2.8 млн. население не наподобява по никакъв начин малко. При тези цифри не би трябвало да е изненада, че към 20% от стопанската система на Албания е обвързвана с туризъм. За подтекст - в България, която е с население от към 6.5 млн. души, задграничните туристи през 2022 година са 10.8 млн., само че и секторът не е толкоз значим - жестоко носи към 10% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Брутният вътрешен артикул на Албания е дребен - към 18.9 милиарда $ Брутният вътрешен продукт през 2022 година, като действителният растеж по отношение на миналата е 4.8%. Прекият принос на пътуванията и туризма към Брутният вътрешен продукт е от порядъка на 8%, само че когато се вземе поради съпътстващият бизнес, общият принос нараства до повече от 20% от Брутният вътрешен продукт, което прави този бранш един от основните мотори на растежа на Албания съгласно анализаторската BMI. Световният съвет по туризъм и пътувания пресмята, че едно от пет работни места в страната е обвързвано с туризъм.
Реклама

През април BMI, дъщерна компания на кредитната организация Fitch, увеличи прогнозата за напредък на албанската стопанска система през 2023 година от 1.6 до 2.5%, цитирайки развиването в строителството и туризма. " Тъй като капиталово интензивните промишлености в Албания демонстрираха окуражаващ напредък през последното тримесечие на 2022 година, ние чакаме строителният бранш да увеличи растежа през 2023 година, " пишат в отчет анализатори на BMI. От хотел на хотел За да акумулира възходящия поток от туристи, Албания влага в хотели. Според локалния статистически институт към 2021 година има към 1600 публично регистрирани хотела, което е със 70% повече по отношение на 10 години по-рано. В същото време леглата са се нараснали съвсем тройно от 2010 година насам. Една от аргументите за бързото изникване на ваканционни места са фискалните тласъци, които страната вкарва от януари 2018 година, измежду които:

Намален налог добавена стойност (ДДС) до 6% за всички места за настаняване; Освобождаване от избрани налози, в това число налог върху облагата за интервал от 10 години за всички субекти, които са получили " специфичен статут " до декември 2024 година (Специален статут могат да получат четиризвездни и петзвездни хотели с инвестиция надлежно минимум 8 млн. и 15 млн. евро.) Освобождаване от налог за здания и инфраструктура за 5-звездни хотелски уреди със " специфичен статут " и които са притежатели на записана и добре известна комерсиална марка, т.е. бранд.

За интервал от шест години от 2017 до 2022 година вложенията в нови частни хотели са над 340 млн. евро по данни на албанския статистически институт, като вложителите са най-вече локални лица макар навлизането на известни задгранични марки като Melia, Marriott, Accor.
Реклама
Хотелите не са единственото, което се строи в Албания. През последните няколко години архитекти от цяла Европа се надпреварват за планове в страната. Само в Тирана, столицата на Албания, има образец за няколко плана, измежду които спектакъл, стадион и небостъргач.

Проектът за националния спектакъл, който бе направен от датски архитекти през 2018 година, се чака да коства над 36 млн. евро. Стадионът в Тирана - артикул на италиански архитекти, който бе открит през 2019 година, към този момент семейства на край от европейските клубни шампионати през 2022 година, като коства над 86 млн. евро. Новата и най-високата постройка в Албания се чака да бъде частният план " Планината Тирана " - постройка със смесено прилагане: с жилища, офиси, магазини и бутиков хотел, ще се извисява на над 180 м височина и с повърхност от над 70 хиляди кв.м, като цената на плана не е известна. В София нито властта, нито строителните бизнесмени държат на визия от топ международни архитекти. Финансовото положение на Албания И въпреки всичко Албания има доста да наваксва. Държавата е една от най-бедните страни в района и в Европа с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от под 6.5 хиляди $. Дори фрапантният растеж в туристите не може да помогне, защото туристическият бранш не дава високи заплати.

Държавата също е много задлъжняла - с над 65% дълг от Брутният вътрешен продукт, само че съотношението понижава поради растежа на стопанската система. Въпреки обществения дълг кредиторите не престават да имат доверие в албанската стопанска система, откакто през лятото страната набра 600 млн. евро с облигации на европейския пазар. Книжата даже се котираха с по-нисък ваучър и рентабилност по отношение на държавните скъпи бумаги на прилежащи страни, като Северна Македония и Сърбия, които имат по-висок кредитен рейтинг. Причината за относително ниския ваучър е бюджетният недостиг, който в бюджета за 2023 година е заложен да бъде към 2.6% от Брутният вътрешен продукт - спад спрямо 3.3% миналата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР