Акумулираният нов сняг от преминалата буря на 2200 метра надморска

...
Акумулираният нов сняг от преминалата буря на 2200 метра надморска
Коментари Харесай

29 см сняг на Банско, опасност от лавини в Пирин, предупредиха експерти

Акумулираният нов сняг от миналата стихия на 2200 метра надморска височина в Пирин над Банско е общо 29 сантиметра при слаб вятър от запад-югозапад. Видимостта е неприятна. Температурите са към минус 5 градуса. Това оповестяват от организацията Avalanche Bulgaria (проект на Българска Лавинна Асоциация), която прави местни наблюдения за снежните условия над най-известния зимен курорт в страната, съобщи " Бг он ер ".

От обявата в обществените мрежи излиза наяве, че се следят се странични навявания, изключително по ребрата на бъндеришки улеи с назад ревю - север-североизток.

" 30 см нов сняг се смятат за сериозно натоварване, заради което би трябвало да се подхожда с изключително внимание в избора на терен за напредване ", споделят специалистите и дават препоръки: " В стръмни скатове е значимо да се заобикалят теренни клопки и места с плитка снежна завивка, където може човешкото натоварване да стигне по-лесно до евентуално съществуващи слаби пластове ".

Според данните на Avalanche Bulgaria тенденцията е за захлаждане, като вятърът е слаб и се преориентира от североизток.

Очакваните лавинни проблеми през днешния ден и в сряда, 10 януари, в преходния пояс са главно приключвания от изсъхнал сняг. Поради неприятната видимост специалистите по лавинна сигурност нямат наблюдения от алпийския пояс. Там обаче чакат: снежни дъски от новия сняг на всички изложения; снежни дъски от навят сняг, директно под билата на изток-североизток и съвсем сигурни приключвания от изсъхнал сняг на всички изложби.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР