Актьори готови на протест. По думите им - Министерство на

...
Актьори готови на протест. По думите им - Министерство на
Коментари Харесай

Мутафчиев и Фицата бесни, гилдията готви стачка

Актьори подготвени на митинг. По думите им - Министерство на културата би трябвало да предприеме съществени ограничения за увеличение на заплатите на артистите.

Средната заплата на един български театрален актьор е 900 лв., посочи Филип Аврамов.

" Ние учим 4 години, а взимаме заплата колкото хигиенист. Нямам нищо срещу хигиенистите, само че да не забравяме, че нашата специалност е една от най-трудните. Освен всичко останало, инфлацията в страната е толкоз огромна, че в действителност нашите заплати се стопяват преди да дойдат при нас ", съобщи Филип Аврамов в ефира на България Он Еър.

От Асоциацията на артистите имат едно главно искане към Министерство на културата – заплатите на всички заети в сектора да бъдат увеличени с близо 50%.

" Нашето предложение към държавното управление е през актуализацията да обезпечи средства към Министерството на културата, с цел да може в нашия бранш началната стартова заплата да стартира най-малко от 1500 лв., което също към този момент не е настоящо. Но да речем, че въпреки всичко и ние би трябвало да създадем някакъв компромис ", предлага ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Ако настояванията на актьорите не бъдат чути, от началото на идващия сезон се възнамеряват съществени протестни дейности.

" В противоположен случай, на есен ще организираме всевъзможни протестни дейности под всякаква форма, включително и ефикасна стачка ", безапелационен е  Филип Аврамов.

" Ние няма да затваряме театри, тъй като по този начин ощетяваме единствено нашата аудитория. Но може цялата колегия да отидем пред Народното събрание, само че това са следващи стъпки и дейности ", посочи Христо Мутафчиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР