Актьорът от Варненския драматичен театър Георги Михов е починал на

...
Актьорът от Варненския драматичен театър Георги Михов е починал на
Коментари Харесай

Почина варненският актьор Георги Михов

Актьорът от Варненския трагичен спектакъл Георги Михов е умрял на 86 години. Това е станало през вчерашния ден, оповестиха от ТМПЦ - Варна.

Георги Михов е роден на 07.10.1935 година във Варна. Завършва Актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ „ Кр. Сарафов “ при проф. Боян Дановски през 1960 година Дебютира в ролята на Моска от “Волпоне ” на Б. Джонсън в Шуменския трагичен спектакъл, където работи 2 години. От 1963 година до края на професионалния си път играе в състава на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ Варна, написа Moreto.net.

Георги Михов е прочут като занаятчия на тънкия комизъм, с огромна театрален опит в региона на комедията и освен. „ Дарбата на Георги Михов мога да сравня със съд, изпълнен догоре с страст, сензитивност, невероятна пъргавина на духа. И всичко това сграбчва публиката, изтръгва овации. Чувала съм доста пъти по какъв начин тя непринудено, взривно приветства епизод или сцена, изиграни от него. Аплодира го като Пепино от “Откраднаха консула ” на Мдивани, режисура Любен Гройс, като Поп Харитон от “Събота, неделя, понеделник ” на Стефан Цанев, режисура Иван Кондов и в още доста, доста други постановки “, написа в сп. „ Простори “ дългогодишният драматург на театъра Сия Папазова.

В креативната си биография Георги Михова има над 150 функции. Сред най-впечатляващите са: Родик от “Иркутска история ”на Н. Арбузов, Фердинанд и Малволио от “Бурята ” и “Дванайста нощ ” на У. Шекспир, Гаев от “Вишнева градина ” на А. П. Чехов, Живко от “Когато куклите не спят ” на Л. Милева, Велчо-Свилен от “Свекърва ” на А. Страшимиров, Любомир от “Големанов ” на Ст. Л. Костов, Кралят от “Честна мускетарска ” на В. Петров, Петлето от “Опит за хвърчене ” на Й. Радичков, Висящият от “Сако от велур ” на Ст. Стратиев, Робърт от “Измяна ” на Х. Пинтър, Бащата от “Черна дупка ” на Г. Стефановски, с която получава и премия „ Варна ” за изцяло творчество. За професионализма и актьорското си майсторство Георги Михов е отличен и с доста други награди.

Екипът на Варненския трагичен спектакъл отбелязва със специфични представления 70-ата и 80-ата годишнина на обичания сътрудник и другар, чества дружно с него и 95-годишния празник на театъра.

Признание и овации за гения и всеотдайността на огромния артист!

Поклон пред почтено изживения живот!

Вечна памет! "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР