Актуализиране на възнагражденията на вещите лица, облекчаване на процедурите по

...
Актуализиране на възнагражденията на вещите лица, облекчаване на процедурите по
Коментари Харесай

Предложение на правосъдното министерство: Вдигане на възнагражденията на вещите лица

Актуализиране на възнагражденията на движимостите лица, облекчение на процедурите по регистриране и актуализиране на описите на движимости лица, понижаване на административната тежест за претендентите и други плануват промени в Наредба № Н-1 от 2023 година за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица, препоръчани от Министерството на правораздаването и оповестени за публично разискване.

Те се вършат след изчерпателен обзор и разисквания от работна група на постъпилите многочислени и основни оферти за рационализиране на уредбата.

Едно от предложенията в този момент е почасовото заплащане на движимостите лица да стане 3,5 % от откритата минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата. От 1 януари 2024 година минималната месечна работна заплата за страната е 933 лева и по този начин препоръчаното нарастване на възнаграждението дава отговор на общите правила за пропорция, разумност и предвидимост. За обезпечаване на адекватност при заплащането на движимостите лица, както и за гарантиране на опцията за покриване на направените от тях разноски, се предлага и увеличение на разноските за нощувка от 50 на 150 лева

За гарантиране на своевременното възнаграждение на възнагражденията и разноските на движимостите лица се дава и съответен период за погашение на пътни, дневни и квартирни пари за всяко явяване на вещото лице пред органа, назначил експертизата, или пред органа, който го е призовал. Допълнително се понижава срокът за погашение на  възнаграждението на вещото лице за осъществената експертиза, както и направените разноски за употребяваните материали, консумативи, принадлежности, механически средства, машинно и компютърно време и други нужни разноски.

Облекчават се процедурите по регистриране на движимости лица, като се планува служебно определяне на правосъдния статус на претендентите – български жители, добита след 1 януари 2012 година образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ и „ магистър “ и други Едновременно с това се вкарва и работещ механизъм за навременно отписване на умрелите движимости лица.

Актуализират се също класовете и типовете правосъдни експертизи, като да вземем за пример се прибавят съдебномедицински експертизи за „ идентификация на личността, в това число и при проучвания за наставнически генезис, посредством серологични, ДНК, морфологични, морфометрични и други анализи‘‘, „ криминалистична експертиза на облачни пространства “ и други

Одобрените промени са съобразени с измененията в конституцията от декември 2023 година, свързани с висшата прокуратура и качеството на основния прокурор като неин административен началник.

Предвидено е промените в наредбата да са в действие от 1 март 2024 година


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР