Актуализация на Общия устройствен план, запазване на максимален брой зелени

...
Актуализация на Общия устройствен план, запазване на максимален брой зелени
Коментари Харесай

Деян Николов, Възраждане: Презастрояването в София е проблем, терасите гледат една към друга

Актуализация на Общия организационен проект, опазване на оптимален брой зелени пространства, актуализация на Наредбата във връзка с отстоянията и зелените площи, градежи по периферията на кварталите, са измежду ограниченията против презастрояването в София, които от „ Възраждане “ изброиха на конференция „ Мерки за справяне с презастрояването в град София “ в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Презастрояването на София е един от най-наболелите проблеми, сподели Деян Николов, претендент за кмет на София от „ Възраждане “. Според него този проблем се следи към този момент повече от 10 години, изключително в някои региони на София.

Той даде образец с южните столични квартали, където по думите му няма социална инфраструктура. Инвестира се за бърза възвръщаемост. Терасите гледат една към друга. Липсва инфраструктура, тротоари, зелени площи, детски градини, разяснява Николов.

Според него една от главните аргументи за презастрояването в столицата е неприятното обмисляне. В София всеобщо се работи на парче, а Общият организационен проект не е обновен и има потребност това да се случи, уточни Николов. Като аргументи за презастрояването той уточни и несъответствието сред публичния и инвеститорския интерес, както и неразвитата съгласуваност тук-там.

Цялостната тактика е в посока – актуализация на Общия организационен проект, опазване на оптимален брой зелени пространства, уточни Николов. Инвеститорите би трябвало да бъдат изпратени в края на кварталите, добави той.

Николов уточни, че от „ Възраждане “ ще работят и за увеличението на средствата в бюджета на София за отчуждаване на парцели и заменки, защото 15 млн. лева, които се дават на общината са незадоволителни.

Целта е да променим цялостната философия за ръководството на града. Планирането на града ни би трябвало да се случва, сподели Николов. Той съобщи, че би трябвало да се мисли и за разширение на София като територия, само че това може да стане единствено посредством съответна инфраструктура. Той означи, че от партията обмислят и идея за нови квартали на София - един в източната част на града и един в северната.

Проблемът с презастрояването занапред следва, счита Димо Дренчев - претендент за кмет на регион „ Младост “ от „ Възраждане “. Според него планирането от времето на социализма е оставило релативно огромен брой зелени пространства сред блоковете и обстановката не е като в квартали като „ Манастирски ливади “. Масово свободните пространства вървят към застрояване, уточни той. По думите му „ Младост “ има накъде да се уголемява. Със всички законови средства ще се опълчвам да се строи сред блоковете, сподели още той.

Има регион в София, рекордьор по позволения за застрояване - 340 броя за 2022 година Всяка година се издават на кг разрешителни за градеж, сподели Тодор Софрониев - претендент за кмет на регион „ Витоша “. По думите му е естествено да има дефицит на детски градини, проблеми с паркирането.

Инфраструктурата си седи същата, популацията пораства и проблемите се задълбочават. Ако тази процедура продължи, това ще се отрази гибелно за региона, означи той.

Трябва да строим детски градини, велоалеи, тротоари, спортни площадки, означи Софрониев. По думите му в регион „ Витоша “ няма построено и проектирано осветяване, рейсовете са без климатик и парно и на рядко, дребните улици са в извънредно положение, а токът стопира през ден.

Проблемът с презастрояването е и проблем в " Овча купел ". Прие се нов обстоен организационен проект, който има за цел да изнесе строителството към периферията на региона от междублоковите пространства, сподели Миглена Пейкова - претендент за кмет на регион „ Овча купел “. Иска ми се " Овча купел " да е почтено и прелестно място за живеене, добави тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР