Акция за събиране на средства за реставрация на старинната Христова

...
Акция за събиране на средства за реставрация на старинната Христова
Коментари Харесай

Дедево събира средства за реставрация на старинна Христова п...

Акция за събиране на средства за реституция на старинната Христова плащаница върви в родопското село Дедево. 

Инициативата на Църковното настоятелство при храм „ Свети Атанасий “ в планинското селце бе благословена и оповестена на 13 юни 2022 година Тогава – с водосвет и освещаване на курбан за нравственост и здраве, отслужени от отец Димитър – бе почетен огромният християнски празник „ Свети Дух “, храмов и за параклиса с аязмо. 



В параклис „ Свети Дух “ се съхранява светинята, за която се допуска, че е над 100-годишна и е била дарена на най-стария храм в Южните Родопи – дедевската църква „ Свети Атанасий “. Тя е една от трите в Пловдивската епархия, за чието създаване султан Махмуд II е издал ферман през 1835 година Три години по-късно – през 1838-а, „ Свети Атанасий “ е била осветена. 



За своята 180-годишнина (2018 г.) храмът е бил дарен с нова Христова плащаница. Старинната предстои на реституция, а до момента в който тя не се извърши, ще е невероятно да се изнася и слага в средата на параклис „ Свети Дух “, каквато е традицията на Велики петък.



Църковното настоятелство напомни за дарителската акция и в деня на Традиционния събор в Дедево/Дедово на 6 август 2022 година Той съответства с различен огромен християнски празник – Преображение Господне. Тогава в селото бяха отворени черквата „ Св. Атанасий “ и параклис „ Свети Дух “. На този ден постъпиха доста дарения – от локални и посетители на селото, както и от откупки на рисунки от Детския пленер и от живописната галерия на пловдивския художник Дамян Христов, който живее и твори в Дедево.



Дарителската акция за реставрацията на старинната Христова плащаница продължава. Идеята на основателите е обновената реликва да бъде върната в черквата „ Свети Атанасий “ за нейния 185-годишен празник. Той следва през 2023 година

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР