Акциите на водещите автомобилни компании на световните борси започнаха да

...
Акциите на водещите автомобилни компании на световните борси започнаха да
Коментари Харесай

Липсата на чипове намали акциите на производителите

Акциите на водещите автомобилни компании на международните тържища започнаха да падат поради неналичието на чипове, нужни за производството на нови коли. Три от тях - Ford, Volkswagen и Toyota, към този момент оповестиха, че следва понижаване на производството, като това ще включи и затваряне на някои фабрики.

Американският производител Ford разгласи, че ще затвори краткотрайно завода си в Канзас Сити. Там създава най-продавания модел на марката - пикапа F-150, който е и №1 на пазара в Северна Америка. Съобщението на Ford докара до спад на акциите на фондовите тържища по света с 2%.
 Прогноза: Недостигът на чипове може да продължи няколко години Прогноза: Недостигът на чипове може да продължи няколко години
Изпълнителният шеф на Intel Corp. Патрик Гелсингър съобщи, че дефицитът на полупроводникова техника в международен проект може да продъл...

При Toyota се регистрира по-голям спад - с 4,5%, като той стана факт, откакто японската компания заяви, че пред септември ще създаде с към 40% по-малко коли от плануваното. Досега планувана численост за идващия месец беше 900 000 единици, само че тя беше изменена на 500 000.

Кризата не подминава и огромният съперник на Toyota - немският тръст Volkswagen Group, чиито акции поевтиняха с 2% след известията за идна понижаване на производството. Все отново от Волфсбург, където е централата на производителя, оповестиха, че се надяват до края на годината ситуацията с доставките на полупроводници да се възстановява и пропуснатото да бъде наваксано.

Спад се регистрира при цените на акциите съвсем всички огромни производители. Ценните бумаги на Nissan, Honda, Hyundai, Daimler, BMW, Renault и Stellantis поевтиняха на азиатските и европейските тържища, до момента в който тези на General Motors спаднаха с 2% на борсовия пазар в Съединени американски щати.

 
 Нова рецесия връхлита върху цялата автомобилна промишленост Нова рецесия връхлита върху цялата автомобилна промишленост
Световната автомобилна промишленост стартира да се възвръща от пандемията, само че в този момент е изправен пред различен сериозен проблем - неналичието на п...

Още от АВТО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР