Акциите на община Варна от капитала на Пловдивския Панаир са

...
Акциите на община Варна от капитала на Пловдивския Панаир са
Коментари Харесай

Запорираха акциите на община Варна в Пловдивския Панаир

Акциите на община Варна от капитала на Пловдивския Панаир са запорирани. Това оповестиха от Министерството на стопанската система и промишлеността.

По този метод за момента акциите на страната, представляващи 29% от капитала на Панаира, не могат да бъдат трансферирани към частното сдружение " Пълдин Туринвест " АД, до момента в който не завърши правосъдния спор.

Съдът позволи поръчителство на предявения от Държавата иск, настояща посредством МИИ против община Варна, посредством налагане на запор върху 16 314 400 поименни безналични акции от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД.

" Защитата на публичния интерес и собствеността на страната е единствено първата стъпка. Следва да възродим капацитета на Панаира и да подсигуряваме ефикасното му ръководство оттук насетне ", разяснява икономическият министър Богдан Богданов.

При встъпването си в служба министърът разпореди да бъде изработен цялостен разбор на всички вероятни правни дейности от страна на Министерството на стопанската система и промишлеността по проблема с Пловдивския панаир, тъй че да бъде предпазен държавният интерес. От страна на МИИ бе заведено дело с два желае.

Депозирана бе молба за прекъсване на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на община Варна акции към " Пълдин туринвест " и бе направено изключително искане - допускане на поръчителство на предявен иск посредством запор на акциите.

Припомняме, съгласно определение на Апелативния съд в Пловдив от юни Агенцията по вписванията, която апелира решението на миналата правосъдна инстанция за придобиването на Пловдивския панаир от страна на предприемача Георги Гергов, няма юридически интерес по проблема. В тази връзка икономическият министър Богдан Богданов разпореди повсеместен юридически разбор и изследване на всички вероятни дейности на министерството.

През май Окръжният съд в Пловдив анулира като незаконосъобразен отхвърли на длъжностно лице от Агенцията по вписванията да впише в Търговския указател увеличението на капитала на сдружението " Пълдин туринвест " от близо 178 млн. на над 194 млн. лева

Георги Гергов апелира пред Окръжния съд в Пловдив отхвърли на Търговския указател да впише апорта на варненските акции в " Пълдин туринвест ", а от Демократична България внесоха молба в съда делото да бъде разпределено на инцидентен принцип.

През ноември 2022 година предприемачът Гергов, който е и някогашен кадър на Българска социалистическа партия, закупи акциите на община Варна в капитала на " Пълдин туринвест " и стана мажоритарен притежател със 79% от дяловете в Панаира. Гергов уточни, че е подготвен да подари на общината повърхност в панаира и там да бъде построена нова опера. Тази скица и това предложение не са нови, откакто Георги Гергов се опита да ги приложи и през 2017 година

И до този миг не беше ясно обяснено за какво и по какъв начин община Варна продължава да има въпросните акции, макар че през 2017 година, при първия опит да бъде прокарана тази скица, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и персонално министър председателят тогава Бойко Борисов подредиха на Варна да върне акциите в Министерство на стопанската система.

В края на месец април прокуратурата също подхвана проблема с Пловдивския панаир.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР