Акциите на корейския производител SK Hynix паднахаЧиповете в Huawei Mate

...
Акциите на корейския производител SK Hynix паднахаЧиповете в Huawei Mate
Коментари Харесай

Назрява скандал: В Huawei Mate 60 Pro са открити санкционни чипове

Акциите на корейския производител SK Hynix паднаха

Чиповете в Huawei Mate Pro предизвикаха следствие от Съединени американски щати дали са нарушени глобите
(снимка: Huawei)

Новият флагмански смарт телефон на Huawei е на път да породи интернационален скандал. В модела Mate 60 Pro са открити чипове памет от корейския производител SK Hynix, които попадат в обсега на глобите на Съединени американски щати.

Въпросните чипове – 12GB LPDDR5 RAM модул и 512GB NAND чип с флаш памет – бяха открити от канадската изследователска организация TechInsights по време на демонтиране на Mate 60 Pro. Така SK Hynix се оказа в сложна обстановка и акциите на компанията паднаха с повече от 4%, отбелязва RTTNews.
още по темата
Въпросът е по какъв начин тези чипове на SK Hynix са се озовали в устройството на Huawei, поради продължаващите ограничавания на Съединени американски щати върху износа на технологии за Китай. Дан Хътчесън, заместник-председател на TechInsights, изрази угриженост по отношение на евентуални нарушавания на износа от SK Hynix.

В отговор SK Hynix стартира следствие по въпроса и изясни, че е спряла да прави бизнес с Huawei заради глобите от страна на Съединени американски щати. Компанията акцентира уговорката си да съблюдава експортните ограничавания.

Експертите спекулират, че Huawei може да е закупила чипове с памет от вторичния пазар или да е имала ресурси от съставни елементи, преди рестриктивните мерки за експорт, наложени от Съединени американски щати, да влязат в действие.

Миналата седмица представители на Белия дом публично обявиха, че ще проверяват произхода на процесора в Mate 60 Pro – 7-нанометров Kirin 9000s. Към момента Huawei и Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), производителят на този чип, към момента не са коментирали по какъв начин той се озова в смарт телефона без да бъдат наруши глобите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР