Акциите на китайския гигант в онлайн търговията Алибаба (Alibaba) се

...
Акциите на китайския гигант в онлайн търговията Алибаба (Alibaba) се
Коментари Харесай

Алибаба обеща 13 млрд. евро дарение, акциите й се сринаха

Акциите на китайския колос в онлайн търговията Алибаба (Alibaba) се сринаха през днешния ден на фондовата борса, откакто той даде обещание да влага 100 милиарда юана (13 милиарда евро) за благотворителни дела в отговор на апела на президента Си Цзинпин, предоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Държавният глава прикани през август най-богатите му сънародници да способстват повече за " общото благополучие " в страната, където мълниеносният стопански напредък през последните десетилетия задълбочи неравенствата.

През последните месеци Алибаба беше взет на мушка от управляващите по разнообразни аргументи - от непозволено събиране на персонални данни до обвинявания в монополни практики. Затова компанията реши да отговори на апела.

Групата " няма самообладание да даде своя принос за реализиране на общо благополучие ", съобщи в комюните президентът и основен изпълнителен шеф Даниел Чжан.

Гигантът в онлайн търговията разгласи, че желае да влага в областта на софтуерните нововъведения, дребните и междинни предприятия (МСП) и благоденствието на хората с непостоянна работа.

Веднага по-късно акциите на групата потънаха с 4 на 100 на борсата в Хонконг на фона на безпокойствата на вложителите за следствията, които може да настъпят за компанията от тази самодейност.

" Дарението не подсигурява на Алибаба, че няма да стане обект на други ограничения на регулаторите ", уточни пред Блумбърг нюз анализаторът Кастор Пан от Кор-Пасифик Ямаичи (Core-Pacific Yamaichi).

В момента китайските регулатори втвърдяват контрола над софтуерните компании след години на релативно демократично законодателство.

През пролетта Алибаба беше наказан да заплати санкция от 2,3 милиарда евро за възпрепятстване на конкуренцията. Харизматичният създател на групата Джак Ма от месеци насам рядко се появява обществено.

Затягането на контрола на управляващите се разпростря през последните месеци и към онлайн видеоигрите, развлекателния бранш и частните образователни заведения.

13-те милиарда евро, обещани от Алибаба, са двойно повече от обещаната предишния весец сума от китайския колос във видеоигрите Тенсент (Tencent), който разгласи, че желае да помогне на хората с ниски заплати, за развиването на селските региони и равенството в образованието.

Алибаба разгласи и учредяването на фонд за развиване от 20 милиарда юана (2,6 милиарда евро) в източната провинция Чжъцзян, където се намира централата на групата. Районът беше разгласен за " пилотна зона " на програмата за " общо благополучие ", написа dir.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР