Акценти: - Екипи на ЧЕЗ Разпределение извършиха извънредни проверки на

...
Акценти: - Екипи на ЧЕЗ Разпределение извършиха извънредни проверки на
Коментари Харесай

Виктор Станчев, ЧЕЗ: Взехме мерки, за да гарантираме безопасността на нашите клиенти и служители

Акценти:

- Екипи на ЧЕЗ Разпределение направиха изключителни инспекции на техническото положение на захранващите уреди на всички здравни заведения.

- Отчетниците няма да посещават клиенти, когато електромерите са в жилищата им.

- Г-н Станчев, по какъв начин ЧЕЗ обезпечава сигурността на електрозахранването в изискванията на изключително състояние в страната?

ЧЕЗ Разпределение България сътвори нужната организация, с цел да обезпечи непрекъснатост на електрозахранването в Западна България в този невиждан и сериозен интервал за страната. Ние спряхме всички действия, които изискват планувани спирания на електрозахранването. Сега, когато огромна част от хората работят от у дома, а и децата към този момент учат от у дома, ние правим само спешни и неотложни поправки.

Компанията не извършва действия, които изискват спиране на зареждането, с изключение на когато това е извънредно наложително. Искам ясно да подчертая, че това не значи, че ние стопираме работа. Осъзнавайки нашата социална отговорност в тези решителни моменти, ние работим интензивно за сигурността на електрозахранването в Западна България.

Едни от значимите обекти, по които работим сега, са реконструкциите на кабели приблизително напрежение по ул. „ Кирил и Методий “ и ул. Веслец, както и в региона на Лъвов Мост в гр. София. Реконструкциите там ще покачат сигурността на електрозахранването в централната част на столицата. Ускорихме ремонтите по време на изключителното състояние, с цел да увеличим надеждността на електрозахранването на българските институции, за които безпрепятствената работа е извънредно значима в този миг.

Освен това, екипи на ЧЕЗ Разпределение направиха изключителни инспекции на техническото положение на захранващите уреди на всички здравни заведения (болници и поликлиники), с цел да се подсигурява непрекъснатост на снабдяването им с електрическа енергия при случаи на спешни обстановки.

- Сблъскахте ли се с някакви сериозни обстановки във връзка с сигурността на електрозахранването откогато оповестиха изключителното състояние?

За страдание съвсем неотложно незнайни лица се възползваха от необикновената обстановка. На 14- ти против 15-ти март през нощта съзнателно беше разрушен наш непристъпен колектор в столицата и беше разпален кабел 110 kV.

Инцидентът докара до щета на оборудването и прекъсна доставките на електрическа енергия в 14 квартала. Реагирахме неотложно и за към 50 минути захранихме всички наранени квартали по различен път. За страдание обаче, сигурността на електроподаването на една огромна част от София, главно западните региони, остана обезпечено едностранно на 110 kV.

Тоест, при една нова изключителна обстановка в този регион, няма да имаме опция да реагираме толкоз бързо. Създадохме проект по какъв начин да захраним клиентите различно на равнище приблизително напрежение, само че идващия път това би лишило часове, а не минути. Обстановката, в която се случи случаят, усложнява и опциите за ремонт на кабела – нуждаем се от спомагателни експерти, каквито в България няма, а в Европа се броят на пръстите на едната ръка.

Всичко това основава предпоставки за отсрочване на ремонта за неустановен период. Ефективно изследваме опциите за пускане на ремонтните действия по допустимо най-бързия метод. Повреденият кабел обезпечава различна връзка за няколко подстанции, т.е. отпада една опция за зареждане на доста региони в София. Въпреки това, сътрудниците са експерти и ще се оправят с всяка обстановка.

- Предприемате ли спомагателни ограничения по отношение на епидемиологичната конюнктура?

Разбира се, и ние като компания, осигуряваща работа на над 2500 чиновници и доставяща електрическа енергия на над 2 млн. клиенти, сме загрижени за здравето, както на чиновниците, по този начин и на клиентите. Затова взехме ограничения и препоръчахме контактите сред чиновници и клиентите да бъдат сведени до най-малко.

Например, отчетниците няма да посещават клиенти, когато електромерите се намират в границите на техните жилища. Това би трябвало ясно да се разбере, с цел да не се позволяват опити за злоупотреби от страна на мними инкасатори - нашите отчетници няма да посещават домовете на хората.

Там, където отчитането би трябвало да стане посредством директен контакт с жителите, електрическата енергия ще бъде калкулирана според Общи условия на база планирана консумация, по съответната формула. След като изключителното състояние завърши, ще бъде изработен действителен доклад на електромерите и сумите ще бъдат преизчислени на база на действителната консумация. На другите места, където електромерите са изнесени на границата на благосъстоятелност, отчитането продължава по открития ред.

- Няма ли от това да пострада обслужването на клиентите?

Не би трябвало да се усети съществено. Не стопираме да призоваваме клиентите да употребяват многочислените благоприятни условия за електронно обслужване. Ние предлагаме голям брой услуги, които могат да бъдат декларирани и изпълнени отдалечено, без да е належащо посещаването на офисите ни. Например на националната телефонна линия 0700 10 010 и имейл адреса [email protected] могат да бъдат подавани сигнали за разстройства в електрозахранването и да бъдат отправяни всевъзможни въпроси във връзка с активността на електроразпределителното сдружение.

На всеки въпрос ще бъде отговорено по най-бързия вероятен метод. Информация за предлаганите електронни услуги може да бъде открита на уеб страницата на сдружението www.cez-rp.bg.

В самите центрове за клиенти се взимат най-строги ограничения за стерилизация и попречване разпространяването на болестта. Те са снабдени с дезинфектанти, вътре се позволяват дребен брой хора, колкото са работещите гишета, работното време е лимитирано, само че все пак нашите центрове и касите на сътрудниците ни не престават да обслужват жители. С две думи, създали сме оптималното в дадената обстановка да опазим здравето, както на клиентите, по този начин и на нашите чиновници, като в това време сведем до най-малко неудобствата за всички.

- Срещате ли компликации с обезпечаването на личен състав?

Вместо отговор на този въпрос, бих желал да изкажа своята признателност към всички наши чиновници, които в тези сложни дни на тестване за цялата страна не престават професионално и отговорно да извършват служебните си задължения.

Като компания, която обезпечава жизненоважна услуга за над 2 млн. консуматори и стопанисва част от сериозната инфраструктура на страната, в това число столицата на България, където са съсредоточени значими държавни и публични институции, ние носим извънредно огромна социална отговорност. Ограничаването на персоналните контакти не значи, че главните действия в страната ще спрат и че ние ще спрем да работим.

Напротив, в този момент, повече от всеки път, е належащо да се дават съществени услуги, каквато е доставката на сила, до домовете на хората и до здравните заведения, където се лекуват болните. Затова ние, чиновниците на ЧЕЗ, продължаваме да изпълняваме нашия публичен и професионален дълг да подсигуряваме несъмнено електричество на нашите клиенти.

Същото важи и за чиновниците в магазините за хранителни артикули, в аптеките, в болничните заведения, които не престават да извършват своя професионален и цивилен дълг макар рисковете. Всички те заслужават нашите овации.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР