Активността в ромските секции в София, Пловдив, Сливен и Варна

...
Активността в ромските секции в София, Пловдив, Сливен и Варна
Коментари Харесай

Активността в ромските секции не донесе на никоя партия силен резултат

Активността в ромските секции в София, Пловдив, Сливен и Варна още веднъж е ниска, като за изборите на 2 април не се регистрира никоя партия да е постигнала мощен или друг резултат, с помощта на гласуването там. Падането на интензивността в тези секции е наклонност от 2021 година насам, само че инспекция на " Дневник " сподели, че на втори април тук-там, където до скоро е имало по 100-200 годни гласа, в този момент отишлите до урни са десетки. Избирателната интензивност е малко над 8 %, а общата за страната малко над 40 %

 " Мижав интерес ": Рекордно ниска изборна интензивност в ромските секции

Традиционно гласове от ромските секции на последните избори отиваха при ГЕРБ и Движение за права и свободи. Данните от 2 април демонстрират, че още веднъж двете партии са любимци, като партията на Бойко Борисов събира най-вече гласове от тези квартали, само че те са пъти по-малко от при предходните избори, а разликата с придвижването е пренебрежителна. Общо ГЕРБ имат малко над 1670 гласове, против 1630 за придвижването. Трети на множеството места са Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България ", а четвърти - " Възраждане ".

Всичко за обстановката след изборите - и
Как гласоподава София -

Движение за права и свободи, които също получаваха поддръжка, главно в ромските квартали в Пловдив, както и тук-там в София, в този момент не повтарят този резултат. Данните от Централната изборна комисия (ЦИК) демонстрират, че придвижването е нараснало поддръжката си, само че главно с гласове от чужбина. В секциите в Пловдив в квартал " Столипиново ", Движение за права и свободи печели вота с малко над 1300 гласа, а втори са ГЕРБ с 529 гласа. Подкрепа събира и обединението сред " Продължаваме промяната - Демократична България " с 270 гласа, а " Възраждане " е подкрепена от 90 души.В секциите в главното учебно заведение " Отец Паисий " във варненския квартал " Максуда ", първи са ГЕРБ с малко над 230 гласа, следвани от " Продължаваме промяната - Демократична България " с 167 гласа и " Възраждане " - 140 гласа.

Най-ниска е била изборната интензивност в ромския квартал в Сливен. Преди време Министерство на вътрешните работи организира няколко акции против пазаруването на гласове в града.

Обяснението за спадането на интензивността от една страна се крие във обстоятелството, че доста от живеещите там са в чужбина за сезонна работа и края на март и началото на април е моментът, в който те отпътуват. От друга съгласно юриста Орхан Тахир, на поредност от избори имаше целенасочени поредни ограничения за намаление на изборната интензивност на ромското население. " Имаше много акции и много акции на Министерство на вътрешните работи в ромските квартали, които имаха тази цел - ромите да не излязат и да не гласоподават. Ромският избор беше по скоро нищожен като процентно отношение на фона на общия % дали своят вот ", разяснява той пред Българското национално радио.

Тенденцията вотът в ромските секции да спада се вижда и на изборите през 2021 година, като тогава част от обяснението беше въвеждането на машинното гласоподаване. Няколко дни преди края на акцията за изборите през октомври 2022 година от показаха проучване, съгласно което е мит, че ромите се опасяват от машините. В него единствено близо 4 % от интервюираните (над 1000 души) декларират, че не биха взели участие във вота поради метода на гласоподаване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР