Активността на пазара на луксозни имоти през юни възвръща близо

...
Активността на пазара на луксозни имоти през юни възвръща близо
Коментари Харесай

Пазарът на луксозни имоти у нас възстанови 70% от обема си. Паднаха ли цените?

Активността на пазара на първокласни парцели през юни възстановява близо 70% от размерите си по отношение на равнищата преди Коронавирус рецесията с упования за цялостно възобновяване до края на годината, демонстрират данните на консултантската компания за първокласни парцели Unique Estates.

Луксозният сегмент у нас е по-консервативен и затворен, което значително го защищава от основни световни въздействия, показват специалистите на компанията. След като интервалът на първичния ступор, последван от внезапен спад на огледите и броя покупко-продажби отмина, динамичността на пазара се възстановява.

" Активността в целия свят се възвръща гладко, като пандемията се трансформира в тласък за въвеждане на нововъведения при недвижимите парцели съвсем на всички места. Следим обстановката отвън страната в Европа, Азия и Съединени американски щати, обменяйки опит с сътрудниците си от Luxury Portfolio, които оперират в над 70 страни. Това, което отличава сегмента у нас, е неналичието на външни клиенти и интернационалните участници със значима тежест. Основен мотор тук е вътрешното ползване. Международните купувачи непроменяемо раздвижват пазара, привличайки капитал към този и други браншове на живота в страната, само че ние по-скоро работим по транзакции на българи на открито, в сравнение с противоположното. ", разяснява Весела Илиева, ръководещ сътрудник в Unique Estates.

От компанията регистрират растеж на запитванията и подписаните покупко-продажби с къщи - сегмент, който всекидневно се характеризира с повече предложение и по-малко търсене. През последните месеци обаче в резултат на изключителните условия, купувачите, които обичайно избират апартамент за живеене, към този момент се интересуват от предлагането на къщи на сходни цени - сред 400 000 и 600 000 евро. Търсят се най-вече новопостроени жилища, обзаведени и с двор, а като региони, с изключение на Бояна и Драгалевци, могат да се обособят също Банкя и Горна баня.

Периодът на изключителното състояние е дал опция на по-заможните клиенти да отделят нужното време и внимание за покупката на парцел, вследствие на което през миналия месец са финализирани голям брой покупко-продажби, отлагани във времето, споделят специалистите.

Средносрочното наемане на парцели за живеене - на месечна или седмична база, към момента е оригиналност за българския пазар, само че специалистите от Unique Estates виждат сериозен капацитет в развиването на сходна процедура. От една страна, тя дава опция на семейство, живеещо в апартамент в центъра да вземем за пример, да наеме къща в Бояна за лятото, където ще разполага със личен басейн и по-бърз достъп до планината. От друга страна, притежателите на тези парцели могат да получат по-висока рентабилност.
 Никола Стоянов: Цените на първокласните парцели в България ще порастват
Никола Стоянов: Цените на първокласните парцели в България ще порастват

Търсенето остава без смяна до края на 2021 година, само че покупко-продажбите може да са по-малко, уточни пред money.bg президентът на Barnes Bulgaria

Паднаха ли цените?

Въпреки слуховете за спад на цените, подобен не беше регистриран. Собствениците на първокласни жилища нормално нямат належаща потребност да продават и могат да си разрешат да изчакат. Това дава спомагателна резистентност на този сегмент и дълготрайна сигурност на вложенията. Ако човек има първокласен парцел, той доста мъчно може да изгуби парите, вложени в него, даже по време на рецесия, настояват специалистите.

Докладът на Luxury Portfolio International сочи, че в тези несигурни времена част от купувачите, както и вложителите, се усещат по-комфортно с аварийни активи в недвижими парцели спрямо други капиталови принадлежности. Портфолиото от парцели, показано посредством платформата на компанията, включва най-голямата селекция от жилища на стойност над 1 млн. $ в света, като такива са над 85% от всички предлагани под логото на марката. През 2019 година подписаните покупко-продажби в международен мащаб надвишават 250 милиарда $.
 Какви бяха цените на парцелите в София в най-лошата година след рецесията?
Какви бяха цените на парцелите в София в най-лошата година след рецесията?

Или времето, когато към момента се намираха жилища за 500 евро на кв.м.

Най-търсени региони

По време на изключителното състояние се възобнови ползата към два региона, позабравени през последните години - Банкя и Бистрица. Макар и малко по-отдалечени, те притеглят купувачите с чист въздух и добра инфраструктура. Запитванията за къщи до момента се лимитираха до Бояна, Драгалевци и Симеоново, само че към този момент съм тях се прибавят Панчарево и Камбаните.

" Традиционно търсени остават влиятелните местоположения - Докторска градина, Лозенец, Изток, Изгрев. В тези квартали ползата е постоянен и цените на парцелите са без смяна. Все по-привлекателен става регионът към мол Парадайз. Благодарение на инвеститорския интерес и свободните терени за строителство, регионът бързо се облагороди, разполага с добър превоз и се обособява като зона със смесено предопределение - за живеене, работа и развлечение ", разяснява Весела Илиева.
 Как коронакризата промени условията за парцелите в София?
Как коронакризата промени условията за парцелите в София?

Тано Нейчев, съосновател на Contract City, пред Money.bg по Bulgaria ON AIR

Прогнози

От компанията чакат през идващите месеци пазарът да се характеризира с стабилно търсене и постоянни цени. Обемът на покупко-продажбите гладко ще пораства, като още през есента е допустимо равнищата им да се възстановят изцяло. " Дори да има втора вълна на ковид, всички участници на пазара сме доста по-подготвени, по отношение на началото на Коронавирус рецесията. Предприели сме нужните ограничения, с цел да реагираме бързо и съответно на изменящата се конюнктура, с цел да продължим работа ", сподели Весела Илиева.

Ситуацията на европейските пазари

Състоянието на множеството европейски пазари се усъвършенства с приемането на " условния проект " на Обединеното кралство, " спешна спирачка при нужда " в Германия, " червени зони " във Франция и комбинация от поетапни защитни ограничения, като да вземем за пример ограничение на броя на хората при групови събирания. В това отношение, страните от Европа, Близкия Изток и Африка са съвсем в крайник с тези от Азиатско-тихоокеанския район във връзка с разхлабването на рестриктивните мерки и напредъка към цялостно възобновяване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР