Активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Египет обсъдиха министърът

...
Активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Египет обсъдиха министърът
Коментари Харесай

Министър Везиева договори в Египет подписване на Меморандум за иновативни решения и технологии

Активизиране на търговско-икономическите връзки сред България и Египет разискаха министърът на стопанската система Даниела Везиева и министърът на планирането и икономическото развиване на Арабска република Египет доктор Халя Хелми Ел Саид.

Двете разговаряха за опциите за усилване и увеличение на стокообмена, както и по-активното партньорство в региона на нововъведенията и IT технологиите, мехатроника и чисти технологии, прехода към кръгова и зелена стопанска система и туризъм, както и съдействието в региона на дигитализацията. Икономическият министър уточни от своя страна, че Египет е един от най-големите ни търговски сътрудници в района на Близкия изток и цяла Африка.

На срещата бе разисквано още усилването на капиталовото съдействие сред двете страни и основаването на смесени предприятия и взаимен експорт за трети пазари. Министър Везиева разяснява, че България може да предложи висококачествени артикули на конкурентни цени в региона на машиностроене, фармацевтични и медицински уреди, козметика, хранителни артикули и други

Икономическият министър акцентира, че към този момент са набелязани и сфери, в които български и египетски компании могат да си партнират, както в обмяната на опит, по този начин и при осъществяване на планове в трети страни. В тази връзка министър Везиева показа и опциите за вложения в България. Тя добави, че страната ни може да даде достъп до Единния европейски пазар, а Египет - да бъде употребен като мост към Близкия изток и Африка и прикани двете страни да употребяват пълноценно тези благоприятни условия.

В рамките на визитата си в Египет служебният министър беше формален посетител на церемонията по откриването на Второто издание на военното ревю EDEX - 2021, което се организира в Кайро и събира близо 400 компании от целия свят. В тазгодишното издание вземат участие и 12 български компании от бранша, измежду които и ВМЗ- Сопот, чийто принципал е Министерството на стопанската система. Везиева се срещна с представителите на всички български компании на ревюто, с които беше разисквано възстановяване на съдействието сред страната и компаниите от бранша.

По време на ревюто Везиева организира срещи с министъра на защитата Н.Пр. Мохамед Ахмед Заки и с държавния министър на военното произвеждане в Египет Н.Пр. Мохамед Ахмед Морси. В резултат беше изразен съвместен интерес към задълбочаване на двустранното съдействието в региона на военната индустрия. Отбелязано беше и обичайно положителното партньорство на предприятията със профилирана продукция от двете страни. Обсъдени бяха и опциите за увеличение на износа и за софтуерен трансфер в бранша на защитата. Египетските министри акцентираха, че българската продукция е добре призната на техния пазар. Министър Везиева акцентира от своя страна, че българските компании в областта на военната индустрия са новаторски и ревюто е добра опция те да основат трайни контакти в района. Разговаряно беше още за високотехнологични решения в бранша и взаимни кооперативни индустриални производства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР