Активисти на Грийнпийс“ – България маркираха три локации в София,

...
Активисти на Грийнпийс“ – България маркираха три локации в София,
Коментари Харесай

Активисти маркираха три локации в София, свързани с финансирането на руски изкопаеми горива

Активисти на " Грийнпийс “ – България маркираха три местоположения в София, свързани с финансирането на съветски изкопаеми горива. Това са бензиностанция на " Газпром “, държавното сдружение " Булгартрансгаз “ и банката " Уникредит “. Те към този момент са белязани с " карфици “ с облика на съветския президент, тъй като обезпечават средствата за войната на Владимир Путин в Украйна. 

Това е част от огромна акция в цяла Европа. Целта е да бъде изобличена мрежата от  държавни и частни компании, чиито финансови интервенции с изкопаеми горива вършат допустима продължаващата към този момент 2 месеца експанзия, оповестяват от организацията.

Само с покупката на нефт, газ и въглища страните от Европейски Съюз са вложили 36 милиарда евро в бюджета на Кремъл от началото на войната на 24 февруари. Сумата продължава да пораства с всяка минала минута, както демонстрира този брояч. 

" Владимир Путин съзнателно трансформира изкопаемите горива в оръжие, с цел да усилва енергийното си владичество над Европа. Заявките за поддръжка и помощта за бежанците не са задоволителни да спрат тази война. Паричните потоци към Путин би трябвало да бъдат пресушени допустимо най-скоро – това включва преустановяване на директните и непреките вложения в изкопаемите горива в Русия “, разяснява Десислава Микова, координатор на акцията " Климат и сила “ в " Грийнпийс “ – България. 

- " Уникредит “ е улеснила финансиране на съветски петролни и газови компании на обща стойност от 1,4 милиарда щатски $ (над 1,26 милиарда евро) от началото на 2019 година до март 2022 г. 

- " Газпром “ е монополист в доставките на изкопаем газ в България и доста други европейски страни. 

- " Булгартрансгаз “ построи " Турски поток “ през България, за което бяха изхарчени 3 милиарда лв. на българските жители. 

Това обаче не са всички обекти от тази мрежа в България. Затова " Грийнпийс “ прикани деятелите си и всички българи да смъкват изображението на " карфицата “ с облика на Владимир Путин и да бележат с него обектите, свързани с съветските изкопаеми горива, се споделя още в известието. 

Акцията в навечерието на Деня на Земята 22 април е в отговор на апела на украински екоактивисти и акцията #StandWithUkraine за ембарго на съветските изкопаеми горива и завършек на ерата на изкопаемите горива изобщо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР