Тази транс жена просеше по улиците на Индия. Дарена електрическа рикша промени живота й

...
Ако вземете рикша в индийския град Бенгалуру, вашият шофьор може
Коментари Харесай

Ако вземете рикша в индийския град Бенгалуру, вашият шофьор може да е просто 38-годишна транссексуална жена на име Преети

От SIBI ARASU Associated Press, 30 август 2023 г., 21:47

БЕНГАЛУРУ, Индия -- Когато Преети се премести в Бенгалуру в Южна Индия преди 10 години, след като беше изгонен от семеен дом за това, че е транссексуална, тя се надяваше на по-добро бъдеще.

Но 38-годишната Преети, която използва само първото си име, не можа да стане последователна работа. През по-голямата част от десетилетието основният й начин да печели пари е просията по улиците на града, което я прави податлива на малтретиране и насилствени престъпления. „Просто не исках повече такъв живот“, спомня си тя.

След това през март миналата година тя получи шанс да обърне нещата. Тя получи ключовете за собствената си електрическа рикша, използвайки я, за да си изкарва прехраната, като превозва пътници по задръстените пътища на Бенгалуру. Сега тя е един от милионите собственици на електрически превозни средства в Индия, но един от малкото, които са получили електромобил чрез благотворително дарение.

Preethi може да се разглежда като история на успеха, тъй като Индия се опитва да намали затоплящите планетата емисии по начин, който облагодетелства хората с различен икономически произход, известен като „справедлив преход“. ” Продажбите на електрически превозни средства растат главоломно и експертите казват, че е изключително важно всички да се възползват от тези големи стъпки към чиста енергия. Въпреки че даренията за електромобили са рядкост, анализаторите казват, че компаниите за електрически превозни средства и правителствените програми също могат да издигнат тези с по-ниски доходи чрез обучение, работни места и достъпен транспорт.

Благотворителността, която дари електромобила на Preethi, Shishu Mandir, получи дарения, за да даде редица по-малки електрически превозни средства на жени и небинарни хора, които да използват като услуга за превозване.

Организацията попита Preethi дали би се заинтересувала и когато тя каза, че е, екипът й осигури обучение, получи й лиценза и регистрира електрическата рикша в нея име.

„Искахме тази програма да има двойната полза от намаляване на замърсяването, като същевременно овластява жените и транссексуалните хора“, каза К. Ананд, секретар на организацията. < /p>

От март миналата година благотворителната организация е дарила 17 електрически рикши и се готви да дари още пет през следващите два месеца, както и да осигури обучение и лицензи на хората им предложиха.

„Повишаването на уменията на местните общности, за да ги направи подходящи за работните места, предлагани за чиста енергия, е от решаващо значение“ за справедлив преход, каза Н. К. Тирумалай, ръководител на сектор, стратегически учи в базирания в Бенгалуру мозъчен тръст Център за изследване на науката, технологиите и политиката.

Той каза, че федералните планове за професионално обучение, като например програмата Skill India, могат да бъдат ориентирани към готови работници за работа в чиста енергия. Хората в автомобилната индустрия например - от производителите до механиците - трябва да бъдат преквалифицирани. „Ако не направим това, рискуваме да оставим много милиони след себе си“, каза той.

След като Преети завърши обучението си, започването на работа донесе смесица от страх и вълнение. Тези притеснения скоро отшумяха след някои положителни първоначални преживявания.

„Не си спомням много за клиентите, но първите няколко, които прекарах, всички ме подкрепяха“, каза Преети, добавяйки, че много от клиентите казаха, че са щастливи да видят транс човек да управлява електрическата рикша. Тя наистина имаше няколко лоши преживявания, но каза, че „се е научила как да се справя с този тип мъже“. може да си позволи собствен дом, да изплаща дългове и да спестява всеки месец за първи път в живота си. Нейните клиенти също имат полза, каза тя.

„Имам редовни клиенти, които варират от продавачи на зеленчуци до майки в моя квартал, които предпочитат да изпращат дъщерите си на училища и колежи с аз,” каза Преети.

Сега тя печели до 2000 рупии ($24) на ден и има малки режийни разходи, тъй като не трябва да плаща за бензин и има малко поддръжка. Едно зареждане й позволява да кара повече от 90 километра (56 мили), каза тя.

Но „повече от парите, става въпрос за уважението, което получавам в обществото сега “, каза Преети. „Аз сам съм си господар. Работата е тежка, но осигурява стабилна възвръщаемост.“

Хелена Кристина, на 35 години, която живее в Бенгалуру и е единствената издръжка на деветчленно семейство, също получи EV чрез дарение от Shishu Mandir. Тя избяга от насилствен брак и въпреки че си намери работа да чисти домовете на хората, не можеше да спечели достатъчно, за да издържа голямото си семейство.

Кристина каза, че електрическата рикша е единственото нещо, което стои между нейното семейство и крайната бедност. „Работя повече от 10 часа всеки ден, но нямам нищо против, тъй като моите деца, родители и семейството ми зависят от мен“, каза тя.

Експертите казват, че благотворителните организации играят много малка роля в справедливия преход и преживяванията на Преети и Кристина трябва да бъдат възпроизведени от големи корпорации и правителствени програми.

„Всеки трябва да бъде на борда за преходът към чиста енергия в полза на всички индийци“, каза Тирумалай. Въпреки че програмите и субсидиите на федералното правителство на Индия играят роля в това да направят електромобилите достъпни, „частният сектор определено може да направи повече, така че ползата от прехода да е по-широкообхватна.“

Той предложи на компаниите да инвестират в обучение на хора, живеещи в близост до техните фабрики за електромобили, за да могат да бъдат наети на работа, и на фирмите да ценят електромобилите конкурентно, така че да са достъпни за повече хора .

Преети каза, че иска да види повече хора да използват електрически превозни средства, особено други транссексуални жени. Междувременно тя се надява да може да си купи по-голямо електрическо превозно средство в бъдеще от доходите, които е спечелила, карайки своята рикша.

„Искам в крайна сметка да си купя електрическа кола и го карам като такси", каза тя. „Това е следващата ми цел."

___

Следвайте Сиби Арасу в Twitter на адрес @sibi123

___

Показването на Associated Press за климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорна за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР