Ако всяка страна се спасява поотделно, както в момента се

...
Ако всяка страна се спасява поотделно, както в момента се
Коментари Харесай

Премиерите на България, Гърция и Румъния обсъждаха миграцията и Шенген във Варна

Ако всяка страна се избавя поотделно, както сега се затварят граници вътре в Европа, това по никакъв метод няма да реши общоевропейският проблем с съществуването на прекалено много мигранти, които влизат на територията на Европейския съюз. Това съобщи министър председателят Николай Денков на конференция в „ Евксиноград “, където се организира тристранна среща България – Гърция – Румъния, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Ние сме напълно ориентирани към това през декември България да получи позитивен отговор за Шенген. Докато не изчерпаме всички благоприятни условия, няма „ проект Б “, уточни министър председателят след диалозите. Той акцентира, че страната ни е избрала своя метод и той е да уточни изгодите за Съюза от присъединението на България и Румъния.

„ Ако ние успеем да защитим външните граници, а върху България и Румъния има такава отговорност, можем да решим казуса. Ако не защитим границите, ние преразпределяме казуса от една в друга страна, което не е дълготрайно решение “, сподели Денков.

По думите му двете страни, които до този миг се афишират срещу разширението на зоната за свободно напредване – Нидерландия и Австрия, имат употребява от това България и Румъния да бъдат част от Шенген. 

„ Ако декември няма позитивно развиване, с премиера на Румъния ще седнем и ще мислим за това какви са идващите ни стъпки “, уточни още българският министър-председател Денков. 

Премиерът бе хазаин на днешните диалози, извършени сред него и сътрудниците му от Гърция и Румъния – Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку. На форума участваха още заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Участва също министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов. Освен тематиката „ Шенген “, фокус на разискванията бе подложен и върху районната транспортна и енергийна съгласуваност. 

„ Част от дилемите са относително по-краткосрочни – както пътеките за преместване на зърно от Украйна към Средиземно море, а от там към Африка. Някои от дилемите ще изискват години, защото са съществени капиталови планове “, уточни в изявлението си Николай Денков. 

По тематиката за сигурността той съобщи, че всяка страна би трябвало да построи пълноценно своите отбранителни сили.

„ България е набрала скорост и доизгражда това, което през годините беше забавено, с цел да имаме пълноценни отбранителни качества “, разяснява министър председателят. 

По думите в района още има страни, зависещи от съветския газ, на които би трябвало да се помогне. За образец Денков уточни Молдова, наблягайки на нуждата от по-добра енергийна съгласуваност.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР