Ако ви липсват пътешествия, а до така мечтаната отпуска има

...
Ако ви липсват пътешествия, а до така мечтаната отпуска има
Коментари Харесай

Топ 10 на книгите за пътешествия

Ако ви липсват пътешествия, а до по този начин мечтаната отпуска има още доста време, то вашето избавление е в книгите. Предлагаме ви 10 от шлагерите на родния пазар, с които можете да се пренесене в други светове.   

1. „ Тост за непознатата Белгия “ от Алек Льо Сюр /„ Ера “/. Алек в никакъв случай не е стъпвал в Белгия. И даже не е допускал, че ще се озове пред олтара на дребна черква във Фландрия, рецитирайки сватбени клетви на фламандски. И това е единствено началото на дълга и забавна връзка с бирената столица на света. Алек е окуражен да проучва всеобщото мнение за Белгия – в действителност ли страната е толкоз скучна, колкото настояват хората? Докато се потапя в белгийската просвета и пие локалното питие, той открива доста несъгласия по пътя си. От звезди " Мишлен " и модифицирана храна до места, където монаси траписти вършат най-хубавата бира под слънцето, а зрели мъже вземат участие в необикновени надпревари по пукотевица с лък и надпяване с петли. Тези пъстри и ексцентрични нюанси трансформират Белгия в неповторима и пленителна дестинация. А Алек показва непретенциозната дребна страна по несравним и занимателен метод.

Алек льо Сюр има обещаваща кариера в Лондон, Париж и Сен Тропе, до момента в който не взема решение да замине за Тибет, където прекарва пет години и написа първата си книга. Там се среща с бъдещата си брачна половинка и отпътува за родната ѝ Белгия, където основава „ Тост за непознатата Белгия “.

 2. „ Брегът на костенурките “ от Диего Галдино /„ Кръгозор “/. Под сицилианското слънце на плажовете на омагьосващия град Сикулиана всяко лято се повтаря прелестен театър. Стотици костенурки се освобождават от черупките си и по едно и също време напущат гнездата си, подготвени да се гмурнат в морето – всички дружно, като вълна в противоположна посока. Откакто се помни, Лучия не е пропущала десанта, както го назовава обичаната ѝ баба Марта. С изключение на този път: отпътува на стаж в огромен римски всекидневник. Харесва ѝ да написа за районния вестник, само че желае освен това и в този момент фантазията ѝ е напът да се сбъдне. Разбира се, ще ѝ липсват домът, соленият мирис на морето, уханието от жасмина на баба ѝ и вкусните аромати от кухнята ѝ. И брегът с костенурките. Може би и Розарио… Въпреки че дистанцията и раздялата могат да се окажат тъкмо това, от което Лучия има потребност. Очакват я три месеца в Рим, три месеца същинска журналистическа работа. Три месеца, с цел да вземе най-сетне живота си в лични ръце. Това, което не е очаквала обаче, е да я завладеят очарованието на Вечния град и… сините очи на сътрудника ѝ – неустоимият американец Кларк Кент. Той последователно ѝ разкрива хубостта на Рим и своето сърце, а Лучия му признава, че желае да остане вечно в столицата, тъй като в Сикулиана има единствено две неща, за които ще тъгува – баба ѝ и морските костенурки. Обещават си с Кларк, че идващия път дружно ще отидат на брега да следят десанта. Но преди този момент би трябвало и двамата да вземат значими решения - какво ги чака, знае само ориста.

3. „ Почти съвършена отмора “ от  Луси Даймънд /„ Сиела “/. Може ли една отмора да промени живота ти вечно? Мечтаете ли за бягство от действителността? Настъпил е сезонът на отпуските, а красивите местности и плажове към Корнуол чакат ожаднелите за утеха туристи. Слънцето напича, шезлонгите са разгънати, чашите се пълнят с вкусни и омайващи коктейли, а ориста на три дами ще се реши в границите на дни. Емa и Джордж неотдавна са двойка и любовта им е прекомерно мощна, с цел да бъде обуздана, но дали наличието на децата им от техните предходни връзки ще заплаши хармонията посред им? Маги пък се надява, че около плажната идилия ще успее да се сближи със своята отчуждена щерка, до момента в който изведнъж не се появява някогашният ѝ брачен партньор – човек, който ламти за доверието ѝ, макар че е разрушил сърцето ѝ. Подобно на тях, Оливия бяга от напрежението у дома, единствено че предишното я преследва и скоро ще я принуди да признае най-съкровените си секрети. Луси Даймънд ни предлага да надникнем в живота на елементарни хора, в чиито невероятни връзки се отразяват тематиките за другарството, фамилията и вярата. Едновременно трогателна, сантиментална, сладко-горчива и изобретателно написана, „ Почти съвършена отмора “ е съвършеното лятно четиво, което ще ви помогне да се освободите от напрежението и да забравите досадното всекидневие.

4. „ Любов и джелато “ от Джена Уелч /„ Ибис “/. Хората идват в Италия по разнообразни аргументи, само че постоянно остават поради две неща - обич и сладоледа. Лина би трябвало да прекара лятото в Тоскана, само че не е в въодушевление за прословутия ѝ баснословен пейзаж. Тя идва в слънчева Италия, единствено тъй като това е предсмъртното предпочитание на нейната майка, която желае щерка ѝ да опознае татко си. Но що за татко е оня, който не е участвал в живота ѝ през последните шестнайсет години? Всичко, което Лина желае, е да се прибере вкъщи, в Сиатъл. Но тогава получава дневника, който майка ѝ си е водила, до момента в който е живяла в Италия. Внезапно момичето открива магически свят на скрита обич, изкуство и ароматни пекарни. Свят, който въодушевява Лина да последва стъпките на майка си дружно с очарователния Рен и да разбули дълго защитавана загадка. Тайна, която ще промени всичко, което тя е знаела за майка си, за татко си и даже за самата себе си.

5. „ Четири шепи обич “ от Джо Томас / “Ера “/. Великолепна сантиментална история от вълнуващата поредност „ Тюркоазени лъчи и ароматно вино “, „ Целувката, която спря дъжда “,  „ Соленият усет напразно “, „ Щастието е обичаният ми цвят “, „ Една година и един ден “. След вечер, изпълнена с доста смях и още повече просеко, Рути се разсънва и открива, че е направила оферта за мечтания дом в Южна Италия. И тя е призната. Ново начало в топлата Пулия е тъкмо това, от което има потребност. А и всичко е по-хубаво от това да спиш на дивана на майка си. Проливният дъжд и козата, която брани територията си, няма да попречат на Рути да влезе в италианския си дом. Тя е твърдо решена да преобърне ориста си и да изживее фантазиите си, макар че не знае нищо за ръководството на маслинова плантация. А темпераментният и прелъстителен комшия Марко и огненото му семейство по никакъв начин не ѝ оказват помощ. С смяната на сезоните и стартирането на нови корени реколтата маслини разцъфтява, а Рути открива хубостта на живота в топлината на средиземноморското слънце. Изглежда въпреки всичко е допустимо да откри своето късче „ сладостен живот “ по пътя.

6. „ Лято край Брега на светулките “ от Джени Хейл /„ Хермес “/. Да построя еднометров песъчлив палат, както умее чичо Ханк, да стана фотограф, да се преместя да пребивавам на някое ново място, да целуна момче, което обичам,  да си пожелая нещо и то да се сбъдне – това е описът с цели на 12-годишната Хали. Когато е на 13 обаче, тя проклина деня, в който го е написала. Защото последната воля на обичната й вуйна Клара е тя да го извърши, с цел да получи наследството си. За Хали имението край градчето Бряг на светулките е обичаното място на света. С красивата къща на плажа, огромния дъб на двора и верандата, гледаща към тюркоазения океан. Тук тя постоянно се е чувствала вкъщи. Сега обаче, когато идва дружно с майка си, сестра си и най-хубавия си другар Бен, сърцето ѝ се къса. Чичо Ханк е уединен и сломен. Леля Клара към този момент я няма, а на Хали по този начин ѝ липсват нейните препоръки. В края на лятото ще се окаже, че с цел да откри още веднъж щастието, Хали просто би трябвало да извърши точките от остарелия лист. Колко ли мъчно би могло да е това?

7. „ В дивата пустота “ от Джейн Харпър /„ Хермес “/. Пет служителки на счетоводна компания вземат участие в любителски горски преход в сърцето на Австралия. Само четири от тях доближават крайната точка. Маршрутът е умислен като способ за сближение на сътрудници, който да подложи на тестване отборния им дух и устойчивост. Или най-малко по този начин твърди уеб сайтът на туристическата организация – уредник. Федералният сътрудник Арън Фолк е последният човек, с който изчезналата Алиса Ръсел се пробва да се свърже, преди пустошта да я погълне. Тя разполага с значима информация, която може да коства скъпо на работодателя й. Между горските рейнджъри и локалната власт се прокрадват клюки за сериен палач, който се укрива в местността. Когато оживелите дами описват за случилото се по време на прехода, историите им са изпълнени със боязън, принуждение и предадено доверие. Арън стартира да подозира, че зад случилото се с Алиса стои нещо в действителност подло. С помощта на Кармен, колежка от отдела, той се впуска в търсене на отговори. С всеки минал час възможностите Алиса да бъде открита жива понижават.

8. „ Всички цветя в Париж “ от Сара Джио /„ Хермес “/. „ През всички тези години на писане и пътешестване Париж постоянно ме е привличал. И макар че житейските условия в никакъв случай не са ми разрешавали да се преместя там (мечта от колежа), постоянно съм знаела, че един ден ще напиша история, която се развива в Париж... Докато в всекидневието се грижех за трите си дребни момчета в Сиатъл,  следвах моите герои из най-очарователните кафенета, красиви балкони и обичаните забележителности на Париж. Пътуването беше незабравимо: те се изкачваха по стълбите на Монмартър, възхищаваха се на разноцветните плодове и зеленчуци по улица „ Клер “, пиеха еспресо в скрити кафенета из дребните странични улички. Но тази история стига доста по-далече от шоколадовите кроасани и Айфеловата кула в пролетен ден. Тя споделя намерено за разрушените сърца и контузиите както в опустошения от войната Париж през 1940 година, по този начин и в днешния ден, за герои, които имат – или нямат – силата да се съпротивляват, да простят и да обичат. Тази книга е моето любовно писмо до Париж и може би някой ден ще има и друго “, споделя авторката.

9. „ Малкото шато в Прованс “ от Рут Кели /„ Сиела “/. История за заблудите, в които живеем и вярата за по-добро бъдеще. Бракът на Ева се оказва съграден върху низ неистини. Съпругът ѝ Марк е прекарал последните пет години в това да пропилява всичките им спестявания. Реакцията му на опразнената банкова сметка е да изостави Ева и щерка им Софи да се оправят сами без пояснение къде е отишъл и дали ще се появи още веднъж. Въпреки това нищо не може да накара Софи да спре да заема страната на обожествявания си татко. Точно когато Ева не би могла да се усеща по-зле, тя получава писмо от Южна Франция. Дядо ѝ, който не е виждала от дете, е завещал цялото си шато на нея. Имението, в което Ева е прекарала най-щастливите си лета и към което витае легендата на тайнствено и неповторимо вино. Първото нещо, което ѝ хрумва, е да го продаде… Но дали ароматното кафе, кроасаните и виното не са тъкмо това, от което има потребност? Запознанството ѝ с красивия сервитьор Жак също я кара да се колебае. Ева стартира да се привързва от ден на ден към живота в страната на виното. Но дали предишното е готово да я остави, или ще се върне, с цел да посегне на новия ѝ дом?

10.  „ Кралицата на шампанското “ от Фабиен Моро / “Ера “/.  Идеята за книгата се заражда, откакто създателят открива остарели бутилки „ Вьов Клико “ измежду плаж на Балтийско море. С достъп до архивите в къщата на Барб Клико, Фабиен Моро показва същинската история на една изключителна жена... Наричана първата бизнес дама на своето време, мадам Барб-Никол Понсарден Клико признава единствено едно качество за своето шампанско – най-хубавото. Тя открива метода ремюаж и първа основава шампанско, чисто като сълза. От първия миг в Бузи Барб е превзета от гледката на стелещите се лозя. Омъжена за Франсоа Клико, производител и търговец на вино, тя последователно научава всичко за развъждането на лозята и изкуството да основава вино. Когато брачният партньор ѝ умира ненадейно, Барб не се колебае дълго преди да вземе своето решение. С неукротимия си предприемачески дух, тя застава отпред на една компания, която макар всички компликации ще трансформира в същинска империя.

Освен романизирана история за Барб Клико, книгата съставлява и разказ за шампанското. Научаваме ненатрапчиво за вегетативния цикъл на лозята, за работата на лозари и винари, за стадиите на произвеждане на шампанско. И за тайните опити и нововъведения на Барб, които ѝ разрешават да направи шампанското „ Клико “ кристално чисто и ароматно. 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР