Ако в Македония сега смятат себе си за различни, моля

...
Ако в Македония сега смятат себе си за различни, моля
Коментари Харесай

Георги Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония, трябва да браним историята си

Ако в Македония в този момент считат себе си за разнообразни, апелирам - не възразяваме! Но в случай че считат да ни откраднат историята ни, с това няма да се примирим, тъй като тази история е основата на нашата еднаквост. И това не могат да го схванат даже и някои наши учени - би трябвало да браним историята си, тъй като сме отстъпили прекомерно доста на Македония. Това съобщи в "Офанзива с Любо Огнянов " Георги Първанов, президент на България и историк, във връзка нерешените исторически проблеми сред България и Северна Македония.

"Проучване в Скопие неотдавна сподели, че България е най-враждебната им страна, което демонстрира, че нямаме ясна позиция, в това число и като тактичност. Ние, българите, би трябвало да сме в положение да преговаряме и беседваме с всяко определено законно държавно управление в Скопие, само че въз основата на доста по-ясна, изчистена позиция ", сподели Георги Първанов.

"Ние би трябвало да отидем с нова, още по-чиста позиция, първо ", посочи той във връзка отлагането за започването на договаряния за присъединение на С. Македония към Европейски Съюз. "Второ, да не се връзваме с настояванията за промени, би трябвало да сме подготвени да приказваме с всички, това е втори въпрос. Ние, в случай че не сме подготвени, в случай че изпълняваме непозната роля и непозната поръчка, както имам чувството в този момент, в случай че ще 60 години да имаме, ситуацията ще е същото.

Трябва да разпишем доста ясно, да дефинираме по-скоро понятието "обща история ", всички не помниха, че имаше такова разбиране в така наречен контракт. Към него би трябвало да има къс анекс: че историята ни е обща, тъй като през Средновековието, Възраждането, до началото на 20-ти век, главното население е българско. Точка! Всичко друго е ненужно, от това произлизат всички други дефиниции, които ще се дадат за Гоце, Даме Груев и т. н. Не може да вървим по домова книга за всеки - решението е в тези три фрази, които ви цитирах ", уверен е Георги Първанов.

По думите му вицепремиерът Красимир Каракачанов би трябвало да одобри по-дипломатичен звук към съседите. "Първо за античните искания на Македония - там работата завърши! Гърците си направиха един превъзходен контракт, в който взеха решение всички проблеми, включително и по-дребни, и оставиха някои незначителни такива. Що се отнася до господин Каракачанов, чувството ми е, че се държи малко провокативно, както ранното Вътрешна македонска революционна организация, а в този миг в действителност би трябвало да има корав, само че и изкусен звук. Най-важното е да запазим чувството, че сме най-близките нации на Балканите. Не можем да им променим съзнанието, а по какъв начин се усещат - тяхна работа ", посочи историкът.

Георги Първанов не счита за драма отлагането за започването на договаряния за присъединението на С. Македония към Европейски Съюз. "Франция, Дания и Холандия са страни с обичайно нараснали условия, първо. Второ, самият Заев би трябвало да си признае, че беше измамен от някои европейски "лидери ", включително и комисари - е, не се случи. Може би това време може да се употребява от нас в положителен проект.

Няма драма с отлагането за присъединението, само че е неприятно. Според мен по този начин Македония ще има повече време. А също и ние - да им представим умерено и дипломатично, само че и твърдо, нашите условия към тях ", счита Георги Първанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР