Ако управляващите в оставка не успеят да решат най-неотложните задачи,

...
Ако управляващите в оставка не успеят да решат най-неотложните задачи,
Коментари Харесай

България: четирите неотложни задачи преди да отидем на избори


Ако ръководещите в оставка не съумеят да решат най-неотложните задания, с тях би трябвало да се заеме служебното държавно управление. Стига то да не реши, че има по-важна задача - да вземем за пример да „ чегърта “, написа Емилия Милчева.

Независимо дали политиците са с или без психотерапия за “Аз ”-а си, фръцнали са се и не са си поискали амнистия, ще се наложи да поработят дружно, преди да се разхлабен за избори наесен. Има неотложни за разрешаване задания - в противоположен случай рецесиите ще се задълбочат и ще провокират нови рецесии, които имат капацитет да нагнетят обществено напрежение до степен на експлоадиране.

1. Избор на ръководител на КЕВР

Заради анулирания от Конституционния съд (КС) избор на ръководителя на Станислав Тодоров, договарящата за държавно управление с третия мандат Българска социалистическа партия смяташе да го държи до 15 август - с цел да бъде определен началник на КЕВР. С претекста, че с променените в хода на процедурата правила са нарушени правилата за правна сигурност и политически плурализъм, Конституционен съд разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание.

Настоящата обстановка може да се дефинира единствено с една дума - безпорядък, защото законодателите са пропуснали да плануват какво да се прави в такива случаи. Председателят на КЕВР е единственият, който може да свика КЕВР и регулаторът спря работа - няма одобрени цени на природния газ за август. Затормозен е освен енергийният, само че и ВиК-секторът, а изборът на ръководител е належащ преди 47-ото Народно заседание да се разпусне. Но за тази цел депутатите би трябвало да се откажат от лятна отпуска, а президентът Румен Радев - да се съгласи да изчака до момента в който завърши възможна нова процедура. Преди нея обаче Народното събрание ще би трябвало да си обясни какви стъпки да предприеме, и то допустимо най-бързо.
Редакцията предлага
Новата процедура за избор ще отнеме най-малко три седмици, позволи по БНР през вчерашния ден ръководителят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски от “Продължаваме смяната ” (ПП). Изчакването на Народното събрание доникъде на август, в най-хубавия случай, значи избори късно през октомври. Вероятността да съвпаднат с началото на отоплителния сезон е огромна, което пък значи, че газохранилището в Чирен би трябвало да е цялостно най-малко на 80% и да е обезпечено синьото гориво за топлофикации, детски градини, лечебни заведения, битови клиенти, промишленост.

2. Нови доставки на природен газ

С обезпечаване на нужните количества природен газ обаче България има проблем, както и доста други европейски страни. Управляващите не крият, че към този момент сигурен е единствено азерският газ, който се получава по силата на дълготраен контракт - 1 милиарда куб. м. годишно. Количеството е задоволително за потребностите на столичната топлофикация, която е най-големият потребител на природен газ в България, само че не и за потребностите на промишлеността, останалите топлофикации, газифицираните общини. Хранилището в Чирен е цялостно на 42%, а нагнетяването на газ става до края на октомври.

Председателят на енергийната комисия призна, че купува газ “от всеки търговец, който може да предложи, и това води до еднократни контракти, до покупка на спот пазар " (следователно до по-високи цени, б.а.). Същото вършат и други компании в Европейски Съюз, в това число гepмaнcкaтa Uniреr SЕ – нaй-гoлeмият кyпyвaч нa pycки гaз. За да устоят на цените те получават държавна помощ под формата на заеми и гаранции, само че “Булгаргаз ” към този момент изпитва ликвидни проблеми, които ще се задълбочават.

Трябва да се договаря с всички снабдители, повтори Рибарски това, което Политическа партия, “Демократична България ” (ДБ) и Българска социалистическа партия записаха в програмата си за неосъществения първи мандат.

В същото време той заяви, че има опити - несполучливи - да бъде принуден “Газпром ” да извършва съществуващия след отхвърли на “Булгаргаз ” да заплаща в рубли. През април министър председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев обявиха, че контрактът, изтичащ в края на 2022 година, няма да бъде подновяван.

Разбира се, че “Булгаргаз ” и “Булгартрансгаз ” ще работят и при служебно държавно управление, само че обезпечаването на синьото гориво сега е значима задача за политиката – повече след като и да било. Дали ще е по силите на длъжностен кабинет, чиято съществена задача пък е да обезпечи почтени и демократични избори, или неговият патрон, президентът, ще би трябвало да се нагърби с тази задача? На един различен президент – (2002-2012) – България дължи азерския газ, само че също и провалилия се “Голям шлем ”.

Докато държавното управление в оставка търси природен газ, опозицията се кани да провокира скандал тази седмица, както заяви в задатък депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай. Докладът на краткотрайната комисия за инспекция на събитията, довели до прекъсване на природния газ от „ Газпром ”, съдържа данни за корупция, разгласи той по Нова нюз. Обяснението му е, че държавното управление спряло съветския газ, с цел да купува подобен от медиатор, отхвърлен от ГЕРБ. Своя принос за разпалване на страхове и напрежение за топлото през зимата дава и кметът на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ с изказвания, че се протяга ръка на газа за столичната топлофикация и се слагат в риск софиянци. Причината е неплатени от сдружението близо 330 милиона лв., които затрудняват активността на “Булгаргаз ”.

3. Защита на уязвими групи

Цените на горивата порастват, инфлацията е неукротима, а държавното управление не подхваща ограничения за отбрана на уязвимите групи. От 25-те ст. за литър гориво се възползват всички, а нямаше резултат. В програмата за провалилия се първи мандат бяха планувани две цени - за висока и ниска консумация на eлeĸтpoeнepгия, вoдa и пapнo зa битoви пoтpeбитeли (eвентуално газ), само че няма да се стигне до нея.

Емилия Милчева

Цели 6 месеца ръководещите не предложиха и формулировка на енергийната беднотия - рекомендация на Световната банка от години, само че също и на Европейската комисия при корекциите по Плана за възобновяване и резистентност. Макар и планувана в съдружното съглашение, към изработването на формулата по този начин и не се пристъпи. Скритият претекст беше, че по този начин ще нарасне броят на нуждаещите се от подкрепяне. Това значи, че и тази година енергийни помощи ще получат не повече от 300 хиляди семейства, а диференцираният метод още веднъж се отсрочва.

При предварителни избори ще се провали и преизчислението на пенсиите от 1 октомври т.г., за което се схванаха ръководещите.

4. Идва нова Ковид вълна

Заболеваемостта от ковид още веднъж потегли нагоре и наесен България я чака нова вълна. Някои общини към този момент стартират поетапно въвеждане на ограничения за предварителна защита, в София от през днешния ден маските в градския превоз и лечебните заведения стават наложителни. Ако държавното управление отпред с премиера Петков си беше свършило работата по осведомителната акция за имунизация, както дадоха обещание през декември, картината щеше да е по-различна. Сега това, което могат да създадат ръководещите преди да се разхлабен, е да подсигуряват за кондицията на здравната система пред.

Ако не са в положение да го създадат, остава сляпата вяра за пламенно служебно държавно управление. Този път то няма какво да изчегъртва. Или има?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР