Ако трябва да сме искрени, всеки от нас в даден

...
Ако трябва да сме искрени, всеки от нас в даден
Коментари Харесай

Как да се справим със завистта и да я превърнем във вдъхновение

Ако би трябвало да сме откровени, всеки от нас в даден миг от живота си е изпитвал възприятие на злоба - това неприятно ‘ужилване’ в душата, когато срещнем човек, който има всичко (според нашето виждане), а може би има единствено това, което желаем с цялото си сърце (или най-малко по този начин си мислим). Понякога даже не сме наясно, че в действителност завиждаме, само че желаеме да покажем пред този човек (а може би и пред себе си), че сме по-добри. Често това неприятно възприятие идва от чувството за неустановеност и подозрение в личните ни благоприятни условия, качества и полезности. Въпреки това дали ни харесва или не, завистта е там, с цел да ни покаже, да ни алармира, че би трябвало да променим нещо.

Бъдете почтени и изяснете пред себе си защо тъкмо завиждате:
Тази дребна стъпка в действителност ще ни покаже доста за нас самите – дали завиждаме за външния тип на някого или за неговата кариера, авторитет, пари? Партньор, семейство, другари? Изяснете това, тъй като от време на време е мъчно да определим точната причина. Не се чувствайте отговорни и не си поставяйте определение, че сте неприятен човек: всеки е изпитвал възприятие на злоба и това е ок стига да не вредим със завистта си на съответния човек.

“Опитайте се да разберете по кое време се е появило това чувство и за какво триумфът на различен по този начин разстройва вас ”

Може би завиждате за стройното и плътно тяло на някого, тъй като сте били мързеливи, с цел да се погрижите за своето. Може би завиждате на някого за кариерата му, тъй като не сте имали опцията да получите положително обучение, което да ви разреши да се занимавате с това, което желаете или просто не сте имали вярата, че сте задоволително способни за избрана позиция. Каквото и да е заключението не се съдете строго, просто го приемете.

Всеки човек е друг, всеки е имал собствен късмет за развиване, за среща с избрани хора, попадане в характерна среда. Но всеки има и опцията да се промени, да опита нещо ново, да потърси друга опция. Понякога нещата, които нямаме, не са в живота ни с причина.

Ако има човек, на който завиждаме за нещо и в това време не поставяме никакви старания, с цел да подобрим обстановката, в която сме, то единственото, което реализираме е попадане в един обаян кръг, самосъжаление и упреци. Действие, предпочитание, воля – това е комбинацията, трансформацията на завистта във ентусиазъм, която може да докара до действителни резултати и смяна, носеща позитиви.

Наистина ли желаете това, за което завиждате
Можете ли да се справите с него? Може би желаете повече другари, обожанието на противоположния пол, работа в огромна компания. Но можете ли да понесете следствията от тези неща: в случай че имате доста контакти, ще съумеете ли да се справите с огромната обществена интензивност, по какъв начин биха ви се отразили непрекъснатите срещи и диалози с разнообразни по темперамент и ползи хора? Дали няма да ви подейства по-натоварващо и прочувствено изморително? Ако към вас има огромен интерес от страна на разнообразни ухажори, дали в даден миг тяхното внимание, упования и напън ще доведат до напрежение, което да подейства по-скоро отрицателно. Ако желаете да работите в огромна компания с прекрасен офис и високо възнаграждение – дали опциите ви, физически и душевен, ще устоят на натоварването? Ще съумеете ли да се справяте с многото отговорности и отговорности, връзка с сътрудници и ръководители? Отговорите на тези въпроси изненадващо могат да трансформират чувството за злоба към някого и живота, който той води.

Вземете това, което желаете поради себе си, не поради различен
С други думи, в случай че имате тъкмо избрана цел, просто дайте най-хубавото от себе си, с цел да я постигнете. Работете интензивно, търсете нови благоприятни условия и разновидности, не се отхвърляйте, когато получите отвод или нещата се случват по-бавно и мъчно, в сравнение с хората към вас. Действайте самоуверено – може би няма да се случи за няколко дни или даже месеци, само че постоянството и волята ви да го постигнете ще донесат доста изгоди за вас до момента в който не стигнете там, където желаете да бъдете – личностно израстване, опит, по-голяма убеденост. Започнете с дребни стъпки, отчитайте личния си прогрес, бъдете решителни и резултатите няма да закъснеят.

Как да превърнем завистта във ентусиазъм и наслада?
Един от най-хубавите способи да се оправим със завистта е да я превърнем във ентусиазъм: първо да признаем положителните качества и достижения на индивида, обект на нашата злоба – пред себе си и пред него, заявявайки уважението си. Вътрешното освобождение е в действителност значимо, с цел да можем да продължим напред.

Уточнете желанията си и предприемете действителни дейности – в случай че желаете красиво и стройно тяло, започнете да спортувате, разхождайте се повече, карайте колело, променете хранителния си режим. Нека водеща бъде мисълта за личния ви прогрес и смяна, не се сравнявайте с избрана личност;

Променете метода си на мислене и вероятностите си – мислете положително, действайте съгласно опциите си и същинските си нужди;

Бъдете признателни за това, което имате – няма по какъв начин да знаем каква е била цената, която всеки човек заплаща, с цел да е на мястото, което е, какъв брой ограничения и старания са му коствали това. Направете лист за всички неща, за които сте признателни, тъкмо това, което вие имате, може да липсва на индивида, който в очите ви наподобява съвършен и благополучен.

Не позволявайте на завистта да сътвори лъжлива визия за вашата същина, да бъде определяща за това какви сте и да ви лимитира. Понякога това, за което завиждаме, не участва в живота ни за наше положително, тъй като още не сме подготвени за него или пък е ненужно и неуместно. Не можем да имаме всичко и няма по какъв начин животът ни да е съвършен: той е като един богат рисунък, а нещата, които ни липсват, разочарованията, несъвършенствата са единствено съставна част от цялостния претекст.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР