Ако тръгнем да реабилитираме Берлинския конгрес, защото днес съществуват такива

...
Ако тръгнем да реабилитираме Берлинския конгрес, защото днес съществуват такива
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Берлинският конгрес разделя България, но не отрича българското етническо мнозинство в разпокъсаните територии

Ако тръгнем да оправдаваме Берлинския конгрес, тъй като през днешния ден съществуват такива опити, ще бъдем доста надалеч от историческата истина. Клеймото върху него няма по какъв начин да бъде изтрито в нашата история, тъй като той довежда до едно гигантско разпокъсване на нашия народ, на неговите естествени етнически граници, приети в султанския ферман за основаване на Българската екзархия.

Това съобщи в изявление за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов във връзка на подписания на днешната дата преди 144 години Берлински контракт.

„ Берлинският контракт е законната форма на завършването на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./, за професионалните историци той има научно значение, само че за българското общество, в неговото схващане, водеща постоянно ще бъде страстта. Много от нашите беди през днешния ден се дължат в огромна степен на решенията на Берлинския конгрес. Там европейският концерт взема съдбоносни решения за бъдещето на българския народ без въобще да го пита “, акцентира проф. Павлов.

Той напомни, че в случай че разтворим протоколите на Берлинския конгрес, ще забележим, че там се отделя извънредно огромно място на Гърция и на нейните „ законни “ права върху Румелия, Варна и други български територии, като в същото време се приказва доста малко за България.

„ Разпокъсването е реалност. Ако през днешния ден тръгнем да оправдаваме контракта, тъй като има и такива опити, ще сме доста надалеч от истината “, безапелационен е историкът.

Според него би трябвало да се помни какво осъществя Берлинският конгрес и че той направи това без да отхвърля българското етническо болшинство в тези разпокъсани територии.

Проф. Павлов счита за неправилни опитите, в това число и на интелигентни хора, напоследък да се отхвърли съществуването на Санстефанския контракт.

„ Такъв контракт има и той е подписан сред двете воюващи страни. За страдание, той е един много рискован метод на съветската дипломация, който торпилира споразуменията, които Русия е сключила с Австро-Унгария в Райхщад и Будапеща и гласните или негласни сделки с Англия. Когато мислим Сан Стефано и Берлин, ние би трябвало да имаме поради, че когато нямаш страна, по този начин се постъпва с един народ “, акцентира ученият.

Проф. Павлов счита, че би трябвало да ценим обстоятелството, че е възобновена българската страна, само че не можем да изпадаме във екстаз към Берлинския контракт – нещо, което той без подозрение не заслужава.

От модерна позиция, хората в днешна районен съд Македония би трябвало да си спомнят за тези адреси, които пращат всички български общини от цяла Македония и в които желаят да бъдат част от Княжество България, съобщи проф. Павлов.

„ Днес скопската агитация не просто отхвърля тези обстоятелства, тя ги пренебрегва. Отдава го на някаква митична българска агитация, което е цялостна нелепост. Достатъчно е да погледнем какво написа най-известният славист по това време проф. Григорович. При визитата си в Македония през 1843 година той приказва само и единствено за българи и не вижда никакви други славяни. И освен той…Има големи планини от исторически извори, които удостоверяват неговите наблюдения “, сподели историкът.

Той със страдание означи, че през днешния ден в Скопие не престават да се разиграват парадокси и нископробни постановки.

„ Самият боязън от българизация демонстрира, че вдъхновителите на тази нервност явно знаят защо става дума. Става дума за българи или както споделя огромният публицист Младен Сърбиновски – отродени българи, които са отродени на мощ. Все отново съществува някаква вяра, че ще се върнат към здравия разсъдък “, съобщи проф. Пламен Павлов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР