Ако Топлофикация София не плати дълга си до 25 октомври,

...
Ако Топлофикация София не плати дълга си до 25 октомври,
Коментари Харесай

Шефът на Булгаргаз: Риск да спрат газа, ако Топлофикация не плати

Ако „ Топлофикация София " не заплати дълга си до 25 октомври, то може да бъде спрян газът до сдружението – т.е. до „ Булгаргаз ", и даже компанията да желае, да не може да направи доставки на който и да е, освен на „ Топлофикация София ". " Има риск. Ако синьото гориво спре към " Булгаргаз ", ще спре освен към " Топлофикация ", а и към всичките ни други клиенти ",  каза шефът на газовото сдружение Николай Павлов в „ Тази заран “.

„ Надявам се да не се стигне до този сюжет. Не можем да рискуваме доставките за останалите консуматори поради тях. Дългът би трябвало да бъде погасен “, съобщи Павлов.

В четвъртък публичният снабдител предизвести, че можа да се стигне наложително преустановяване на контракта за доставка на природен газ с " Топлофикация София ", в случай че не бъдат погасени отговорностите на столичното парно. Целта на това писмо е да се откри решение, сподели шефът на  „ Булгаргаз “.

В писмото до президента, премиера, енергийния министър, управата на БЕХ, столичния кмет и други, е разказано за какво " Топлофикация София " би трябвало да заплати до 25 октомври и какви опасности крие неплащането на задължението. 

Датата е тази, тъй като до края на октомври сдружението би трябвало да предплати доставките на съветския и азерския газ, написа Медиапул.

Като различен мотив се показва, че според банковата гаранция, учредена по контракта за доставките на азерския газ, " Булгаргаз " има обвързване да не позволява превишаване на несъмнено равнище на задлъжнялост на " Топлофикация София ". Сегашният дълг се оценявал от банката издател на гаранцията като сериозен риск пред доставчика на газ и в случай че отговорностите на " Топлофикация София " не бъдат погасени, съществува риск банката да отдръпна своята гаранция. Това пък е съображение AGSC да усвои цялостния размер на към този момент издадената банковата гаранция от 72.6 млн. $, както и да приключи контракта за доставка на азерския газ, написа Павлов.

Какво ще стане, в случай че не се откри решение за заплащане на дълга?  " Не имам вяра да се стигне до прекъсване на парното в София, тъй като " Булгаргаз " има и индустриални клиенти с 24-часов непрекъсваем цикъл, които си заплащат напълно в точния момент газа и не можем да рискуваме техните доставки ", уточни Павлов.

 По думите му отговорностите на столичното сдружение са 131 милиона лв., което прави 30% от приходите на „ Булгаргаз “ и се случва всяка година по това време този дълг нараства и стига до 200 милиона. Въпреки това Павлов означи, че газовото сдружение е на облага.

Пред БТВ все отново той уточни, че поради това, че топлофикацията не заплаща постоянно сметките си за газ, държавният снабдител всеки месец се лишава от 30% от приходите си.

„ Всички останали клиенти на „ Булгаргаз “ си заплащат. Ако в Европа не си плащаш, ти стопират газа “, съобщи Павлов и означи, че в този момент обстановката е доста сложна поради нарасналите цени на синьото гориво на интернационалните пазари.

Въпреки рецесията в международен мащаб „ Булгаргаз " е обезпечил задоволително гориво за своите клиенти и то на по-добри цени от тези сега в Европа, безапелационен е Павлов.

В отговор на въпрос призна, че има консуматори, които употребяват в последно време повече от декларираните в задатък количества и са получили предизвестие от " Булгаргаз " да не го вършат. Напомни, че доставките на газ се възнамеряват в задатък от към година.

„ В момента виждаме изключителна обстановка в Европа. Всички признават, че има енергийна рецесия и дефицит на газ ", сподели Павлов. 

Недостиг у нас обаче не се чака, защото едвам 6-8% от електрическата енергия се създава от природен газ. Същевременно в Европа този % е над 40.

" В Европа не можаха да се запълнят газохранилищата ", изясни Павлов. " Булгаргаз " обаче си извършва проекта за нагнетяване и даже с повече количества, в сравнение с предходната година. Доставките за страната са обезпечени за клиентите, които имат контракти, сподели още Павлов.

„ Булгаргаз “ изиска ново повишаване на природния газ от ноември с близо 32%. Предлаганата цена е 126 лв. и 76 стотинки за мегаватчас.

„ Окончателното ни предложение за повишаването на природния газ ще бъде импортирано на 1 ноември, в този момент направихме единствено първите калкулации. Но виждаме рецесия, Европа признава – стигна се до 120 евро на мегаватчас.

През юни 2020 година цената беше единствено 5 евро. Това е нарастване от 24 пъти “, разяснява шефът на „ Булгаргаз “ във връзка на желаното нарастване.

Според Павлов енергийната рецесия е привнесена в България от Европа.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР