Ако търсите начин да станете по-продуктивни, няма да имате особен

...
Ако търсите начин да станете по-продуктивни, няма да имате особен
Коментари Харесай

Митове за продуктивността, които е време да забравим

Ако търсите метод да станете по-продуктивни, няма да имате необикновен проблем да намерите препоръки. На тематиката са посветени  голям брой мобилни приложения, профилирани книги и блогове, които могат да ви посъветват по какъв начин да оползотворите времето си по допустимо най-хубавия метод.

Много от най-често срещаните препоръки обаче не са по никакъв начин потребни, а други даже изцяло неверни и нездравословни. Ето и няколко мита за продуктивността, които съгласно специалистите би трябвало да бъдат забравени.

Ако ставате рано ще имате опцията да свършите повече работа

Искате да напишете разказ? Станете един час по-рано от нормалното и отделете това време за нахвърлянето на няколко фрази, които да употребявате за ентусиазъм. Опитвате да намерите време за извършения и медитация в натоварения си график? Настройте алармата за един час по-рано. В края на краищата, ранобудниците имат повече време за нещата, които желаят да създадат денем, нали по този начин?

Не тъкмо, споделя Стюърт Хърн, основен изпълнителен шеф на компанията Clear Review, която създава програмен продукт за ръководство на продуктивността. „ Не всеки е ранна птица. Всички имаме друг биологичен темп и въпреки някои хора да са по-продуктивни през ранните часове на деня, при други казусът несъмнено не е подобен “, споделя Хърн.

Ако се стараете да ставате рано заран, а времето, в което се чувствате най-енергични и фокусирани е следобяд, то самите вие саботирате личната си работливост. За благополучие,  опцията за приемане на гъвкавото работно време става все по-полярна в актуалния бизнес, а това дава на чиновниците надзор върху пиковата им продуктивността.

„ Продуктивността зависи в най-голяма степен от намирането на тези неща, които ви дават мотивация и ентусиазъм да вършиме, това което вършиме, в сравнение с от придържането към съответен блян или набор от правила, като да вземем за пример това да ставате в 6 часа сутринта “, споделя Хърн.

Трябва да фокусирате цялото си внимание върху най-важната си задача, когато сте в пиковите часове на вашата работливост

Когато откриете времето, в което сте най-продуктивни, не би трябвало да се изненадвате, в случай че бъдете посъветвани да фокусирате цялата си сила в този интервал в най-важната задача за деня. Иначе казано, без значение дали пикът на равнищата ви на сила и централизация е в 8 ч. сутринта или 2 ч. следобяд, не би трябвало да употребявате това време за каквито и да е било други задания.

В реалност обаче ние не можем да поради събитията, пред ще се надигнем денем, и може да ни се наложи да отговорим на незабавен имейл или да извършен диалог за значим план за компанията, въпреки и да не сме непосредствено виновни за него. Освен това, човек не може да резервира централизация върху едно само нещо за дълъг интервал от време без в процеса да изгуби огромна част от своята работливост, споделя Сара Вайнерман, създател на Work from Om, компания за указания по йога и медитация.

Вайнерман поучава да разделите работата си на по-кратки интервали от време, в които да се фокусирате върху една задача, преди да преминете на идната. Тя назовава този метод „ правилото 40-10-10 “, при което човек отделя 40 минути за съсредоточена работа върху една задача, 10 минути за отмора и други 10 минути за отговор на пропуснати известия или позвънявания. Според нея този способ ще ви разреши да се фокусирате върху работата си и да останете в крайник с връзката в компанията, без да станете жертва на отрицателните резултати от мултитаскинга.

Мултитаскингът е нездравословен единствено за конкретния човек, който се занимава с няколко задания едновременно

Всички сме чували за минусите на мултитаскинга - неприятно качество на осъществяването, постоянно неспазване на крайните периоди, и физическо претоварване и тн. Един от отрицателните аспекти на едновременната работа върху няколко задания, на които обаче не отделяме заслуженото му внимание, е обстоятелството, че мултитаскингът не се отразява отрицателно единствено на индивида, който го прави. Ако да вземем за пример не внимавате с имейлите, които изпращате, в бързината може да извършите някаква съдбовна неточност, която да провали напълно работата на ваш сътрудник. Може известието ви да прозвучи по метод, по който не сте желали, и да си спечелите репутацията на нахален и отрицателен чиновник, който не се оправя добре с връзката в офиса, споделя бизнес коучът Гейл Бу.

Tехнологията може да ви разсее от работата

В множеството блогове биха ви посъветвали да изключите изцяло известията на телефона си и да блокирате избрани уеб сайтове на компютъра, с цел да избегнете изкушенията на обществените мрежи и Youtubе, когато желаете да се концентрирайте върху някаква задача. Ако обаче употребявате мобилните устройства за следене на графика си за деня, то изключването на известията и алармите може да докара до забавяне за значима среща или пропускане на значим диалог. Така че, в реалност технологията може както да ви разсее от най-важното, по този начин и да ви помогне да не го забравяйте, значимо е да намерите салдото.

Продуктивните хора могат да се натоварват с повече задания

Фактът, че се справяте дейно с работата си не значи безусловно, че можете да се нагърбите с спомагателни задължения, споделя бизнес коучът Дон Скот. Може да мислите, че продуктивните хора имат нужните качества, с цел да работят по повече планове, само че това може да подкопае качеството на работата им във дилемите, по които към този момент са почнали да работят, споделя той.

С други думи, когато имате способността да оптимизирате работата си и да постигнете повече за по-малко време, не се изкушавайте да се претоварвате с спомагателни задания, които да не ви оставят време за отмора и възобновяване.

..................

Гуен Морън , съавтор на „ The Complete Idiot`s Guide to Business Plans “, за 

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР