Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите.

...
Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите.
Коментари Харесай

Юлия Тимошенко: Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите

Ако свободният свят не отбрани Украйна, вие ще бъдете идващите. Това съобщи в изявление за Нова тв Юлия Тимошенко, някогашен министър председател на Украйна и народен представител във Върховната рада.

“След 24 февруари се промени освен моят живот, а и на всеки украинец. Има филантропична злополука, тук се реализира геноцид”, съобщи Тимошенко.

Бившият министър председател на Украйна и сегашен народен представител е в съпротива на настоящето държавно управление. Тя обаче е безапелационна че “в момента, в който у нас паднаха първите съветски ракети, ние стахаме не просто един екип, а всички украинци станахме едно семейство. Днес всички защищавам своята родна страна”.

Тимошенко се обърна към българския народ и съобщи, че в Украйна не е имало териториална война и мотив за инвазия от страна на Руската федерация.

“Единствената причина, заради която Кремъл се нахвърли против Украйна е, че Путин не признава, че има подобен народ като украинския и такава страна. Той счита, че ние принадлежим към Руската империя. Той ни лиши правото на свобода”, сподели Тимошенко.

По думите й в Русия си мечтае да се върне към състава си от 1997г.

“Това значи, че Путин желае да се разпорежда на цяла Европа. И ще изиска НАТО въобще да не съществува на нашия континент”, изясни депутатът. “Такива ултиматуми на мирни страни през 21 век са недопустими”, безапелационна е тя.

“Крайната цел на Путин е да превземе цяла Украйна”, добави още Тимошенко.

Тя разясни, че въпреки украинският народ да желае договарянията с Русия да завършат спокойно има неща, с които те няма да се примирят.

“Няма да приемем нарушение на териториалната ни целокупност, няма да приемем окупация на нашите територии, няма да приемем деспот, който желае да понижим армията си”, изясни Тимошенко и добави, че Украйна има вяра в силата на своята войска и в поддръжката на свободния свят.

Според Тимошенко обаче, на България към този момент е подложен ултиматум от страна на съветския президент.

“Вече са ви присъединили в листата на страните, които заплашват империята на Путин да съществува и споделиха, че вие не би трябвало да сте част на НАТО. Вече на вас самите дефинираха ултиматуми. Ако свободният свят не отбрани Украйна, вие ще бъдете идващите. И тогава ще бъде прекомерно късно да се вдигнете”, съобщи някогашният украински министър председател и прикани българския народ “да убеди властта да ни помогне с оръжие”.

“Украйна би трябвало да победи. Ако Украйна падне, ще загуби целият свободен свят”, сподели още Тимошенко.

Според нея единственият метод да бъде прекъсната войната е “само със сила”.

“Всяко евро, което през днешния ден се заплаща за съветски газ и нафта отива за това Кремъл да се въоръжава и да се води война с други страни. Трябва да затворим всички потоци, Европа би трябвало да откри опция за съветския газ и нафта. Путин може да спре единствено със сила”, съобщи Юлия Тимошенко.

Ето цялото изявление:

Как се промени животът Ви от 24 февруари до момента, от деня на нападението на Русия против Украйна – като майка, жена и политик?

- Не единствено моят живот се промени. Промени се животът на всеки украинец и всеки човек по света, който схваща какво се случва тук. Моята страна е европейска страна, която в никакъв случай и на никого не е предизвикала никакви неприятности. Ние в никакъв случай не сме посягали на земята на други страни. Живеехме спокойно и умерено. Вечерта на 23 февруари всички украински фамилии просто умерено си легнаха да спят, сложиха децата си в леглата и се занимаваха със своите си работи. Но в 05.00 ч. цялата страна се разсъни от това, че Украйна е покрита от стотици балистични ракети. Ние не знаехме що за възприятие е това, не разбираме и не разбирахме преди тази война какво е към теб и дома ти да летят ракети. Цялата ни страна пламна. И нашите деца от този момент към този момент не могат да спят умерено. Има филантропична злополука. Тук се реализира геноцид. Никой от нас не знаеше по какъв начин ще го промени войната, само че войната промени всеки от нас. Станахме единни като едно семейство. Всички украинци. Сега се опитваме да помогнем на тези, на които им е най-тежко и се изправихме да пазиме страната си. И военните, и цивилните, и младежите, и даже децата. Днес всички бранят своята родна земя. Своята Украйна.

А по какъв начин се промени градът, в който живеете, откогато войната стартира?

- Страшно е да се каже. Аз пребивавам в Киев, само че през днешния ден обикаляме из цялата страна. В момента се намираме покрай Чернигов, където бяха най-големите удари, нанесени от окупаторите. Нашият град доста се промени. Вместо детски смях, вместо чуруликане на птички напролет, ние през днешния ден на процедура живеем под звуците на сирените за въздушна паника. Вместо естествени кафенета и строящи се здания, имаме руини, които ще би трябвало занапред да построяваме радикално. Нашият град е затрупан от блокпостове. Всеки километър и град са покрити с блокпостове. Навсякъде има специфични железни ограждения, има военни. И ние непрекъснато чуваме гърмежи от падащи ракети, бомби, или дейности на нашата противовъздушна защита. Улиците са пусти и хората, които се намират в бомбоубежищата, са доста, доста разтревожени. Хората през множеството време са в метрото, те живеят там. Там се крият дружно с децата си. Много хора отпътуваха и по тази причина улиците са пусти. Пусти са и нашите домове. Ние желаеме да се върнем към мира. Ние не сме заслужили войната, както и който и да е различен народ. Ние желаеме всичко това, целият този смут да завърши.

Каква оценка можете да дадете на политическото управление на вашата страна към този миг – вие поддържат ли ги или смятате, че тяхната политика е неправилна?

- Вижте, както във всяка друга демократична страна, и при нас преди войната имаше ръководство и съпротива. Нашият екип работеше в съпротива. Много сме подлагали на критика властимащите, само че от момента, в който на нашата земя паднаха първите ракети от страната на агресора – Руската федерация – ние станахме не просто един екип, а всички украинци станахме едно семейство

Какви съгласно Вас са главните аргументи, провокирали войната сред Русия и Украйна, след разпада на Съюз на съветските социалистически републики?

- Бих желала да се обърна към всички българи. В Украйна не е имало никакъв мотив, както това се инсценира в този момент от страната агресор, за предизвикателство на войната. И няма нищо, поради което би трябвало да бъдем наказвани с война. Мога да заявя, че сега целият свят споделя нашата позиция. Единствената причина, заради която Кремъл се нахвърли против Украйна е, че Путин не признава, че има подобен народ като украинците и такава страна като Украйна. Той ни лиши правото на живот. Те считат, че нашата земя не можело да принадлежи на украинците, че трябвало да я върнем в Руската империя. Беше оповестено в Кремъл, че Русия си мечтае системата на НАТО да се върне към състава си от 1997, т.е. да се стесни. Това значи, че Путин желае да се разпорежда с цяла Европа и ще изиска НАТО въобще да не съществува на нашия континент. Такива ултиматуми към самостоятелни страни, през XXI век, са неприемливи. И разправата с мирни нации през XXI век е неприемлива.

Каква е съгласно Вас крайната цел на Владимир Путин?

- Крайната му цел е да се превземе цяла Украйна и тя да стане път на оръжието, път за войната на Руската федерация. Ние не желаеме да се връщаме към робството в някогашния Съветски съюз. Ние желаеме да живеем в свободна, самостоятелна страна, която сама суверенно възнамерява своя живот. Политически не съумяха да ни вкарат в това иго и в този момент се пробват да ни вкарат в иго, колонизация благодарение на силата на оръжията. Тази цел на Кремъл няма да се реализира. И Украйна няма да допусне сходно нещо!

Преди няколко дни ние станахме очевидци на мирни договаряния, които ни дадоха вяра за прекратяването на огъня. Вие вярвате ли, че тези договаряния ще приключат сполучливо?

- Ние, всички украинци, копнеем за мир. Всички ние желаеме мирни договаряния, желаеме тези договаряния да завършат спокойно, само че има неща, които украинският народ няма да одобри. Няма да приемем нарушение на териториалната целокупност. Няма да приемем окупация на нашите територии. Украинците никога няма да одобряват деспот, който желае да понижим армията си – това, което Русия назовава демилитаризация. Украинците доста добре схващат какво би означавало това. Ние към този момент имахме Будапещенския меморандум, на който се отказахме от нуклеарното си оръжие – това беше гаранция за недостижимост на нашата територия. И с какво ни оказа помощ този меморандум, когато в този момент сме във война и са лишили част от територията ни? Тази гаранция на хартия нищо не ни даде. И по тази причина в този момент украинците имат вяра в няколко неща. Първо - в силата на своята войска. Защото единствено армията в този момент ни пази и ни дава късмет да спечелим и да оцелеем като народ, да запазим своята страна, своята земя. Второ, което е доста значимо за нас, това е поддръжката на целия свят, свободния свят, който в този момент застана зад нас и дружно с нас се бори с цялото това зло. И по тази причина през днешния ден положителното и злото се разделят по следния метод: тези, които са с войната, са злото, а тези, които през днешния ден стоят един до друг с Украйна, която в този момент пази своето семейство и своята земя, са положителното. А положителното не може да загуби. Включително в мирните договаряния.

Според Вас с какви условия е склонна да се контракти Украйна, с цел да се доближи компромис в договарянията с Путин?

- Такива условия през днешния ден се разискват на президентско равнище. Все още няма никакъв финален документ. Затова е прекомерно рано да се приказва за някакви резултати. Но Украйна просто желае мир – да ни оставят на мира. Ние даже сме подготвени да обсъждаме възможен безпристрастен статус за Украйна. И украинското общество може да се поздрави за това през днешния ден. Но в никакъв случай няма да подкрепим чистката на нашата войска или да се откажем от окупираните си територии. Повдигна се и въпросът за денацификация. Това не може да има никакво отношение към Украйна, тъй като в Народното събрание на Украйна даже няма десни партии. Нашите партии са центристки, демократични. Затова тези обвинявания са просто смешни. Това е изкуствено основан мотив за войната.

Целият свят гледа с удивление на национална на Украйна, който с цялостна увереност пази своята страна. Откъде съгласно Вас идва този подвиг и ще стигне ли той, с цел да победи в тази война?

- Да, никой не се съмнява, че украинската войска не е толкоз огромна, колкото съветската. Но това, което виждаме, е невиждана смелост и подвиг. И през днешния ден ние се борим за своята земя, отдавайки живота си. Силни сме във вярата си, че вършат това, което е вярно. Днес всеки украинец в тази война е намерил по какъв начин да оказва помощ на фронта, по какъв начин да оказва помощ на нашите бежанци, по какъв начин да оказва помощ на фамилиите, на децата. И повярвайте ми, народ, който през днешния ден стои и се бори с голи ръце, в селата, където идват противников танкове, стопира на процедура с ръце тези танкове, цялото село излиза и огражда танка и просто стопира танка и прогонва окупаторите от своята земя – този народ не може да бъде надвит. Младите момчета и девойки, които макар че не са имали опция да се обучат авансово, отбраняват своята земя. Това е невиждан всеобщ подвиг. И това ни дава сили, както и поддръжката на народите по целия свят. Бих желала да се обърна с признателност към вашия народ, към всички нации от свободния свят, които през днешния ден поддържат Украйна, одобряват бежанци, излизат на акции за поддръжка на Украйна против окупаторите, против Кремъл. Искам да благодаря на всички, които през днешния ден изпращат към Украйна филантропична помощ. Тези страни, в това число и вашата страна, която поддържа глобите, наложени на страната окупатор. Искам да благодаря на вашата страна за това, че когато се организира Асамблеята на Организация на обединените нации България ни поддържа. Всички свободни нации, всички, които са против войната, могат да възстановят мира в Украйна. И ние дружно с вас ще го възстановим. И ще създадем по този начин, че по света в никакъв случай повече да не убиват нашите деца. Заради нечии желания да си строи империя. С това е извънредно време да се завърши.

Има страни, които не оказват военна помощ на Украйна, включително и България. Как оценявате това решение. Какво бихте споделили на нашите политици?

- Мога да кажа, че когато Руската федерация завладя Приднестровието в Молдова, когато Руската федерация дойде в Грузия и със силата на оръжието, убиваше доста огромен брой грузинци и когато в Украйна се говореше, че те ще дойдат и при нас, ние казвахме: „ Не, те не може да ни атакуван “. Защото у нас няма териториални спорове…Казвахме си, че това е невероятно. Но това се случи. Срещу нас стартира пълномащабна война. И през днешния ден споделям на вашата страна – към този момент са ви присъединили в листата на страните, които заплашват империята на Путин да съществува. Защо ли? Защото към този момент са споделили, че вие не е трябвало да бъдете част от НАТО, към този момент на вас самите предявиха ултиматум. И аз мога да кажа, че в случай че през днешния ден светът, свободният свят, демократичният свят не отбрани Украйна, вие ще бъдете идващите. И тогава ще бъде прекомерно късно да се вдигнете и да защитавате Украйна. Целият свят трябваше да се борим, когато завзеха Приднестровието в Молдова, целият свят трябваше да се бори, когато в Грузия превзеха Абхазия и Осетия, а в този момент, когато към този момент превземат изцяло европейската мирна страна Украйна, всеки човек от мирния свят би трябвало да се бори, всеки народ и всяка страна, които желае да се постави края на насилието и желае да отбрани себе си. И по тази причина се надявам, че България, която е в Организация на обединените нации дружно с Украйна и българският народ, който, уверена съм, от все сърце поддържа Украйна, ще убеди властта на вашата страна да ни помогне с оръжие, да ни помогне с всички вероятни средства, които са ви по силите. Украйна би трябвало да устои и да победи. Ако Украйна падне, смятайте, че ще загуби целият свободен свят, ще загуби всяка страна от свободния свят.

Знаете, че стопанската система на Европа значително зависи от снабдяването с съветски газ. Как мислите, ще може ли Европа в обозримо бъдеще да се оправи без тези доставки? Каква е Вашата реакция?

- Ние сме задължени неведнъж да засилим глобите против страната агресор. Всяко евро, което през днешния ден се заплаща за съветски газ и нафта, а това е към милиард $ дневно, отива за това Кремъл да може да се въоръжава и да води война с други страни. Такива, като Украйна. Затова ние би трябвало да затворим всички финансови потоци, които могат да финансират такава жестока, цинична война, която убива мирни фамилии и деца. Това значи, че Европа би трябвало да откри опция на съветската нафта и съветския газ. За нас, за всички хора, за мира и свободата не съществува различен път.

Какво може да спре Владимир Путин?

- Мога с убеденост да кажа, че той самичък няма да се спре. И страната агресор няма да се спре. Може да бъде спрян единствено със мощ. Със силата на обединявания свободен свят. Злото би трябвало да понесе своята отговорност, би трябвало да бъде сложено под интернационална отговорност за геноцида над украинския народ и за убийствата, които през днешния ден се правят на нашата земя. И аз имам вяра в това, че светът ще се оправи с тази задача. В противоположен случай бъдещето на всички нас, на всички нас, в това число всички европейци, просто няма да го има. Трябва да се борим за своя живот.

И финален въпрос: Виждате ли неотдавнашен завършек на тази война и по какъв начин виждате възобновяване на страната си след този призрачен сън? Каква е фантазията Ви?

- Ние през днешния ден живеем с една фантазия – тази война да си отиде от нашата земя. Да спре. И освен за нас, а и за която и да било мирна страна. Надяваме се на основна, всеобхватна помощ. Да, на нас ни е належащо оръжие. Дайте ни принадлежности, и ние ще си свършим работата. Ние ще защитим и Украйна, и Европа, и свободния свят от това грубо настъпление. И по тази причина точно в седмицата, когато получим задоволително оръжие, с цел да победим, ние ще победим. Ако това се случи след седмица, ще победим след седмица. Ако това стане след един месец, ще победим след един месец. И аз считам, че в случай че светът подсигури оръжие на Украйна, високотехнологично и високоефективно оръжие, светът не би трябвало да се съмнява, че ще устоим. Заслужава си поради живота, поради живота на децата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР