Ако свързваме увеличаването на здравната вноска с подобряване на здравеопзването,

...
Ако свързваме увеличаването на здравната вноска с подобряване на здравеопзването,
Коментари Харесай

Повишаването на здравната вноска ще ни гарантира ли по-качествано здравеопазване?

Ако свързваме увеличението на здравната вноска с възстановяване на здравеопзването, то трябва да е обвързвано с избрани политики. Това разяснява икономистът Аркади Шарков в предаването “Денят стартира " по Българска национална телевизия. 

Когато приказваме за здравни вноски би трябвало да забележим дали са направени останалите параметри. Когато приказваме за покачвана на % би трябвало да имаме поради, че всяка цена нараства. Трябва да се замислим по какъв начин ще одобряват това жителите. Защото те заплащат доста и за останалите неща. Има инфлация в здравеопзването, добави икономистът. 

Между 50-60% доплащаме като пациенти. Регламентирането на доплащането ще покаже действителната цена на опазването на здравето. Всички такси би трябвало да са обществено и да има ценоразпис. За да може когато жител избира лечебно заведение да е наясно на каква цена ще се лекува, уточни още Шарков. 

Според юрист Свилена Димитрова увеличението на здравната вноска е въпрос, който би трябвало да бъде съществено прегледат в идващия парламент. 

Ние би трябвало да гледаме на здравеопазването като на нещо, в което да влагаме. Избирателите би трябвало да поддържат тези политици, които са подготвени да кажат истината в очите. Финансирането на опазването на здравето не е единствената тематика, за която си затваряме очите. Същото е и с кадровата политика. Когато има младежи, които желаят да се развият не им се дава такава опция, добави юрист Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР