Ако сте влизали в Туитър и във Фейсбук наскоро, вероятно

...
Ако сте влизали в Туитър и във Фейсбук наскоро, вероятно
Коментари Харесай

Трябва ли да ни притеснява FaceApp?

Ако сте влизали в Туитър и във Facebook неотдавна, евентуално сте видели другари, които внезапно наподобяват с 30 или 40 години по-възрастни. Това е, тъй като едно ново приложение, което разрешава на потребителите да се състарят, да трансформират цвета на косата си и даже да „ трансформират ” пола, стана доста известно. Проблемът е, че след появяването на приложението, някои хора започнаха съществено да се тормозят за неприкосновеността на персоналния живот. По-конкретно за две неща: едното е общата екосистема на приложенията, която поема информацията, а другото – за страната, в която е основано FaceApp.

Приложението е пуснато за първи път преди 2 години и е създадено от основаната в съветския град Санкт Петербург компания Wireless Lab. Туитър бързо видя къде е направено приложението и консуматори показаха терзания, че смешните фотоси на остарели хора (а може би и оригиналните) се изпращат през облак към сървъри при съветския президент Владимир Путин - кой знае защо.

Неприкосновеността на персоналните данни е значима и няколко медии предизвестиха, че когато употребявате приложението, давате на Wireless Lab много права - „ безконечни, неотменими, с безграничен достъп, безплатни, в международен мащаб, изцяло платени, с опция за прекачване на разрешителното за прилагане, възпроизвеждане, смяна, адаптиране, издание, превеждане, основаване на производни, разпространяване, обществено осъществяване и показване на вашето потребителско наличие... без възнаграждение ”. Това всъщност значи, че FaceApp

 

може да прави каквото си изиска

 

с вашите фотоси, споделя преподавателят от Нюйоркското юридическо учебно заведение Ари Уолдман. „ Запазвате авторските права и фотосите, които качвате, само че им давате опция да вършат съвсем всичко, което си изискат с фотографиите, които съхранявате на техните сървъри ”, добавя той. В доста случаи не става въпрос единствено за фотоси на индивида, употребяващ приложението – потребителите качват също снимки на другари и на фамилиите си, което значи, че сходна база данни с лица би била голяма и същите правила ще се ползват без значение от това кой е на фотографията.

Най-лошото от суматохата, обвързвана със отбраната на персоналните данни от FaceApp, настана, когато във към този момент заличен туит беше изразено безпокойство, че приложението може да получи достъп и да качва всички фотоси, направени с камерата на потребителя. Ако е истина, това може да бъде сериозен проблем за неприкосновеността на персоналните данни. Хората също по този начин съхраняват скрийншотове на банковите си сметки и номерата на кредитните карти в архива на камерата, както и персонални фотоси, които не биха желали да попаднат в ръцете на съветското държавното управление или на някой различен. Това дружно с изискванията за даване на позволение и политиката за потребление на персоналните данни, които разрешават информация да се трансферира през граници и юрисдикции, създава основателни терзания.

Поне в това отношение имаме положителни вести. Експертът по цифрова сигурност Уил Страфак направи бърз тест на трафика в мрежата и откри, че приложението в действителност не качва в облака цялото наличие на архива на камерата. Освен това увещание няма действителен метод да знаем

 

дали информацията отива в Русия,

 

какъв брой дълго остава там и какво употребява компанията. 

Ярослав Гончаров, който е основател на FaceApp и изпълнителен шеф на Wireless Lab, съобщи в известие, изпратено по електронната поща, че данните на нито един консуматор не се изпращат в Русия, макар че „ главният екип за изследвания и разработка се намира ” там. Той също по този начин повтаря, че цялото наличие на камерата не се качва. „ Форбс ” заяви, че FaceApp употребява сървъри на " Амазон ", намиращи се в Съединени американски щати и Австралия. И за да бъдем почтени, FaceApp разгласи, че се изтриват множеството от фотосите след 48 часа: „ Можем да съхраняваме качена фотография в облака. Основната причина за това е представянето и трафика: желаеме да сме сигурни, че потребителят не качва фотографията няколко пъти при всяка нейна обработка ”, изяснява Гончаров. Но още веднъж всичко, с което разполагаме, са неговите думи. Гончаров отхвърля да отговори на въпроса

 

защо Wireless Lab употребява фотосите

 

„ Политиката за потребление на персоналните данни и изискванията са направени от юристи, а те постоянно залагат на сигурното. Планираме да създадем някои усъвършенствания ”, написа Гончаров в мейла. Не дава отговор и дали компанията интензивно употребява персонални данни за търговски цели.

Гончаров е прав, защото политиката за потребление на персоналните данни и изискванията постоянно са на необятна база. Всеизвестно е, че са дълги, скучни и комплицирани за четене, само че пък изброяват какво една компания може да направи с вашите данни – и постоянно дават визия за това, което възнамерява да направи с тях. Условията на FaceApp са неразбираеми, дават разрешение и разрешават за търговски цели да се употребяват персоналните данни, само че това не е проблем единствено освен това приложение. „ Това е необичайно при политиката за потребление на персоналните данни. Но не е извънредно ”, споделя Уолдман. „ Facebook взема неексклузивен международен лиценз,

 

с цел да прави каквото си изиска със фотосите,

 

които качваме там. Така че не е извънредно ”.

Други приложения за обработка на фотоси като VSCO предизвестяват потребителите си, че сходно на FaceApp, могат да трансферират информация отвън страната на ползвателя. „ След като слагате сходно нещо в политиката за потребление на персоналните данни, тогава можете да вършиме доста неща с информацията ”, споделя Уолдман. Това е най-много проблем при приложения като FaceApp. Потребителите може да не преценят, че фотография, която обработват, е допустимо да стане обществена или да бъде споделена за търговски цели. „ Дори и в случай че в началото основаният ужас не е напълно истина, въпросът какво вършат си остава ”, споделя Страфак.

FaceApp споделя, че не „ продава или споделя персоналните данни с трети страни ” и можеш да поискаш информацията ти да бъде изтрита посредством раздел в приложението, обвързван с функционалността за неточност.

Приложението, трансформирало се в сензация, демонстрира какъв брой бързо милиони лица могат да се съберат за незаконни цели. А сходна база данни в ръцете на всяка компания може да даде много съществени търговски благоприятни условия. FaceApp има „ ненормално подробна база данни за всеки, който желае да работи върху технология за различаване по лицето ”, споделя Уолдман. Тази технология - въпреки че беше показано, че тя е предубедена и дискриминационна – и базите данни, която я подхранват, стават все по-доходоносни за наблюдаване от страна на управляващите, правосъдие и даже за маркетинг. Колекция като тази на FaceApp може да се употребява за образование по технология за различаване на лицето или за основаване на база данни, която

 

да бъде продадена на друга компания

 

През 2017 година в. „ Гардиън ” заяви за сходна технология в Русия - FindFace, която разрешава потребителите да снимат хора, намиращи се в навалица, и да откри тяхната идентичност с съвсем 70% надеждност. (FaceApp не наподобява да е свързана с FindFace.) Функциите на FindFace, до които имаше достъп обществото, бяха изключени, само че не престават да се употребяват от управляващите и бизнеса.

Притесненията за отбраната на персоналните данни в приложението се зародиха, откакто Националният комитет на Демократическата партия в Съединени американски щати прикани по време на кандидатпрезидентската акция да не се употребява известното приложение поради съветските му разработчици. Ген. Чък Шумър даже изиска ФБР и Федералната комисия по търговията да проверяват FaceApp. При комбинацията обществени медии, персонални данни и Русия не е чудно, че се следи необятно публикувана паника. Батист Робер, който е френски специалист по сигурността, работещ под псевдонима Елио Алдерсън, написа в Туитър, че „ обстановката е отвън надзор ”, изключително във връзка с приложението, което употребява главно основана в Съединени американски щати инфраструктура като уебуслугите на Амазон и на Google – и изискванията му не са доста по-различни от тези на други компании със обществени медии като Snapchat, да вземем за пример. Уолдман споделя, че постоянно е добре да бъдем бдителни. „ Това е съветска компания, която има конструкция като тази в Русия, което значи, че е евентуално да има връзки сред компанията и властта ”, счита той. Така че, в случай че към момента не сте състарили лицето си, евентуално е добре да внимавате.

" Това обаче се отнася за целия цифров живот, освен за FaceApp. Технологичните компании и разработчиците на приложения вървят след данните и ще разработят принадлежности – изключително такива за развлечение – които подлъгват или манипулират хората, с цел да си дават данните, " счита Уолдман. Не би трябвало да се тормозим за съветските компании. „ Трябва да бъдем еднообразно (и значително) обезпокоени за всичко това. FaceApp и Facebook са манипулативни принадлежности, които вършат богати основателите си посредством събирането на данни под предлог за развлечение ”, предизвестява той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР