Ако сте пропуснали да гледате легендарния и звезден филм Жега“,

...
Ако сте пропуснали да гледате легендарния и звезден филм Жега“,
Коментари Харесай

Вал Килмър имаше невиждана кариера и невъзможна драма за живот

Ако сте пропуснали да гледате именития и звезден филм „ Жега “, то в действителност сте изгубили доста от киното. Звездният състав включва Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Вал Килмър, Натали Портман и още доста други.

Тогава киното направи един от най-големите шедьоври, а Майкъл Ман даже не подозираше, че някои подиуми – тези с банкови кражби – могат да се копират през идващите години. За мнозина, красивият синеок блондин с малко по-странно изражение – Вал Килмър, трябваше да сложи основата на своята кариера или може би към този момент я беше достигнал.

Избраната му театрална партньорка се споделяше Ашли Джъд и най-вероятно не е мъчно да си спомните една от красивите актриси на Холивуд в този миг.

Помните и в ролята му в „ Top Gun “, само че в течение на времето стана ясно, че бедите за този артист занапред предстоят. В последните четири десетилетия, неуспехите идват един след различен. Те са кариерни, в персонален проект и финансов подобен, Килмър не се пробва да промени себе си или да откри решение за протичащото се.

Играл е функции на рок звезда, супергерой, разузнавач и стрелец, само че отвън екрана нещо като че ли не работи вярно. За себе си споделя, че има прекалено много демони и от време на време даже околните идват, с цел да го наранят още повече. Целият живот може да влезе в границите на покруса.

И в случай че би трябвало да стартираме отнякъде, Вал има единствено един доста ярък спомен от родителите си – тяхната бърза разлъка. Те съумяват да се изтърпят, до момента в който навърши 9 години и момчетата отиват да живеят при бащата. Шокът за едно малко дете постоянно е огромен и бъдещата звезда постоянно споделя, че е желал да има обикновено семейство. Веднага след развода стартира да построява стена за татко си, стопира да приказва и скоро изпада в меланхолия.

Актьорът в никакъв случай не приказва доста за татко си и се пробва да заобикаля тематиката. В изявление пред издание People споделя, че през 90-те години, когато татко му е умрял, те били задължени да покрият задълженията му. След като има драма вкъщи, за какво да не се опитва и в драмата отвън него. Класовете по актьорско майсторство се оказват само бягство и избавление, най-малко за известно време, от тегавата конюнктура вкъщи.

Проблемът е, че въпреки и да се пробва да пробие като артист още на 12-годишна възраст, триумфите са минимални. На първото прослушване му отхвърлят, само че не тъй като не е утвърден образно, а тъй като просто не може да се отдаде на ролята. Снима се в реклами на сладкарници и се храни с хамбургери, от време на време това е хонорарът му – изядената храна по време на фотосите. Имало е случаи, в които отхвърля даже и на такива заведения, тъй като бургерите им не се допират. Пътят към триумфите още е доста надалеч и никой не знае какъв брой тъкмо джънк е изяден.

Килмър има още двама братя. По-малкият Уесли умира доста неуместно. Страдайки от епилепсия, младежът постоянно би трябвало да носи своите медикаменти със себе си и се надява, че към него ще има непосредствен, който да помогне. Поредният припадък го открива в плувния басейн и преди да има някаква реакция от спасителите, които си мислят, че си играе, момчето се дави.

За страдание тази вест идва единствено 8 години след развода и затвърждава депресията. В рамките на няколко седмици Вал е признат в елитно учебно заведение за актьорско майсторство в Ню Йорк. По това време даже е най-младият претендент, който прекрачва прага. Отново е надалеч от славата, само че постепенно слага основите за звездната си кариера.

Веднъж откакто стига до Холивуд, открива и своята първа брачна половинка. Тя е колежката Джоан Уоли. На снимачната площадка на кино лентата „ Willow “, двамата ще възпламенят възприятията си и скоро ще имат две деца – Мерседес и Джак. След тъкмо 8 години Вал ще повтори татко си и ще се разведе.

Джоан го подозира в невярност и до някаква степен може да е права, тъй като английските таблоиди го снимат в компанията на Синди Кроуфорд, а малко след развода стартира да се показва намерено тяхната връзка, която прераства и в брак. По образеца на първия, Вал ще издържи още по-малко време и ще завърши връзките.

За него проблемите почнали, когато трябвало да прекара една година в ролята на Джим Морисън от The Doors. Биографичният филм е сензация, само че откакто се намира в ръцете на хубавици, Кроуфорд няма да е изключително щастлива и ревността ще изгори всички мостове. Любопитен факт е, че когато Вал получава документите си за бракоразвод на снимачната площадка, в границите на няколко часа към този момент има цялостен екип, който се кълне, че в никакъв случай повече няма да работи с него, без значение какви пари ще се предложат.

Славата му на извънредно неприятен сътрудник не може да оправдае гения му. В идващите години ще успее да се скара с най-големите сценаристи и най-после ще се трансформира в обичана тематика за публицистите. Всяка седмица ще има по още една доста пикантна история по негов адрес. Джон Франкенхеймер ще удостовери, че просто няма толкоз пари на света, които да го накарат в миналото да стартира да партнира с Килмър. След серия от издънки, Холивуд го назовава най-лошия артист в цялата кино промишленост.

След стартирането на филми като „ Жега “ и „ Батман Завинаги “, Килмър съумява да изиграе и завладяващия Док Холидей в „ Тумбстоун “. Репутацията не пречи да цялостни банковите сметки с милиони долари. Попитан за неприятното кредо, той изяснява, че постоянно се стреми към цялостна трансформация към ролята си. Точно този блян може да обиди някого на сцената, но това е риск, с който би трябвало да се живее. Вал признава, че е бил самоуверен, печален, безпаричен, отритнат и от време на време се показва за интелигентно човешко създание с душа на смешник. Тази композиция просто не е за всеки.

В средата на 90-години, когато най-сетне е съумял да задели пари, Килмър закупува земя и основава малко ранчо, в което се надява да остарее. Изборът му е Сан Мигел, Ню Мексико. Земята продължава към 10 километра по река Пекос. Понеже е извънредно огромна, Килмър стартира да се занимава и с туристически бизнес, като постоянно приема посетители.

За известно време има триумф, само че през 2006 година задълженията и финансовите проблеми идват един след различен. Данъчните взимат милиони долари под формата на такси. Опитите да се продаде земя, с цел да се компенсира финансовата дупка не оказват помощ. През 2011 година целият парцел се продава за сумата от 18.5 милиона $, като в началото е коствал към 33 милиона $. Килмър резервира единствено няколко декара за себе си.

Ако си спомняте Вал Килмър като изваяна фигура в ролята на Ледения във кино лентата „ Топ Гън “, то най-вероятно в този момент няма да го познаете. На междинна възраст, Килмър губи мотивацията да се поддържа и излиза от форма. Таблоидите чакат тъкмо това и оказват помощ за оронването на престижа му. Това до някаква степен е сигнал, че нещо би трябвало да се промени. Актьорът стартира дълги разходки, трансформира своя хранителен режим и в границите на 10 години съумява да върне остарялата популярност.

Вместо да получи утвърждението на публиката, той се радва на подигравките. На 55 години още веднъж е във форма, само че към този момент никой не се интересува от него. Мнозина считат, че Вал не е чак толкоз неприятен, в случай че не броим някогашните партньорки.

В листата му ще открием Шер, която през 80-те години на предишния век е с към 13 години по-възрастна, само че и задоволително скандална, с цел да си избере сътрудник от всевъзможен сан. Споменахме за идващите две съпруги, само че едно забавно попълнение е Дарил Хана, с която се среща на фотосите на „ In God We Trust “, който излиза през 2001 година

Именно тя ще бъде поканена в Ню Мексико. Килмър ще признае, че е страдал за доста дами, само че това ще е първата, за която в действителност ще страда. Красавицата го напуща, тъй като избира да бъде с Нийл Йонг.

След като излезе новата част на „ Top Gun “, феновете схванаха, че Килмър се е борил с рак на гърлото и е изгубил гласа си. Никой не е схванал през какви беди минава, а и съдейки по медиите, повече от разумно е да се резервира загадка. Майкъл Дъглъс ще открие диагнозата напълно инцидентно, тъй като той също е минал през подобен призрачен сън.

През 2017 година Килмър ще признае, че е прекарал доста дълги и тежки месеци, само че най-сетне е съумял да победи болестта си. Разкрива го персонално пред почитателите в уеб страницата Reddit. Всичко почнало през 2015 година и след две лечения най-сетне е съумял да пребори болестта. Гласът му още се възстановявал, като последно споделя, че към момента е мъчно да приказва без болки.

С оглед на тежките персонални драми и фактът, че преживяхме няколко пандемии, най-вероятно към момента усещаме проблемите със обществените връзки. За Килмър това не е нищо ново, разказва се като продължителен отшелник, който към този момент няма какво да даде на публиката. Някога е работил с най-големите звезди на планетата и е разпознаван в целия свят, само че все пак избира да бъде самичък.

В последните две десетилетия Вал не е имал другарка и към този момент е притъпил болката от близостта. Неговата близка среща със гибелта е била самотна и той самият не е виждал някаква разлика дали в действителност ще оцелее или не. През последните години има връзки само с децата си, които са помогнали за документален филм по неговия живот. Все отново има задоволително истории по тази тематика.

Един от обичаните му филми постоянно ще е „ Жега “. Спомня си по какъв начин в миналото е ходил прегърнат като по-малък брат от Ал Пачино, по какъв начин е стрелял с същински патрони по сътрудниците си за някои избрани подиуми, целувките с Ашли Джъд също не са били неприятни. За известно време живее в дома на Майкъл Ман. Всичко това е красиво преживяване, което като че ли не може да свърши толкоз елементарно. Не инцидентно и филмът е един от най-невероятните в това отношение.

Най-лошият филм остава „ Батман Завинаги “ и Килмър не пести рецензии и мемоари. Другата смешна роля е точно „ Top Gun “, където сюжетът му се коства прекомерно комичен и няма необикновен смисъл, нито вади качествата му като артист.

През 2021 година Amazon Studios ни показват документалния филм „ Вал “. Той наблюдава цялата въртележка от страсти, като множеството остават отрицателни. За основаването на биографичния филм са употребявани персонални негови филми, направени още от детството, фрагменти с братята му, както и такива от не толкоз обичаните холивудски ленти.

За страдание Вал не може да опише историята на неприятно момче от меката на киното, неговият живот е по-скоро покруса. Повечето разкази се споделят от човек, който има сходен или убийствено непосредствен – този на сина му Джак. Децата са търсили подиуми и фрагменти в цялата филмотека от близо 800 часа на татко си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР